Homepage

Zaterdag 10 December 2022

Shammie Kasnadi winst tegen Peter van der Stap 

André Droog versloeg Ton Burgergraaf

Arie v.d.Weteringh (Foto’s Piet Trapman)

De Waarddammers haalt eerste punt in Ereklasse

 

Bleskensgraaf – Het eerste team van de Waarddammers heeft het eerste punt gehaald in de ereklasse. Tegen het Schiedamse Van Stigt Thans 2 werd er met 10-10 gelijk gespeeld. Overwinningen waren er voor André Droog tegen Ton Burgerhout, Burgerhout maakte na 43 zetten een tactische fout. André strafte dit uitstekend af en liet zijn tegenstander  kansloos.

Ook Shammie Kasnadi wist zijn tegenstander Peter van der Stap te verslaan. In een boeiend gevecht bleef de stand nog in evenwicht. Pas in het eindspel ging de Schiedammer in de fout. Shammie maakte het prima af. Nederlagen waren er voor Anton Kosior en Peter Hartog. Anton Kosior had het moeilijk tegen Geert Prinsen, met een lange vleugel opsluiting die Prinsen licht voordeel gaf was het een spannende partij. Maar de druk werd voor Anton steeds groter. Na 37 zetten maakte Anton een tactische fout waardoor de stand analytisch gewonnen was voor Prinsen, deze maakte dat ook vakkundig af.

Peter Hartog hield aanvankelijk goed stand tegen Niami Christian,  uit Kameroen. Op zet 39 dacht Peter remise te forceren, door middel van een wederzijdse doorbraak maar in werkelijkheid was dit de foutzet. De overige partijen eindigde in remise, Wim Kalis had goede kansen tegen Walter Thoen. Maar uiteindelijk wist Thoen zich goed te verdedigen. Thijs Verboon en Waldo Aliar hielden elkaar prima in evenwicht. Ook Rik Verboon wist de Afrikaan Thomy Lucien Mbongo in bedwang te houden, een gelijkwaardige remise was het resultaat. Het duel tussen Arie van de Weteringh en oud NK deelnemer Jeroen Kos bleef ook in evenwicht, een logische remise was het resultaat. Knap mag de remise die Theo de Swart tegen Internationaal meester Damien Come Aligna Messinga uit Kameroen, Theo kwam geen moment in de problemen. De laatste partij was eigenlijk het gesprek van de dag. Want Peter de Hek “claimde” remise tegen Edwin de Jager. Dit kwam omdat Peter drie keer dezelfde stand op het bord zag komen. Nu is de regel dat bij drie keer dezelfde stand met dezelfde speler aan zet remise geclaimd mag worden. Echter er volgde een rommelige afhandeling van deze regel. Waar ieder er van overtuigd was dat de claim terecht was. Maar uit de notatie van de partij blijkt dit toch lastiger te zijn om dit aan te tonen. Waarschijnlijk komt Van Stigt Thans 2 nog met een protest over deze remise. Onduidelijk is of en hoe dit terug gedraaid kan worden.

Zaterdag 26 November 2022

Wim Kalis en Arie van Genderen (Foto Martijn de Leeuw)

Bart van Soest tegen Peter Hoopman(Foto Martijn de Leeuw)

Analyse van de partij (Foto Shammie Kasnadi)

De Waarddammers kan moed putten ondanks 13-7 nederlaag

 

Westerhaar – De ereklasse wedstrijd tussen het Westerhaarse Witte van Moort en de Waarddammers, was het de favoriet Witte van Moort die met 13-7 met de overwinning aan de haal ging. Op voorhand was De Waarddammers al de underdog maar met maar liefst drie invallers was het zaak om zoveel mogelijk bordpunten te sprokkelen. Toch kreeg De Waarddammers zeker kansen deze middag. Nederlagen waren er voor invaller Kees Brandwijk die een ratingverschil van 258 moest overbruggen tegen Thijs van den Broek. Kees Brandwijk speelde een spannende partij, Na 27 zetten kwam Van den Broek in het voordeel, dit werd vakkundig in winst omgezet. Ook Peter de Hek moest in Martijn de Leeuw zijn meerdere erkennen, het begon met een klein nadeeltje, maar na de 31ste zet was het nadeel niet meer te repareren, uiteindelijk besliste De Leeuw combinatief de partij. De derde nederlaag was voor Rik Verboon, maar deze partij had een heel ander verhaal. In een prachtig gevecht ging Jan van Dijk over grens van het toelaatbare met 30…6-11, Rik had toen een analytisch gewonnen stand op het bord. Maar de stand was dermate ingewikkeld dat de winst zeker niet eenvoudig aan te tonen was. Het handelsmerk van Jan van Dijk is dat hij heel handig is in dergelijke standen, de kansen draaide, na 40 zetten was het Van Dijk die een gewonnen positie had. Maar ook voor hem was het te ingewikkeld,  na 43 zetten was de stand weer in evenwicht. Uiteindelijk in het eindspel greep Rik Verboon mis en bleef met lege handen achter. Thijs Verboon speelde een gelijkwaardige remise tegen Bert Aalbers. Uitstekende remises waren er voor Arie van Genderen tegen Gerbrand Hessing, Van Genderen kon na 34 zetten zelfs een winnende combinatie nemen, maar overzag deze helaas. Verder kwam hij niet in de problemen. Het beste resultaat kwam van de 14 jarige invaller Bart van Soest die oud NK deelnemer Peter Hoopman op remise hield. Vooral de manier waarop Van Soest zich presenteerde als debutant in de ereklasse was indrukwekkend. Hij zette zijn sterke tegenstander onder druk die alle zeilen bij moest zetten om een nederlaag te voorkomen. Bart van Soest solliciteerde met deze partij nadrukkelijk voor een basisplaats in het eerste team. Ook Shammie Kasnadi behaalde een indrukwekkende remise tegen de Afrikaanse Internationaal grootmeester Jean Marc Ndjofang. Wim Kalis speelde een gelijkwaardige remise tegen Gil Salomé, dat zelfde gold voor Peter Hartog doe Yuen Wong op remise hield. Ook Anton Kosior speelde remise tegen Herman Hilberink, in een partij waarin beide kansen hadden om het beter te doen, maar uiteindelijk werd de vrede getekend.

 

De Waarddammers blijft puntloos, maar helemaal hopeloos is de situatie nog zeker niet. De onderste vier krijgen elkaar allemaal nog. Het verschil onderling is niet zo groot. De komende ronden komt het er voor De Waarddammers er op aan.

Woensdag 23 November 2022

Dordts Damnieuws 132 staat online

 

Beste damvrienden,

We hebben inmiddels zo veel kopij liggen, dat een aantal verslagen doorschuiven naar Het januari nummer van 2023. Hoofdmoot in dit nummer is de Nationale damcompetitie 2022/2023. Immers in deze competitie zijn de meeste leden van onze vereniging actief. Het is dus bijna een speciaal geworden, met verslagen van de rondes twee t/m vijf. Daarnaast het slot van het damkampioenschap van Dordrecht 2022. En ook het WK Veteranen in Curaçao 2022, waar ik onverwachts toch zeer succesvol was met een tweede plaats. En de wereldtitel in het sub-klassement 60+ en ook de wereld -titel 60+ bij het Blitz toernooi. Veel plezier met dit nummer,

 

Anton Kosior

Anton Kosior
Anton Kosior

Zaterdag 19 November 2022

 

A & B categorie

Cat.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 

Punten

 

1

Leopold Sekogno

A

X

1

1

2

2

2

2

2

2

2

 

16

 

2

Damien Messinga

A

1

X

1

1

2

2

1

1

2

2

 

13

 

3

Anton van Berkel

A

1

1

X

1

0

1

2

2

2

2

 

12

1+1

.

Anton Kosior

A

0

1

1

X

1

1

2

2

2

2

 

12

1+1

5

Fred Roedolph

A

0

0

2

1

X

1

2

0

2

2

 

10

 

6

Kees Romijn

A

0

0

1

1

1

X

0

2

2

1

 

8

 

7

Omar Romano

B

0

1

0

0

0

2

X

2

1

0

 

6

 

8

Paul Sterreburg

B

0

1

0

0

2

0

0

X

0

2

 

5

 

9

Marijke Koers

B

0

0

0

0

0

0

1

2

X

1

 

4

 

.

Hans Tangelder

B

0

0

0

0

0

1

2

0

1

X

 

4

 
 

C categorie

1

2

3

4

5

6

 

Ptn.

1

2

3

4

5

6

 

Punten

1

Bas Piepers

X

1

1

2

2

2

 

8

X

2

1

1

2

2

 

16

2

Bart Wiggemansen

1

X

1

2

0

0

 

4

0

X

2

2

2

2

 

12

3

Bert Baars

1

1

X

1

1

2

 

6

1

0

X

0

2

2

 

11

4

Bert Bozuwa

0

0

1

X

1

1

 

3

1

0

2

X

1

0

 

7

.

Hamada Mandu

0

2

1

1

X

2

 

6

0

0

0

1

X

0

 

7

.

Koemar Orie

0

2

0

1

0

X

 

3

0

0

0

2

2

X

 

7

Zaterdag 12 November 2022

De Waarddammers 1 kregen titel kandidaat Hijken DTC op bezoek. Een topploeg met niet alleen de wereldkampioen maar ook nog vijf Internationale Grootmeesters in de gelederen. Het was dan ook meer zaak  om bordpunten te sprokkelen, zoals Anton Kosior in het welkomswoord al vertelden. Dat werden er uiteindelijk 6. Wereldkampioen Roel Boomstra opende de score tegen invaller Martin Nederlof.  De wereldkampioen speelde een onvoltooide hekstelling. Martin werd na 17 zetten slachtoffer van een damcombinatie, en moest zich gewonnen geven. Shammie Kasnadi werd slachtoffer een gambiet van Martin Dolfing. Zoals Dolfing op toernooibase verteld dat de zet 41.38-32 een logische positionele zet is, maar dit werd op fraaie wijze afgestraft door de grootmeester uit Drente. Vervolgens wist ook  oud Nederlands kampioen Hans Jansen te winnen van Arie van de Weteringh. Jansen voerde een bijzonder fraaie en verrassende variatie van de “Coup Napoleon” uit. Nadat de dam van het bord verdween stond Arie een schijf achter, dit voordeel liet Hans Jansen zich niet meer afpakken. Peter de Hek haalde het eerste bordpunt van deze middag binnen in een gelijkwaardige partij tegen Leo Faber waren beide spelers tevreden met een punt. Invaller Dirk Jan Dekker gaf het jeugdig super talent Matheo Boxum goed partij. Maar na 25 zetten kwam Boxum toch in het voordeel, dat werd vakkundig uitgebouwd naar een winnende stand. Met een tussenstand van 1-9 was het teamcaptain Wim Kalis die de stand op het scorebord iets dragelijker maakte  door Henk Kalk te kloppen. Na 35 zetten was de stand nog in evenwicht, maar ging Kalk positioneel in de fout door 35.28-22 te spelen. Uiteindelijk haalde Wim de winst binnen met een fraai offer, maar toen stond hij ook al positioneel gewonnen. De winst ging definitief naar Hijken DTC toe, ton ook GMI Wouter Sipma de winst binnen haalde tegen Thijs Verboon. Dat was eigenlijk een nederlaag die zomaar uit de lucht kwam vallen. Want na 46 zetten was de stand nog geheel in evenwicht.  47.11-6 was de foutzet voor Thijs. Zuur is daarbij dat 47.29-23 en 48.43-38 en dan pas 49.11-6 een database remise opgeleverd zou hebben. Anton Kosior en Jan Ekke de Vries hielden elkaar compleet in evenwicht geen moment werd het evenwicht verbroken. Rik Verboon behaalde met een remise tegen Auke Scholma ook een prima resultaat binnen. Maar in de partij leek dit resultaat er niet te komen Rik kreeg na 28 zetten licht nadeel te verwerken, De routenier Scholma bouwde dit vakkundig om tot een winnende stand. Maar op zet 52 ging Scholma in de fout. 52.38-32 was nou net een zet die remise opleverde, een kans die Rik met beide handen aangreep, door middel van een dubbeloffer en een tussenloop moest Scholma in remise berusten. Als laatste was Peter Hartog uit hij hield Aleksej Domchev op remise. In een partij waarin Peter nergens ook maar een nadeeltje toeliet, sterker nog het was Peter Hartog die in de fase tussen zet 23 en 33 het betere van het spel had. Waardoor de eindstand 6-14 voor de bezoekers werd.

Fred Roedolph ging ten onder in de Woldouby

foto Shammie Kasnadi

links Joop Roedolph in gedachten (Foto Piet Trapman) boven iets later in de partij  (Foto Shammie Kasnadi

De Waarddammers 2 hebben als doelstelling zo snel mogelijk te handhaven. En daar slaagt de ploeg prima in. Tegen medekoploper DES Lunteren3 werd een 8-8 gelijkspel behaalt. Piet Trapman opende de score tegen Marinus Willemsen, in deze partij werd het evenwicht op geen enkel moment verbroken, waardoor er een logische remise opgeschreven kon worden. Datzelfde gold voor de partij tussen Ad de Hek en Chris Versteegen waardoor de tussenstand op 2-2 kwam. Het is een seizoen met heel veel remises als resultaat, Herman Meyer kreeg wel licht voordeel in een flankaanval, maar dit was te licht om ook tot echte winstkansen te komen, waardoor ook de derde partij in een gelijkspel eindigden. Het was Wim Verschoor die met 387 rating punten meer bijna wel verplicht was te winnen, maar dit moet altijd eerst nog wel gebeuren. In deze partij sloeg Michel Hendriksen jr op de 15de zet naar de rand, vanaf dat moment had Wim voordeel. Uiteindelijk wist Wim dat voordeel vast te houden en zelfs uit te breiden naar een winnende stand, waardoor er een 5-3 voorsprong op het scorebord stond. Marienes van Genderen en Cees van den Bosch hielden elkaar in evenwicht, op de 36ste zet nam Marienes een damcombinatie, maar omdat ook zijn tegenstander door kon breken bleef er een remise stand over. In de partij tussen Ernst de Heer en Jaap Heij werd het evenwicht ook niet verbroken, op het laatst kreeg Ernst licht voordeel, maar toen werd er remise overeengekomen, wat ook de meest logische uitslag zou zijn. Het venijn zat hem in de staart. In een gelijkopgaande strijd  tussen Fred Roedolph en Arjan van Galen, kwam er een Woldouby stand op het bord. Hierin bleek Fred zijn parate kennis niet op orde te hebben, en verloor kansloos waardoor de eindstand 8-8 werd.

De wedstrijd van De Waarddammers DEZ CT werd met nipte cijfers verloren van Heijmans Excelsior/RDS CT 7-9. Als eerste wist Johan Stuij te winnen van Timo de Boer. Maar door nederlagen van Bas Piepers die slachtoffer werd van een “Coup Phillipe” en Barend Stravers, Alle overige partijen werden remise. Bert Baars kwam een schijf achter tegen Ties Slagter maar wist toch remise te halen. Ook Simon Rompa kwam goed weg met remise tegen Gerard Welling toen deze op het verkeerde veld dam haalde. Omar Romano kwam in een klassieke stand een schijfje voor tegen Rob Lutje Schipholt maar kon toch de winst niet vinden. Kees Osté speelde een goede partij tegen Johan Alidarso. Ook de partij tussen Bas Vink en Luud Ector werd remise waardoor er een 7-9 eindstand werd bereikt.

De beide foto’s zijn gemaakt door Anton Kosior.

Zaterdag 29 Oktober 2022

Job Arts maakte zijn debuut voor waarddammers

Peter de Hek tegen Erno Prosman een knappe remise

Theo de Swart tegen Martijn van Ijzendoorn

Bovenstaande foto’s zijn gemaakt door Piet Trapman.

 

Damlust Gouda te sterk voor Waarddammers

GOUDA – In de vierde ronde van de nationale damcompetitie in de ereklasse bleek het team van Damlust uit Gouda te sterk voor de Waarddammers. Met maar liefst drie invallers moest de Waarddammers aantreden tegen de gastheren uit Gouda. Nederlagen waren er voor Peter Hartog die tot zet 37 nog een gelijkwaardige stand op het bord had tegen Daaf Kasse, maar toen in de fout ging en op slag verloor. Invaller Arie van Genderen speelde een gedegen klassieke partij, toch moest hij in het middenspel zijn meerdere erkennen in Friso Fennema. Ook invaller Job Arts moest in het stof bijten tegen subtopper Sven Winkel. De derde invaller was Kees Brandwijk, hij speelde een zeer goede partij en wist André Venema op remise te houden. Ook waren er prima remises van Theo de Swart tegen de GMI Martijn van IJzendoorn. Hetzelfde gold voor Peter de Hek die GMI Erno Prosman op remise wist te houden. Shammie Kasnadi speelde een gemakkelijk uitziende partij waarin hij in het voordeel kwam tegen Ben Provoost. Maar uiteindelijk bleef het evenwicht binnen de remisegrenzen. Wim Kalis speelde remise tegen Henk van Klaveren. Ook Rik Verboon speelde een gelijkwaardige remise tegen Richard Mooser. De eerste winstpartij dit seizoen kwam op naam van Thijs Verboon, tot aan zet 50 was alles nog in evenwicht, maar toen ging Björn Winkel in de fout, Thijs Verboon strafte dit uitstekend af, zo werd de eindstand 12-8 in het voordeel van Damlust.

*Joop Roedolph  (alle Foto’s Piet Trapman)

Fred Roedolph mist winst tegen Harry Clasquin

Marienes van Genderen redde het team door winst

De Waardammers 2 speelt gelijk in Gouda

 

Het tweede team van De Waarddammers speelde 8-8 gelijk op bezoek bij Damlust Gouda 2. Het leek deze wedstrijd goed te gaan met de Waarddammers.  Er worden door de Waarddammers veel remises gespeeld dit seizoen, daar leek deze wedstrijd verandering in te komen. Immers Ernst de Heer liep in een combinatie tegen Ruud Kloosterman en leek op een regelrechte nederlaag af te stevenen. Echter wilde Ruud het te mooi doen en overzag dat er nog een remise inzat voor Ernst. Fred Roedolph kwam een schijf voor tegen Harry Clasquin, en ook hier leek het een kwestie van tijd dat er een winstpartij zou volgen, maar ook hier ging het in het eindspel mis, en wist Harry nog een remise variant uit de stand te halen.

Voor Joop Roedolph ging het mis in een rustig klassieke stand, liep hij in een zetje die direct beslissend was. Als laatste partij wist Marienes van Genderen een gewonnen stand ook daadwerkelijk in winst om te zetten tegen Erik van Maijenburg. De overige partijen werden remise.

Zaterdag 15 Oktober 2022

André Droog tegen Baliakin (Foto Piet Trapman)

De twee supergrootmeesters (Foto Piet Trapman)

André Droog denkt diep na (Foto Piet Trapman)

De Waarddammers geven goed verzet tegen titelkandidaat VBI Huissen

Bleskensgraaf – Het eerste tiental van de Waarddammers heeft zich prima verzet tegen één van de titelkandidaten VBI Huissen, ondanks dat de oud-landskampioen met 7-13 te sterk was zijn er zeker een aantal topprestaties geleverd op diverse borden. De meeste indruk maakte Rik Verboon door niemand minder dan de ex-wereldkampioen Guntis Valneris uit Letland op remise te houden. Dat Rik dit soort resultaten kan halen bewees hij al eerder in het internationale toernooi van Salou waarin hij in 2019 al oud wereldkampioenen Alexander Shvartsman en Alexander Georgiev op remise hield! Ook de remise die Ad de Hek haalde tegen de grootmeester Johan Krajenbrink maakte indruk, het ratingverschil van 343 punten kwam in de partij niet tot uiting. Ad speelde één van zijn beste partijen en behaalde een verdiend punt. Arie van de Weteringh speelde tegen GMI (Grootmeester) Gérard Jansen een gelijkwaardige remise. Ook Thijs Verboon speelde aan bord 1 gelijkwaardig remise tegen Toine Brouwers wat zeker een goede prestatie is. Peter de Hek speelde een gelijkwaardige remise tegen Fred de Koning. Ook Shammie Kasnadi speelde remise tegen Internationaal Meester Jasper Lemmen, in deze partij nam Shammie iets te veel risico, Lemmen kwam gewonnen te staan na de foutieve 35ste zet van Shammie, maar dit werd niet afgestraft zodat het uiteindelijk toch nog remise werd. Peter Hartog leverde ook al een prima prestatie door GMI en oud Nederlands kampioen Jos Stokkel op remise te houden. In een prima gespeelde partij hield Peter de stand goed in evenwicht, maar ging op de 50ste zet toch nog in de fout, waardoor er een lastig eindspel ontstond, Analytisch zat er wel winst in voor Stokkel, maar deze wist de grootmeester uit Huissen niet te verzilveren, wat al aangeeft dat dit eindspel zeer complex was. Nederlagen waren er voor André Droog die het moest opnemen tegen Alexander Baliakin, André ging vol mee in de strijd, maar moest ondanks zijn felle verzet toch het onderspit delven. Wim Kalis speelde een alles-of-niets partij tegen Odin Mol. Wim bleef uiteindelijk met teveel inactieve schijven op zijn korte vleugel zitten, maar ondanks dat de stand verloren leek, kreeg hij nog twee zeer ingewikkelde kansen op remise voorgeschoteld, helaas wist hij deze niet te vinden. Anton Kosior kon het niet bolwerken tegen Wouter Ludwig. Na 24 zetten liep Anton in een damcombinatie die beslissend was voor de partij.

De Waardammers staan onderaan zonder punten, maar heb wel een loeizwaar programma gehad namelijk de nummers 1,3 en 4 op de ranglijst.

Stand: 1.WSDV Wageningen 6 pnt, 2.Van Stigt Thans 6 pnt, 3.VBI Huissen 5 pnt, 4. HDC Hoogeveen 4 pnt, 5. Hijken DTC 4 pnt, 6.Witte van Moort 3 pnt, 7.Damlust Gouda 2 pnt, 8.DES Lunteren 2 pnt, 9.Damcombinatie Fryslân 2 pnt, 10.Van Stigt Thans-2 1 pnt, 11.CTD Arnhem 1 pnt, 12.De Waarddammers 0 pnt.

In ronde 4 spelen De Waarddammers in Gouda tegen Damlust.

De Waarddammers 2 in actie (Foto Piet Trapman)

 

Rechts zaaloverzicht (Foto’s Anton Kosior)

De Waarddammers 2 dit keer aan de verkeerde kant van de score

Voor de derde maal op rij waren er 7 remises en 1 beslissing te noteren bij De Waarddammers 2. Het enige verschil met de twee voorgaande wedstrijden was dat dit keer de winstpartij bij de tegenstander genoteerd moest worden. Waar Martin Nederlof in de eerste ronde de matchwinner was, moest hij die eer nu aan zijn tegenstander Dylan Jongeneel laten. Tot aan zet 37 was het een gelijk opgaande strijd, Martin werd verrast door een doorbraak van zijn tegenstander die Jongeneel twee schijven koste, dit was op zichzelf nog zeker niet beslissend want Martin kon direct de druk op wits korte vleugel zetten met 40…25-30 zodat de waarde van de stelling gelijkwaardig bleef. Maar Martin werd even uit zijn evenwicht gebracht en maakte met 40…13-18? De fout waar door Dylan Jongeneel wel gewonnen kwam te staan, en dit ook niet meer uit handen gaf. Kansen waren er ook voor de Waarddammers 2, zo stond Wim Verschoor aan bord 1 gewonnen tegen Ruben Groenendijk. De eerste 27 zetten was alles nog gelijkwaardig. Maar na 27…6-11 kwam Wim behoorlijk in het voordeel. Door een dubbele dreiging moest de Alblasserdammer zelfs een schijf offeren. Maar op zet 43 speelde Wim 43.34-30 na deze zet bleek Groenendijk over genoeg compensatie te beschikken om de stand  remise te spelen.  Na 43.44-39 zou blijken dat Wim wel volop winstkansen had. Ook waren er kansen voor niet geheel fitte Piet Trapman tegen Yoshua van der Most. Na 44 zetten speelde Yoshua 8-13? Waar 11-17 gelijkwaardig bleef, nu kwam Piet behoorlijk in het voordeel, dat voordeel werd groter na zwarts 45e zet 11-16? De stand leek nu helemaal gewonnen te zijn, maar op zet 50 ging Piet in de fout door 30-24 te spelen kreeg Yoshua nog de gelegenheid om door te breken en de remise veilig te stellen. 50.49-44 zou volgens de computer engines winst opleveren. Gelijkwaardige remises waren er voor Fred Roedolph tegen Ton van Bokhoven en Herman Meyer tegen Meindert Verkaik. Maar in de overige partijen waren er kansen voor Alblasserdam. Ernst de Heer ging na 44 zetten in de fout door 25-30 te spelen, dit leverde Remco Korteland veel voordeel op, wat eigenlijk beslissend moest zijn voor deze partij. Maar op zet 46 ging Korteland in de fout door met 33-29 naar het centrum te ruilen, het zag er ogenschijnlijk kansrijk uit, maar in werkelijkheid had Ernst de Heer nu genoeg compensatie om de remise te bereiken. Joop Roedolph werd slachtoffer van een vrij eenvoudige damcombinatie, het leek nu een kwestie van tijd dat Rien Visser de punten kon incasseren. Nadat de dam van het bord verdween stond Visser een schijf voor. Maar na 46 zetten liep Joop achter twee schijven met 12-18 als Rien nu met 46.32-27 dicht had gezet zou de stand helemaal gewonnen zijn voor hem. Maar Visser besloot tot een plakker die de stand weer in evenwicht bracht. Ook waren er kansen voor Marcel van der Most, Marienes van Genderen kwam na 52 zetten toch wat onder druk te staan, analytisch was het allemaal nog wel remise. Maar toen Marcel met 52…18-23 achter twee schijven liep, was de stand zeer lastig, remise was een doorbraak voor Marienes wat hem in een 4-om-1 eindspel remise zou brengen, omdat de zwarte schijven dan in het midden van het bord staan, waarna de witte dam altijd wel een schijf kan pakken. Maar na het voor het oog logische 53.38-32? Stond Marienes plotseling verloren, want nu kon Marcel de dunne klassieke stand vast laten lopen door 53…7-11 te spelen. Marcel vond deze winst niet en speelde 53…23-29 waardoor de partij alsnog remise werd. Alle kansen op een rij gezet, bleek Alblasserdam deze middag dus over een terechte zege te beschikken, die eerder nog hoger dan lager uit kon vallen.

Bas Piepers tegen Anton Janssen (Foto Anton Kosior)

Het combinatieteam leed een nipte nederlaag tegen het Nieuwlandse N.D.V.. Winst was er voor Simon Rompa die Bert Kooij versloeg. De opening had Bert Kooij het voordeel, maar na de 30ste zet nam Simon het voordeel over. Maar na 49 zetten was de stand weer gelijk, uiteindelijk was er nog een fout nodig om de partij te beslissen. Ook Bert Baars wist knap te winnen van Jan Alting, Bert had het grootste gedeelte van de partij voordeel, maar ging na 42 zetten toch een paar mindere zetten doen, dat gaf Alting de gelegenheid om weer binnen de remisegrenzen te komen, toen hij dit verzuimde won Bert moeiteloos. Remises waren er voor Gozé van Pelt, Dirk Jan Dekker en Bas Vink.

Omar Romano kreeg Pelle Sterk als tegen-stander deze was een maatje te groot voor hem. Ook Bas Piepers kon het niet bolwerken tegen de routenier Anton Janssen. Barend Stravers verloor van Wim ’t Lam.

Zaaloverzicht met op de voorgrond Gozé van Pelt tegen Joop Kwakernaak (Foto Anton Kosior)

Dinsdag 4 Oktober 2022

Gisteren is de beslissing in het Kampioenschap va Dordrecht 2022 gevallen en won Anton zijn partij van Simon Rompa.

Met nog één partij te spelen is de stand:

PlNaam 123456789 We  Wi  Re  Ve  Pt 
1 Anton Kosior  AX1 22 22 22 12 22 22 22 216142030
2 Fred Roedolph  A1 0X2 22 22 22 22 22 22 216141129
3 Omar Romano  B0 00 0X0 21 22 22 22 22 216101521
4 Bert Baars  B0 00 02 0X0 22 22 22 22 216100620
5 Simon Rompa  B0 10 01 02 0X20 22 22 21572616
6 Bas Piepers  B0 00 00 00 00X2 21 22 21551911
7 Kees Osté  B0 00 00 00 02 00 0X2 22 216501110
8 Hamada Mandu  B0 00 00 00 00 01 00 0X2 21621135
9 Libert Soeurt  B0 00 00 00 00 00 00 00 0X1600160

 

Anton Kosior
Anton Kosior

Kampioen van Dordrecht 2022!!

Zaterdag 1 Oktober 2022

De Waarddammers moet meerdere erkennen in WSDV

Wageningen – In de Ereklasse speelde het damteam van De Waarddammers in de tweede ronde tegen WSDV uit Wageningen. Van tevoren was er wel een nederlaag ingecalculeerd. De punten moeten komen tegen de directe concurrenten, daar hoort WSDV in ieder geval niet bij. Met kopstukken als Alexander Shvartsman (5-voudig wereldkampioen) en Jan Groenendijk (Nederlands kampioen) in de gelederen, was het zaak om de huid zo duur mogelijk te verkopen. Invalster Marijke Koers-van Genderen mocht het opnemen tegen de Nederlands kampioen Jan Groenendijk, een mooi ervaring natuurlijk, maar het was duidelijk dat Groenendijk te sterk was. Marijke en Jan hadden beiden een dam + 8 schijven, maar de dam van Marijke kon nergens heen waardoor zij verloor. Anton Kosior mocht het opnemen tegen Alexander Shvartsman, Anton kon de vijfvoudig wereldkampioen niet verrassen.  Zelf dacht Anton in het middenspel goed te komen na 36-31. Alexander ging toen ca. 20-30 minuten nadenken.

Ergens daarna moet het mis zijn gegaan. Anton kwam in temponood, zocht naar offers met compensatie, maar kon die niet vinden.

Nederlagen waren er voor André Droog, André gaf in de langste partij in het eindspel de remise uit handen.  Peter de Hek overzag een giftige finesse, die hem een verloren stand opleverde..  Theo de Swart had een optisch mooie stand Bij Theo bleven te veel schijven staan op zijn korte vleugel, terwijl zijn lange vleugel steeds verder werd uitgedund. Vermoedelijk in het late middenspel de remise gemist, waardoor hij zelfs nog verloor.  Uiteindelijk waren er vijf remises van Wim Kalis tegen Tjeerd Harmsma, Thijs Verboon tegen Johan Sterrenburg. Rik Verboon tegen Ester van Muijen, waarin Rik een optisch mooi stand had. Peter Hartog remise tegen Machiel Weistra (de kersverse finalist voor NK 2022), waarin het evenwicht niet verbroken werd, en Arie van de Weteringh tegen Pieter Steijlen. Arie speelde een prima partij, maar het evenwicht werd niet verbroken.

Samen met DES Lunteren en Damlust Gouda staat de Waarddammers nu gedeeld laatste. CTD Arnhem dat verrassend 10-10 speelde tegen VBI Huissen staan met 1 punt daarboven. Dit zijn de tegenstanders waar de Waarddammers zich dit seizoen op moeten richten. Op 15 oktober staat de thuiswedstrijd tegen VBI Huissen op het programma.

Links Alexander Shvartsman in actie tegen Anton Kosior,

 

Boven André Droog tegen Koos van Amerongen

Foto: Arie van de Weteringh (links) tegen Pieter Steijlen.

 

Foto’s zijn gemaakt door Anton Kosior.

Alle drie de Foto’s gemaakt door Piet Trapman sr.

De Waarddammers 2 verslaat ook ’s-Gravenpolder

’s-Gravenpolder – Ook in de tweede ronde wist het tweede team van De Waarddammers een nipte overwinning uit het vuur te slepen. Wederom werd deze zege behaalt door 7 remises en 1 overwinning. Geen enkele nederlaag in twee ronden dat is best opmerkelijk te noemen, en dat tegen twee van de sterkste ploegen uit deze Eerste klasse B. Matchwinner werd Ernst de Heer die de enige overwinning wist te boeken tegen Cor Boot. In een aanvankelijk rustig klassieke partij sloeg na 25 zetten de vlam in de pan. Cor Boot liet toen een Korte Vleugel Opsluiting toe, om daarna het “Kerkhof-veld” te bezetten. Het evenwicht werd hier nog niet verbroken. Dat gebeurde na 46 zetten wel. Cor Boot leek helemaal vast te lopen en besloot tot een offer. Maar dat was analytisch verloren. Redding zat er op de 46e zet in door in een 2 om 3 te lopen, dat zou voor Ernst de Heer wel schijfwinst opleveren, maar dan had de Zeeuw compensatie genoeg voor de remise. Op zet 49 ging Ernst in de fout door het voor de hand liggende 49…35-40 te spelen, toen had Boot weer de remise in handen. Winst was het offer met 49…27-31!!

Op zet 54 maakte Cor Boot de definitieve fout, door naar het verkeerde veld dam te halen (54.12-7?) Als Boot op veld 3 dam zou halen dan kon hij afwikkelen naar een 3-om-1 met remise als resultaat. Het eindspel is analytisch gewonnen, maar in de analyseruimte werd dit nog niet gevonden. Ernst kon op de 54ste zet wel makkelijker winnen doormiddel van een combinatie alle schijven van zijn tegenstander te slaan.

Gelijkwaardige remises waren er voor Fred Roedolph tegen Danny Wattel, Herman Meyer tegen Rianka Ombergen-Rentmeester, Wim Verschoor tegen Aart Walraven, Piet Trapman sr. tegen Niels Roelofsen en Martin Nederlof tegen Wim Koppejan, al was in die laatste partij wel degelijk van alles aan de hand, maar bleef het uiteindelijk binnen de remisegrenzen.

Joop Roedolph won al na 17 zetten een schijf tegen Frans Blaas, Daarna bouwde Joop zijn voordeel uit, en stond straal gewonnen. Maar toen Joop het helemaal voor elkaar leek te hebben. Speelde Joop te laconiek 41.47-41?? (Joop had nu 7 verschillende zetten die winst voor hem zou opleveren!!)Nu zat er een combinatie in de stand die Frans Blaas twee schijven opleverde. Een geluk bij een ongeluk is dat ondanks een schijf minder de stand binnen de remisegrenzen bleef.

Op bord 1 speelde Ad de Hek remise tegen Jaap Veerhoek, het moment van deze partij was na 41 zetten, toen speelde Jaap Veerhoek het logische 42.35-30, maar daar miste de Zeeuw een winstkans, hij had met 42.38-32!! Analytisch gewonnen gestaan.

De Waarddammers 2 staat nu samen met DES Lunteren 3 en Dam Combinatie Zaanstreek op een gedeelde eerste plaats, alleen het aantal bordpunten is heel zuinig bij De Waarddammers.

Matchwinner Ernst de Heer (Foto: Piet Trapman sr.)

Joop Roedolph in actie tegen Frans Blaas

Herman Meyer tegen Rianka Rentmeester.

Woensdag 28 September 2022

Het clubblad “Dordts Damnieuws” nummer 131 staat weer online.

 

Beste damvrienden,

Veel sneller dan verwacht, hebben we al weer een clubblad vol informatie voor U. Dat komt mede omdat we een uitgebreid verslag hebben van de eerste ronde van de Nationale Damcompetitie die weer begonnen is. Met name Fred Roedolph bedankt voor zijn fraaie bijdrage. Ook door het vele werk van Fred aan het Kampioenschap van Dordrecht liep dit nummer al snel goed vol. Ton van Bokhoven leverde op de valreep zijn partijen en fragmenten in van zijn optreden in Hoogeveen Open. Daarnaast nog enkele uitslagen van toernooitje en de programma’s van de Z.H.Z.- Competitie en Persoonlijk kampioenschap Z.H.Z. Veel plezier met dit nummer

 

Anton Kosior

Anton Kosior
Anton Kosior

Zaterdag 17 September 2022

*Foto Piet Trapman

*Foto Piet Trapman

*Foto Piet Trapman

Debutant De Waarddammers onderuit in Ereklasse

Het regioteam van De Waarddammers debuteerde zaterdag 17 September in de ereklasse, het damwalhalla van Nederland. Het team wat vorig seizoen zo makkelijk kampioen werd in de eerste klasse, merkte direct het krachtsverschil tussen deze twee klasse. In de eerste ronde stond een thuiswedstrijd tegen H.D.C. uit Hoogeveen op het programma. Het werd een moeilijke middag voor de Waarddammers die uiteindelijk met 6-14 aan het kortste eind moesten trekken. Vier verliespartijen en zes remises was het povere resultaat. Gemiste winstkans was er voor Theo de Swart die in een ingewikkeld eindspel met wederzijds een dam de winst verzuimde, en moest met remise genoegen nemen. Ogenschijnlijk leek ook Shammie Kasnadi goede winstkansen te krijgen. Maar tegenstander Maarten Wichgers verdedigde uitmuntend, zodat er geen mogelijkheid tot winst inzat.

Nederlagen waren er voor Arie van de Weteringh, die op de 37ste zet de meest logische zet op het bord speelde, maar juist die terugruil betekende dat de stand op het bord verloren was. Peter de Hek had heel de partij licht voordeel, maar liep op zet 47 in een combinatie die direct verloren was. Peter Hartog speelde een goede partij tegen Zainal Palmans een speler met een veel hogere rating als Peter, maar dat verschil was in de partij niet te zien, in het eindspel dacht Peter de remise te forceren, maar dit ging niet op. Bij goed spel was het remise. Ook teamcaptain Wim Kalis ging in de fout. In een gelijk opgaande strijd tegen Michel Stempher, werd Wim slachtoffer van een damcombinatie, iets wat hem bijna nooit overkomt, dit betekende direct een nederlaag. André Droog kwam goed weg met remise tegen Rick Hakvoort, na 38 zetten ging André in de fout, er stond nu een verloren positie voor hem op het bord. Maar tegenstander Hakvoort verzuimde de winst op de 41ste zet, zodat het uiteindelijk remise werd. Anton Kosior leek ogenschijnlijk problemen te krijgen met een hangende schijf, maar volgens de computer engines, was er niet eens nadeel, zodat er analytisch een gelijkwaardige remise was, maar gevoelsmatig was dit zeker niet het geval.

De volgende ronde staat op 1 oktober op het programma De Waarddammers komt dan in aktie tegen het Wageningense W.S.D.V. met o.a. Jan Groenendijk en Alexander Shvartsman in de gelederen.

Foto’s: Piet Trapman

De Waarddammers 2 klopt in de eerste ronde titelfavoriet VAD

In de eerste ronde wist het tweede team direct toe te slaan tegen titelkandidaat VAD uit Amsterdam. Eigenlijk was het een zakelijke overwinning voor de Waarddammers, met 7 remises en 1 overwinning was de winst binnen, de remise partijen duurde allemaal maar net iets meer dan 40 zetten, waarin de computer engines ook geen enkele opmerking maakte, dat gold voor de partijen van Ad de Hek, Herman Meyer, Fred Roedolph, Wim Verschoor en Ernst de Heer. Piet Trapman kreeg in zijn partij tegen Michel Horn een kans om te winnen, dat was in een klassiek duel. Piet speelde het voor de hand liggende 37.47-42,  Op dat moment was 37.28-22 een uitstekende mogelijkheid op winst.  Ook  Joop Roedolph die na 41 zetten remise accepteerde hoorde in dit rijtje thuis. Maar in die partij miste  ook Joop de winst tegen Hans Vermeulen, de Amsterdammer ging na 25 zetten in de fout. Joop overzag toen een geforceerde winstvariant, die Bert Baars bij analyse wel aangaf. Volgens de computerprogramma Kingsrow was hier geen speld tussen te krijgen. Alle schijnwerpers van deze wedstrijd moet worden gericht op de partij tussen Martin Nederlof en Herman van Westerloo. Beide spelers speelde “alles-of-niets”. Tot aan de 27ste zet had Herman van Westerloo licht voordeel. Toen de roemruchte Amsterdammer 28.40-34 speelde draaide het beeld en had Martin voordeel. Na 35 zetten verzuimde Van Westerloo de beste verdediging. Martin speelde dit foutloos uit en kon de winst incasseren. Daarmee werd hij ook de matchwinner.  Conclussie is dat er niemand van de Waarddammers een kans heeft weggegeven, bovendien hebben naast Martin ook Joop en Piet nog kansen gehad, dus kunnen we over een terechte winst spreken. Die eerder hoger kon uitvallen.

 

Dinsdag 13 September 2022

Klik hier voor meer nieuws