Nieuwspagina 2009

 

26 – 12 – 2009

Ook  in 2009 werd het inmiddels traditie geworden Sneldamkampioenschap van DC Dordrecht gespeeld en werd er gekozen voor een drieluik toernooi waarin de beste twee resultaten tellen voor de eindrangschikking. Er werd gespeeld in twee categorieën namelijk Hoofdklasse met een rating van 910 en hoger en 1e  klasse met een rating tot 910.  In de Hoofdklasse was er nauwelijks spanning Arie van de Weteringh kwam zag en overwon. Hij werd daarmee voor het achtste achtereenvolgende jaar kampioen. Frits Luteijn bleek de Joop Zoetemelk van dit toernooi en Anton Kosior moest genoegen nemen met een derde plek. De overige hoofdklassers waren alleen aanwezig als zaalvulling.

In de 1e klasse was Hans Vleghert de sterkste, hij eindigde voor Wim van der Most die tweede werd. Als derde kwam Joop de Vries uit de bus.

21 – 12 – 2009

Na in 2008 Nederlands Rapid Kampioen te zijn geworden in de C categorie moest Simon Rompa dit jaar genoegen nemen met een toch ook wel verdienstelijke 3e plaats. Ook onze pupil Pim Arts kan met een 6e plaats terug zien op een goed toernooi. Zijn broer aspirant Job Arts eindigde op de 11e plaats in het deelnemersveld van 16. In de A categorie met 34 deelnemers, die gewonnen werd door GMI Jean-Marc Ndjofang, eindigde Anton Kosior op de 15e plaats.

19 – 12 – 2009

Na eerder 5 keer Nederlands Kampioen te zijn geworden moest onze clubgenote Tanya Chub dit jaar met 13 punten uit 9 partijen genoegen nemen met een 2e plaats bij het NK vrouwen dat van 13 t/m 19 december in Tilburg werd gespeeld. De titel ging met 16 punten naar Nina Hoekman mede dankzij een overwinning tegen Tanya in de 8e ronde van dit toernooi.

19 – 12 – 2009

Onze aspirant Job Arts was wederom zeer succesvol tijdens het door Velo Wateringen georganiseerde Piet Helderman toernooi. Na vorig jaar winnaar te zijn geworden bij de aspiranten had hij zich dit jaar ingeschreven in de C categorie en ook daar toonde hij zich de sterkste met een score van 10 punten uit 8 parijen. Zijn broer Pim Arts (pupil), eveneens deelnemer in de C categorie, behaalde daarin een verdienstelijke 10e plaats. Winnaar van de A categorie, en tevens toernooiwinnaar, werd Evert Bronstring. Onze clubgenoten Anton Kosior, Joop Roedolph en Fred Roedolph werden respectievelijk 4e, 9e en 11e.   

17 – 12 – 2009

Zowel bij het Kampioenschap van Dordrecht als bij het Clubkampioenschap van DC Dordrecht zijn de laatste beslissingen gevallen. Arie van de Weteringh had in zijn laatste partij tegen Joop Roedolph voldoende aan een remise om voor de 15e keer sinds 1980 Kampioen van Dordrecht in de Hoofdklasse te worden. Bert Baars veroverde het Clubkampioenschap door winst tegen José Bakker en bij de jeugd werd pupil Pim Arts Clubkampioen en volgt hiermee zijn broer Job op.

12 – 12 – 2009

HUISSEN – In de zevende ronde van de nationale damcompetitie kwamen alle drie de regioteams in de eerste klasse C tot winst en blijven zodoende in het spoor van koploper PSV Dammen. Damclub Dordrecht won in Huissen met 13-7 van VBI 3.  Jeugdspeler Job Arts die zijn debuut in het eerste tiental maakte zette DCD op een 2-0  voorsprong middels een lichte combinatie. Later wonnen ook Rob van Eijk, met een werkelijk schitterende slagzet en Nico Knoops, puur positioneel hun partijen. De zeven remises kwamen op naam van: Anton Kosior, Jacob van de Groep, Randy Horne, Ton van Bokhoven, Aart de bruin, Fred en Joop Roedolph. GDC Gorinchem won met 12-8 in Asten van EAD. Theo de Swart, Rik en Niels Verboon kwamen allen tot winst. Ernst de Heer liep tegen een nederlaag op. Remises werden behaald door: Martijn de Leeuw, Theo Voorspuij, Pelle Sterk, Ger Verhoeven, Marienes en Arie van Genderen. Denk en Zet uit kende geen enkele probleem met Micone 2 uit Tilburg. Met maar liefst 15-5 won het tiental uit Hardinxveld-Giessendam. Overwinningen waren er van: Piet Trapman jr., Peter de Hek, Peter Hartog, Wim Kalis en Peter van Noordennen. De vijf remises kwamen op naam van: Piet Trapman sr., Eef Stam, Wim Verschoor, Piet Verkaik en Kees Bandwijk.

In de tweede klasse E kregen alle drie de regioteams klop. Verhaar Montage/DVA verloor met 12-8 in ’s-Gravenpolder van PWG 2. Adriaan Molendijk en Ruben Groenendijk verloren hun partijen. De overige acht duels eindigden in remise. Ook Damclub Dordrecht 2 verloor met 12-8 en wel in Oudenbosch van De Variant. Pim Arts en Cor Leenheer kwamen tot winst. Daar stonden nederlagen tegenover van: Frits van Vloten, Kees van Dijk, Simon Rompa en invaller Jan Baars. GDC 2 uit Gorinchem vertrok vanuit Rosmalen met een 18-2 nederlaag tegen Heijmans Excelsior 2. Alleen Jeroen Schakel en Krijn van Herwaarden behaalden remise. De overige acht partijen werden verloren.

28 – 11 – 2009

DORDRECHT  –  In de zesde ronde van de nationale damcompetitie won het Gorinchemse GDC thuis met 12-8 van koploper Denk en Zet uit Hardinxveld-Giessendam. “Man of the match” werd Martijn de Leeuw. Onlangs klopte  De Leeuw  in de Provinciale damcompetitie al Anton Kosior en Theo de Swart. Nu ging de kersverse kampioen van Zuid-Holland-Zuid, Wim Kalis onderuit. Theo Voorspuij won van Piet Trapman jr. en Theo de Swart klopte Kees Brandwijk. Aan DEZ-zijde kwam alleen Peter de Hek tot winst. Hij versloeg Arie van Genderen. In de zelfde klasse klom Damclub Dordrecht naar de tweede plaats door het Tilburgse TDV 2 met 15-5 te verslaan. Rob van Eijk, Joop Roedolph, Tanya Chub, Hans Giphart en Kees van Dijk kwamen allen tot winst. Remises waren er van Randy Horne, Nico Knoops, Anton Kosior, Fred Roedolph en Jacob van de Groep.

PSV Dammen gaat in de eerste klasse C alleen aan de leiding met elf punten Damclub Dordrecht en GDC volgen op één punt achterstand. DEZ staat twee punten achter op de koploper.

In de tweede klasse E verloor DVA/Verhaar Montage uit Alblasserdam van De Variant uit Oudenbosch. Vijf nederlagen en vijf remises zorgden voor een 15-5 eindstand. Ook Damclub Dordrecht 2 verloor in deze klasse. Met 13-7 won TDV 3.  Bert Baars, Cor Leenheer en Pim Arts wonnen hun duels.

GDC 2 leed drie nederlagen en kreeg zodoende met 13-7 klop van PWG 2 uit ’s-Gravenpolder.

14 – 11 – 2009

DORDRECHT  –  In de eerste klasse C leed Denk en Zet uit Hardinxveld-Giessendam zijn eerste verliespunt. EAD uit Asten wist een 10-10 gelijkspel uit het vuur te slepen, waardoor PSV Dammen weer op gelijke hoogte kon komen met DEZ, middels een 12-8 overwinning op van Stigt Thans 3.

Peter de Hek, Karlijn Overes en Peter Hartog kwamen allen aan DEZ-zijde tot winst, maar er waren nederlagen van Peter van Noordennen, Kees Brandwijk en Wim Verschoor.  Wim Kalis, Eef Stam, Piet Traman sr. en jr. remiseerden.

In dezelfde klasse won in Limburg Damclub Dordrecht van Raes DC Maastricht met 14-6. Overwinning werden behaald door: Jacob van de Groep, Rob van Eijk, Joop en Fred Roedolph. De zes remises kwamen op naam van: Nico Knoops, Anton Kosior, Randy Horne, Aart de Bruin, Frits van Vloten en Kees van Dijk.

Ook GDC uit Gorinchem won en wel met 11-9 in Huissen van VBI 3.

Ernst de Heer en Henk Houweling zorgden voor de tweetjes. Rik Verboon liep tegen een nederlaag op. Remises waren er van: Pelle Sterk, Theo Voorspuij, Arthur de Swart, Martijn de Leeuw, Ger Verhoeven, Marienes en Arie van Genderen.

In de tweede klasse E speelde Verhaar Montage/DVA met 10-10 gelijk tegen het Tilburgse TDV 3. Aart de Bruijn, Ruben Groenendijk en Wim IJsselstein wonnen hun duels. Daar stonden verliespartijen tegenover van Nico Groenendijk, Leen Kramer en Kamanda Mulaya.

Damclub Dordrecht 2 kon slechts acht spelers op de been brengen in de wedstrijd tegen Raes DC Maastricht 2.  Toch werd het nog een spannende wedstrijd, die Raes uiteindelijk met 12-8 won. Job Arts en Simon Rompa wonnen. Jacques Luijendijk en Jan Baars verloren.

GDC 2 verloor in deze klasse met 15-5 van De Variant uit Oudenbosch. Alleen Fokko Burema smaakte het zoet der overwinning aan GDC-zijde. Nullen waren er van: Jeroen Schakel, Dirk-Jan Dekker, Michelle de Jong, Martin Cadel, Niels en Thijs Verboon.

08 – 11 – 2009

DORDRECHT  –  Wim Kalis uit Hardinxveld-Giessendam is de nieuwe damkampioen van de dit jaar 25 jarige Provinciale dambond Zuid-Holland-Zuid. Het is de vijfde keer dat Kalis zich de sterkste dammer van Zuid-Holland-Zuid mag noemen. Eerder won hij deze titel al in 1987, 1998, 2003 en 2005.  Recordhouder is nog steeds Anton Kosior die negen maal de titel pakte.

Kalis heeft zich door deze titel tevens geplaatst voor de halve finale van Nederland, die in januari 2010 van start zullen gaan.

De laatste ronde van het ZHZ-kampioenschap eindigde in een anti-climax, omdat Anton Kosior al na 25 zetten op moest geven. Kosior had last van “damblindheid’ en dacht middels een combinatieve afwikkeling een gewonnen eindspel te kunnen bereiken. In werkelijkheid bleef schijf 35 van Kalis gewoon op het bord staan, waarna de partij beslist was.

In de eerste klasse pakte Soegriem Boedhram door een overwinning op Simon Rompa het zilver achter kampioen Ratan Ganeshie. Jan van den Ouden klopte Koos van Savooijen en tikte zodoende als derde aan.

02 – 11 – 2009

DORDRECHT  –  In de vierde ronde van de nationale damcompetitie klopte Denk en Zet met 12-8 het Zeeuwse Middelburg. Wim Kalis, Piet Trapman sr. en Eef Stam kwamen tot winst. Marijke Koers-Van Genderen verloor haar partij. Remises werden behaald door: Peter Hartog, Peter de Hek, Karlijn Overes, Wim Verschoor, Peter van Noordennen en Kees Brandwijk. Doordat dat PSV Dammen 10-10 speelde gaat Denk en Zet alleen aan de leiding in de eerste klasse C. Damclub Dordrecht en GDC uit Gorinchem volgen op twee punten. DC Dordrecht won met 15-5 van Van Stigt Thans 3, maar had zeker geen gemakkelijke middag. Pas in het vierde speeluur vielen de eerste beslissingen. Tanya Chub, Rob van Eijk, Nico Knoops, Anton Kosior, Fred en Joop Roedolph kwamen allen tot winst. Hans Giphart verloor zijn partij. Jacob van de Groep, Randy Horne en Ton van Bokhoven behaalden remises.

GDC won met 12-8 van het Tilburgse TDV 2.  Martijn de Leeuw, Rik Verboon, Pelle Sterk en Theo de Swart zorgden voor de tweetjes. Ernst de Heer en Henk Houweling liepen tegen een nul op. Remises werden geboekt door: Arthur de Swart, Theo Voorspuij, Arie en Marienes van Genderen.

In de tweede klasse E won Verhaar Montage/DVA met 14-6 Raes Damclub Maastricht 2. Overwinningen waren er van: Wim Kanters, Arco Berger, Nico Groenendijk, Wim IJsselstein, Kamanda Mulaya en Adriaan Molendijk. Ruben Groenendijk en Leen Kramer verloren hun duels.

In de zelfde klasse speelde GDC 2 met 10-10 gelijk tegen TDV 3. De Tilburgers verschenen met maar negen man achter de borden, waardoor Niels Verboon een reglementaire twee kreeg. Thijs Verboon en Derk-Jan Dekker wonnen, terwijl Jeroen Schakel, Henk de Jong en Bas Vink verloren.

DC Dordrecht 2 liet het tegen Heijmans Excelsior 3 afweten. Met 13-7 verloor de thuisploeg. Alleen Job en Pim Arts kwamen tot winst. Nederlagen waren er van: Bert Baars, Hans Vleghert, Joop de Vries, Simon Rompa en Kees Osté.

26 – 10 – 2009

DORDRECHT  –  Wim Kalis staat al met één been in de halve finale van Nederland. Met nog een ronde te spelen staat Kalis twee punten voor op titelverdediger Anton Kosior. Kalis klopte in de vijfde ronde Radjinder Jharap in een spannend duel. Jharap vocht voor zijn laatste kans en kreeg in de tijdnoodfase onverwachte kansen, maar miste een fraai offer. Hierna kwam Kalis een schijf voor in het eindspel en won aansluitend de partij.

Rotterdammer Ratan Ganeshie is de nieuwe kampioen in de eerste klasse geworden. Hij klopte hekkensluiter Peter den Exter in een partij met wisselende kansen. Zo miste Den Exter schijfwinst in het late middenspel en wist Ganeshie uiteindelijk de partij nog te winnen.

18 – 10 – 2009

DORDRECHT  –  In de derde ronde van de nationale damcompetitie kwamen alle drie de regioteams in de eerste klasse C tot winst. Medekoploper Denk en Zet klopte in Huissen VBI 3 met 14-6. Denk en Zet gunde topscorer Wim Verschoor zelfs rust. Er waren overwinningen van: Wim Kalis, Peter Hartog, Piet Trapman jr., Eef Stam en Marijke Koers-Van Genderen. Wel moest Denk en Zet de eerste verliespartij in deze competitie incasseren. Deze “eer’ kwam op naam van Peter de Hek. Remises werden behaald door: Piet Trapman sr., Peter van Noordennen, Wim Huisman en Kees Brandwijk.

Ook Damclub Dordrecht won met 14-6. In Lunteren gaf DES 2 meer dan drie uur lang uitstekend partij en kwam het Dordtse tiental op achterstand door een verliespartij van Aart de Bruin. Maar in en net voor de tijdnoodfase sloeg DCD toe en wonnen: Rob van Eijk, Anton Kosior, Tanya Chub, Ton van Bokhoven en Joop Roedolph. Remises waren er voor: Nico Knoops, Jacob van de Groep, Fred Roedolph en Hans Giphart.

Met 13-7 won GDC Gorinchem in Maastricht van Raes. De winstpartijen kwamen op naam van: Rik Verboon, Theo de Swart, Henk Houweling, Ernst de Heer en Ger Verhoeven. Remise werden behaald door: Theo Voorspuij, Jan van Krieken en Arthur de Swart. Mariennes van Genderen en Pelle Sterk liepen tegen een nederlaag op.

PSV Dammen en Denken Zet gaan in deze klasse aan de leiding met een 100% scoren. GDC Gorinchem en Damclub Dordrecht volgen op twee punten achterstand.

In de tweede klasse E walste Verhaar Montage/DVA met maar liefst 17-3 over Heijmans Excelsior 3 heen. Overwinningen waren er voor: Ruben Groenendijk, Wim Kanters, Arco Berger, Aart de Bruijn, Nico Groenendijk, Leen Kramer, Adriaan Molendijk en Wilco Stam. Alleen Teus Stam verloor en Kamanda Mulaya remiseerde.

GDC 2 won in deze klasse met 12-8 van Raes 2. Jeroen schakel, Albert van den Berg, Mark Mandemaker en Bas Vink zorgden voor de tweetjes. Dirk-Jan Dekker en Martin Cadel verloren hun duels.

Damclub Dordrecht 2 verloor in Limburg van Eureka met maar liefst 16-4. Alleen Evert van de Groep kwam tot winst. Frits van Vloten en Job Arts kwamen beiden tot remise.

In deze klasse gaat Heijmans Excelsior 2 met zes punten aan de leiding. De drie regio teams staan in de middenmoot.

13 – 10 – 2009

Door een overwinning op Wim van der Most is Evert van de Groep Kampioen van Dordrecht 2009 geworden in de 1e klasse met een prima score van 14 punten uit 8 partijen. Met 6 overwinningen, 2 remises en geen enkele verliespartij was hij veruit de sterkste in deze klasse. De strijd om de 2e plaats tussen Hans Vleghert en Joop de Vries is nog niet beslist omdat Joop nog een inhaalpartij moet spelen en bij winst Hans kan passeren.

11 – 10 – 2009

Onze clubgenoot Simon Rompa is er voor het tweede achtereenvolgende jaar in geslaagd Kampioen van Noord-Brabant te worden in de rating categorie tot 900. Met een score van 10 punten uit 9 partijen bleef Simon zijn grootste concurrent Wim van Geloven (TDV) 1 punt voor en eindigde hij op de 8e plaats in het totaal klassement. Algemeen Kampioen werd Frank Teer van Heijmans Excelsior.

04 – 10 – 2009

DORDRECHT  – De Dordtse dammers van DCD verloren het topduel tegen PSV Dammen met 8-12. Het werd een wedstrijd met wisselende kansen. Het begon al slecht voor de Dordtenaren want de normaliter zo solide Ton van Bokhoven raakte in een klassieke partij de draad kwijt en werd overklast door Carlo Nas, dat bracht de Eindhovenaren op een 0-2 voorsprong. Toen volgde er twee normale remises tussen Joop Roedolph en Menno Hottinga en het topduel tussen Tanya Chub en Yuriy Lagoda. In beide duels gebeurde er geen gekke dingen en was remise terecht (2-4). Jacob van de Groep miste een winnende doorbraak, toen hij deze zelfde doorbraak een zet later wel nam was deze niet meer winnend. Hier kregen de Dordtenaren dus aantoonbaar een puntje te weinig (3-5).

Minder duidelijk was dit bij de partij tussen Fred Roedolph en Johan van Berkel. Roedolph won op klaarlichte dag een schijf, dus ging iedereen er vanuit dat hij had moeten winnen. Maar pas op de computer kwam aan het licht dat weliswaar in tijdnoodfase toen de Dordtenaar door middel van een achterloop zijn op dat moment nog steeds winnende stand verprutste en van Berkel met een plakker remise maakte. Juist op dat moment zat er voor de Brabander een geweldige 6 klapper in de stand die echter op de wedstrijddag zelf niet aan het licht kwam. Dus houden we het er maar op dat dit een partij was met wisselende kansen, beide spelers hebben hier dus aantoonbaar een winstmoment gehad (4-6) ! Nico Knoops had het grootst gedeelte van de partij licht voordeel, maar kon dit niet uitbouwen naar echte winstkansen, zodat ook hier de partij in remise eindigde (5-7).

Hans Giphart kwam minder uit de opening, en na het a positionele 4-10 had zijn tegenstander echt een nagenoeg winnende stand in handen. Maar Hans speelde deze zet niet voor niets, prompt pakte dit goed uit en Hans kon toen de stand weer in evenwicht trekken om even daarna zelfs de winst in ontvangst te nemen. Zo werd de stand weer gelijk (7-7). Maar lang kon de thuisploeg daar niet van genieten. Randy Horne die een winnende dam kon nemen dacht een nog mooiere winst uit te voeren. Toen er een schijf weg was, die in zijn gedachten er nog wel stond, was het mooie van zijn stand af. Op de 51ste zet ging hij zelf definitief in de fout door een ruil naar de rand te plaatsen, toen was de partij zelfs verloren voor hem en PSV had weer een voorsprong (7-9).

Anton Kosior speelde een gelijkwaardige remise tegen Pieter Wijn (8-10). En toen de partij van Rob van Eijk ook weer een heel verhaal. Rob speelde goed in deze partij en overklaste aanvankelijk zijn tegenstander Fred Passchier, en had de winst nagenoeg rond. Echter werd Rob een beetje te gul door een extra schijf te geven wat de winst wat lastiger maakte maar nog niet onmogelijk. Het leek erop of Rob zoveel energie had gestoken om een winnende stand in handen te hebben dat hij niet genoeg extra’s meer had voor de afwerking, want hij werd nu zelfs nog het slachtoffer van een damafname waardoor hij deze partij zelfs nog verloor en een 8-12 eindstand op het bord bracht. Daarmee is PSV de koploper en heeft het de favorietenrol in deze klasse gekregen.

Het tweede team van Damclub Dordrecht leverde een regelrechte stunt, door CEMA De Vaste Zet 2 op 10-10 te houden. De Limburgers zijn een van de favorieten voor de titel.  De gasten kwamen wel op een 0-2 voorsprong toen de Duitser in Limburgse dienst Clemens Crucius won van teamcaptain Cor Leenheer. Het was echter Pim Arts die in een gewaagde stijl Jan Schoenmakers klopte en de stand weer in evenwicht bracht 2-2. Maar toen sloeg Dieter van Gortel toe door Kees Oste te verslaan en zo de stand op 2-4 bracht. Bert Baars remiseerde tegen Bert Verton, dat deed ook nestor Aart de Bruin tegen de talentvolle Martijn van Gortel. Kees van Dijk speelde ook al remise tegen de sympathieke Belg Valere Hermans. Dat waren allemaal tegenstanders die op papier sterker waren dus een prima (5-7) tussenstand. Job Arts speelde heel aanvallend en plukte de vruchten daarvan, hij klopte Thomas Henriquez en bracht de stand op 7-7. Evert van de Groep remiseerde tegen Nico Verjans. Toen ook Hans Vleghert tegen Louis Peters en Jan van de Ouden tegen Peter Eikelenberg remiseerden was er toch wel een sensationele 10-10 eindstand op het bord gebracht.

19 – 09 – 2009

DORDRECHT  –  In de eerste ronde van de nationale damcompetitie won Damclub Dordrecht met 13-7 van Middelburg en Denk en Zet met dezelfde cijfers van Raes DC Maastricht. GDC Gorinchem dat in ook in de eerste klasse C uit komt verloor met 11-9 van DES Lunteren 2. Precies in het jaar dat de Provinciale dambond Zuid-Holland-Zuid haar 25-jarig jubileum viert, heeft men geen vertegenwoordiger meer in de Hoofdklasse. Maar alle drie de teams in de eerste klasse C behoren tot de titelkandidaten en kunnen zich hetzij rechtstreeks, hetzij via de nacompetitie plaatsen voor de hoofdklasse. Zij dienen dan wel PSV Dammen uit Eindhoven onder zich te houden. Deze ploeg is momenteel koploper en won met maar liefst 16-4 van Micone 2 uit Tilburg.

Damclub Dordrecht speelde geen gemakkelijke wedstrijd tegen het Zeeuwse Middelburg. Tanya Chub opende de score en klopte op bekwame wijze aan bord 1 oud-Dordtenaar Bram Goedhart. Randy Horne overzag een zetje en verloor. Rob van Eijk boekte een fraaie positionele zege. Fred Roedolph remiseerde en Anton Kosior had net voor de tijdscontrole de winst rond. Ton van Bokhoven moest met remise genoegen nemen en Frits van Vloten liep tegen een nederlaag op. Toen Joop Roedolph zijn partij won was de strijd gestreden. Nico Knoops kreeg de winst niet rond en remiseerde. Jacob van de Groep wist in het eindspel de winst rond te krijgen en bepaalde zodoende de eindstand op 13-7.

Geen enkele speler van Denk en Zet uit Hardinxveld-Giessendam verloor. Peter Hartog, WimVerschoor en Piet Verkaik kwamen allen tot winst. De zeven remises kwamen op naam van:

Karlijn Overes, Wim Kalis, Peter van Noordennen, Eef Stam, Wim Huisman, Piet Trapman sr. en jr.

Bij GDC wonnen Krijn van Herwaarden en Marienes van Genderen. Verliespartijen kwamen op naam van Theo Voorspuij, Pelle Sterk en Arthur de Swart. Remises waren er van Arie van Genderen, Theo de Swart, Henk Houweling, Rik Verboon en Ger verhoeven.

In de tweede klasse E verloren alle drie de ZHZ-teams. CEMA/De Vaste Zet 2 won met 11-9 in Geleen van Verhaar Montage/DVA. Alleen Ruben Groenendijk kwam aan Alblasserdamse zijde tot winst. Leen Kramer en Anouk van Loon liepen tegen een nederlaag op. Damclub Dordrecht 2 verloor thuis met14-6 van WSDV 2 uit Wageningen. Alleen Cor Leenheer smaakte het zoet der overwinning. Verloren werd er door: Kees van Dijk, Hans Vleghert, Jacques Luijendijk, Bert en Jan Baars.

GDC 2 verloor in Heerlen met 15-5 van Eureka. Albert van den Berg en Thijs Verboon wonnen hun duels. De nederlagen kwamen op naam van Jan van Krieken, Henk de Jong, Bas Vink, Mark Mandemaker, Martin Cadel, Michelle de Jong en Fokko Burema.

13 – 09 – 2009

KAPELLE  –  De Rus Anatoly Petokhov is de nieuwe Europese damkampioen bij de veteranen geworden met een score van 13 punten uit 9 partijen. Hij bleef daarmee in het deelnemersveld van zeventig personen o.a. de drie Internationaal Grootmeesters Viacheslav Shchegolev, Laimonis Zailitis en Edvard Bouzinski voor. Het EK Veteranen werd dit jaar in het Zeeuwse Kapelle georganiseerd als onderdeel van de Senior Games 2009. Onder de deelnemers waren ook drie leden van damclub Dordrecht, te weten: Rob van Eijk, Anton Kosior en Frits Luteyn. Dordtenaar Luteyn behoorde vooraf zeker tot de kanshebbers en maakte deze rol in het begin ook waar. Maar in de vierde ronde liet Luteyn een gewonnen stand tegen medekoploper Daniele Berté uit Italië remise lopen en kwam zodoende één punt achter oud-wereldkampioen en koploper Viacheslav Shchegolev te staan.

Anton Kosior verloor in de tweede ronde van regerend Europees kampioen Edard Bouzinski, maar herstelde zich later in het toernooi. In slotronde troffen Luteyn en Kosior elkaar en kon de winnaar nog gedeeld eerste worden. Luteyn veroverde het gehele centrum, maar wist de ijzersterke verdediging van Kosior niet te slopen, waarna de partij in remise eindigde. Luteyn eindigde met twaalf punten als beste Nederlander op plaats vijf. Kosior scoorde eveneens twaalf punten en werd tikte daarmee als negende aan. Rob van Eijk opende het toernooi met vijf uit vijf, maar speelde een beter tweede toernooihelft, waarin hij alleen nog verloor van de verrassend sterk spelende Zeeuw Frans Blaas. Van Eijk eindigde met elf punten op de 16e plaats. 

Eindstand aan kop:                1. Anatoly Petukhov(Rusland) 13 punten + 2159 toernooirating,  2. Viacheslav Shchegolev(Rusland) 13 ptn + 2143,  3. Laimonis Zailitis(Letland) 13 ptn + 2111, 4. Edvard Bouzinski(Litouwen) 12 ptn. + 2175,  5. Frits Luteyn(Dordrecht) 12 ptn. + 2134,  6. Henk Kleinrensink(Wageningen)  12 ptn. + 2133,   7. Fidele Nimbi(Frankrijk) 12 ptn. + 2091,  8. Peter van der Stap(Maassluis) 12 ptn.+ 2076,  9. Anton Kosior(Papendrecht) 12 ptn.+ 2073, 10. Daniele Berté(Italië) 11 ptn. + 2156.

30 – 08 – 2009

Van 7 t/m 12 september zal in Kapelle (Zeeland) het Europees Kampioenschap Veteranen worden gespeeld (9 rondes verdeeld over 6 dagen volgens het Zwitsers systeem). Hierbij zal DC Dordrecht met drie spelers zijn vertegenwoordigd t.w. Rob van Eijk (Nederlands Kampioen Veteranen 2008), Anton Kosior en Frits Luteijn.

Rob

van Eijk

Anton

Kosior

Frits

Luteijn

Het deelnemersveld zal bestaan uit 75 spelers. Dit kampioenschap is onderdeel van de Senior Games 2009 in Zeeland, een internationaal sportevenement voor mensen van vijftig jaar en ouder. De Senior Games 2009 verwachten 3500 deelnemers uit heel Europa. Ook van buiten Europa zullen oudere sportmensen naar Zeeland komen.

Alle informatie over de Senior Games 2009, inclusief het EK dammen voor veteranen, is te vinden op www.seniorgames2009.nl.

30 – 08 – 2009

Pim Arts (pupil) en Kenny Vleghert (Aspirant) zijn geslaagd voor het Roozenburg wit examen. Hiermee hebben sinds de oprichting van onze jeugdafdeling in 2004 al 4 jeugdspelers dit diploma behaald. Eerder lukte dit Job Arts, die nu bezig is met de Roozenburg zwart opleiding, en Jacob van de Groep die nu de Springer zwart opleiding volgt. Pim Arts, die een rating van 636 heeft, zorgde onlangs tijdens het Open Nederlands Kampioenschap in Nijmegen voor twee grote sensaties door zowel Internationaal Grootmeester Jos Stokkel (rating 1399) als Henk Grotenhuis ten Harkel (rating 1297) een remise af te dwingen.

Pim

Arts

Kenny

Vleghert

25 – 08 – 2009

Na afloop van de vakantieperiode is op 24 augustus de strijd om het Kampioenschap van Dordrecht in de Hoofd en 1e klasse weer losgebrand. Grote verrassingen vielen er in deze 6e ronde echter niet te noteren. In de Hoofdklasse gaan Anton Kosior en Arie van de Weteringh nu gezamenlijk aan kop met 9 punten uit 5 partijen. Evert van de Groep nam in de 1e klasse de koppositie over van concurrent Cor Leenheer door deze in een rechtstreeks duel te verslaan en heeft nu 10 punten uit 6 partijen.

11 – 08 – 2009

Ondanks de vakantieperiode wordt er bij DC Dordrecht momenteel toch nog volop gespeeld voor het Clubkampioenschap. Klik hier voor alle uitslagen en de tussenstand. Vanaf 24 augustus zal de strijd om het Kampioenschap van Dordrecht in de hoofd en 1e klasse worden voortgezet. De uitslagen en tussenstanden van dit kampioenschap zijn hier te vinden.  

11 – 08 – 2009

Naast de hoofdsponsor Sani-dump en subsponsors DSN en Progrez van onze damdag en de overige sponsors Rabobank, Winkelcentrum Sterrenburg en Mode Herenkapsalon Harry kondigen wij met trots aan een eerste buitenlandse sponsor geworven te hebben. Het betreft Bucuti Beach Resort in Aruba dat is gelegen aan één van de tien mooiste stranden van het Caribische gebied. Neem eens een kijkje op de website van dit prachtige resort door hieronder op het logo te klikken.

03 – 08 – 2009

Jacob van de Groep is bij het open NK tweede geworden bij de jeugd maar blij was hij daar allerminst mee. De reden was niet moeilijk te raden immers aan zijn spel of uitslagen kon het niet liggen, die waren prima. Het was dat zijn concurrent Jesse van Beek zomaar in de slotronde zijn partij gewonnen kreeg tegen de Russin  Anna Chuprova die ongeveer twee uur te laat (met nog een aantal deelneemsters uit Rusland) in de speelzaal verscheen. Immers bij remise tussen Chuprova en van Beek zou Jacob Nederlands kampioen zijn geworden. Dit was natuurlijk zuur voor Jacob en dat ontnam hem het plezier wat hij eigenlijk wel verdiende. Hij moest zeer teleurgesteld huiswaarts keren ondanks zijn fraaie prestatie !

Buiten dit vervelende incident was het een mooi toernooi waarin vooral onze jeugdspelers van zich deden spreken. Zo heeft Pim Arts met zijn remises tegen oud Nederlands kampioen GMI Jos Stokkel en Henk Grotenhuis ten Harkel de landelijke pers gehaald. Uiteindelijk behaalde hij 6 punten en dat was zeker niet verkeerd. Pim viel zelfs nog in de prijzen met het team klassement. Ook zijn broer Job speelde een heel goed toernooi. Door in de slotronde te winnen kwam hij uiteindelijk met 9 punten op een zeer goede 88e plaats terecht. Randy Horne speelde een moeizaam toernooi en voor het eerst in de geschiedenis scoorde hij zelfs in de min, met 9 punten kwam hij op plaats 78 uit. Joop Roedolph speelde een goed toernooi en kwam uiteindelijk door een spetterende (remise)combinatie tegen de sterke subtopper Bart Terwel op 11 punten en dat was goed voor plaats 50. Ook Fred Roedolph wist door een overwinning in de slotronde nog op 11 punten te komen en eindigde op plaats 43. Jacob overigens eindigde op plaats 35 met 11 punten. Ook Nico Knoops haalde er 11 en dat was goed voor plaats 32. Beste DCD-er was Anton Kosior die 12 punten haalde en zo op een mooie plaats 23 eindigde. Ratan Ganeshie eindigde met 6 punten op plaats 111.

Jacob van de Groep werd 2e bij de jeugd

28 – 07 – 2009

Na 5 ronde is het open NK in Nijmegen op de helft, meest opvallende speler van DCD is in de eerste helft van het toernooi toch duidelijk Jacob van de Groep. Met een plus twee score staat hij hoog in het klassement namelijk op de 18e plaats. In de vierde ronde gaf hij oud wereldkampioen Guntis Valneris goed partij, dat deze GMI een maatje te groot was mocht natuurlijk wel verwacht worden. Maar in de middag ronde herstelde Jacob zich prima en veegde zijn tegenstander Jan Damming. Anton Kosior staat met plus 1 ook goed. Hij versloeg in een klassieke partij Herman van Westerloo, maar moest in de middag ronde het hoofd buigen voor Nederlands kampioen Alexander Baljakin. Nico Knoops heeft ook plus 1, in de ochtend ronde versloeg hij Fred Roedolph, en de middag ronde remiseerde hij met de Franse WK ganger Oscar Lognon. Randy Horne, Joop en Fred Roedolph hebben hun gemiddelde 5 uit 5. Na een heftige maandag moest Pim Arts tot twee maal toe al snel opgeven door lichte combinaties, maar tegenstander was wel GMI Alexej Domchev. Job Arts had ook een zware dag, en hield daar nog wel een gelukkig puntje aan over. Ook ons nieuwe lid Ratan Ganeshie komt net als de broeders Arts op een  -1 score.

27 – 07 – 2009

Na 3 ronden in het Open Kampioenschap van Nederland laten de jeugdspelers van DC Dordrecht van zich horen.  Nadat Pim Arts eerst een sensationele remise tegen GMI Jos Stokkel wist te realiseren, wat hem zeer terecht de ronde prijs opleverde, deed hij dit huzarenstukje in de middag nog eens dunnetjes over. Hij hield toen subtopper en ereklasser Henk Grotenhuis ten Harkel (1297) op remise!! Na deze resultaten kan dit toernooi voor Pim niet meer kapot. Ook zijn broer Job speelt voortreffelijk. Na een remise tegen senior Jo Geuke wist hij in de tweede ronde tot winst te komen tegen Niek van Zoelen. In de derde ronde was Ricardo Pierre (1374) een maatje te groot, maar met drie uit drie kan Job terug kijken op een goede start. Jacob van de Groep is ook uitstekend gestart na een remise tegen Soender Kalpoe wist Jacob zowel Fred van Amersfoort als Remco Vredenberg te verslaan zodat hij een schitterende 5 uit 3 score heeft. Het Dordtse jeugdige trio krijgt het de vierde ronde niet gemakkelijk. Jacob van de Groep moet het opnemen tegen niemand minder dan oud wereldkampioen Guntis Valneris, Pim Arts mag het nu internationaal proberen tegen Alexej Domchev en Job Arts speelt dan tegen Irina Platonova.

Na al dit jeugdige geweld zou je bijna vergeten dat er nog meer DCD leden meespelen. Na een matige start wist Joop Roedolph in de derde ronde dan eindelijk een prestatie van formaat neer te zetten, hij klopte de sterke dame Anna Chuprova (1385). Anton Kosior begon met een nederlaag tegen Martin Dolfing maar wist zich op dag 2 weer naar voren in het klassement te werken door overwinningen op Tom Vissers (1017) en Ali Fthalla (500).  Ook Nico Knoops heeft een moeilijke start, na een nederlaag tegen Ricardo Pierre wist hij te winnen van Piet Rozenboom maar in de derde ronde moest hij remise afstaan aan Gerald Willemsen. Fred Roedolph heeft een wisselvallig toernooi door remise tegen Emiel Leijsner en een nederlaag tegen Maarten Wichgers kon hij in de derde ronde eindelijk het zoet der overwinning smaken. Slachtoffer werd Lei Janssen. Ook Randy Horne heeft niet het aantal punten wat je van hem zou verwachten. Na remise tegen Rob Schrooten was er de nederlaag tegen Fred de Koning en met een remise tegen de lastig te bestrijden Piet Swart heeft Randy nu 2 punten uit 3 partijen.

27 – 07 – 2009

Na in de 1e ronde van het Nijmegen Open gewonnen te hebben van Arie van Diggele (880) zorgde onze 13 jarige pupil Pim Arts (636) in de 2e ronde van dit toernooi voor een regelrechte sensatie door Internationaal Grootmeester Jos Stokkel (1399) een remise af te dwingen. Pim is hiermee momenteel leider van het Bergklassement met een ratingwinst van 13 punten. Samen met zijn ploeggenoten Martin Dolfing, Johan Krajenbrink en Gerard Boogaars staat hij ook bovenaan in het Ploegenklassement. Voor wie dit sensationele bericht niet geloven kan, kijk dan maar eens hieronder op teletekst pagina 622.

Pim Arts

26 – 07 – 2009

Van 26 juli t/m 1 augustus wordt de 25e editie van het Nijmegen Open gespeeld. Dit jaar heeft dit toernooi tevens het predicaat Open Nederlands Damkampioenschap gekregen. Eén van de charmes van dit toernooi is de verscheidenheid van het deelnemersveld. Van de absolute wereldtop (met o.a. Guntis Valneris en Alexander Baljakin) tot de eenvoudige clubdammers en enthousiaste jeugdspelers. Onder de 118 deelnemers bevinden zich maar liefst 9 spelers van DC Dordrecht t.w. Job Arts, Pim Arts, Ratan Ganeshie, Jacob van de Groep, Randy Horne, Nico Knoops, Anton Kosior, Fred Roedolph en Joop Roedolph.

19 – 07 – 2009

Ons bereikte het droevige bericht dat afgelopen nacht onze damvriend Siem Boer op 83 jarige leeftijd is overleden. Siem speelde gedurende vele jaren bij Verhaar Montage DVA in Alblasserdam en was tevens een landelijk bekend en gewaardeerd arbiter. Hij zal donderdag 23 juli om 14.00 uur worden gecremeerd op de Essenhof te Dordrecht

07 – 07 – 2009

DORDRECHT – Onze nestor Aart de Bruin (80), die een rating heeft van 1022, blijft verbazen met zijn resultaten in de Hoofdklasse van het Kampioenschap van Dordrecht. Na eerder al Arie van de Weteringh (1394) een remise te hebben afgedwongen lukte het hem ook tegen Frits Luteijn (1392), de nummer 8 van het NK 2009. Aart bezet momenteel met een score van 5 uit 5 een prima gedeelde 4e plaats. Koplopers zijn Arie van de Weteringh en Anton Kosior met 7 punten uit 4 wedstrijden. In de 1e klasse wordt de koppositie gedeeld door Evert van de Groep en Cor Leenheer met 8 punten uit 5 wedstrijden gevolgd door Joop de Vries met 1 punt minder.

04 – 07 – 2009

DELFT – Het openlucht sneldamtoernooi tijdens het damfestival in Delft is gewonnen door de Rus Alexander Getmanski die Nederlands kampioen Alexander Baljakin en Jean-Marc Ndjofang uit Kameroen achter zich liet. Anton Kosior zette een prima prestatie neer door in dit loodzware sneldamtoernooi als 6e te eindigen. Na een verrassende overwinning in de zesde ronde op Baljakin stond Kosior zelfs op de tweede plaats maar in de slotronde verraste toernooiwinnaar Getmanski hem met een dodelijke finesse.

Frits Luteijn kon in dit toernooi geen potten breken en eindigde op de 16e plaats. Oud-Dordtenaar Jan van de Weteringh werd 29e .

Onze talentvolle jeugddammer Job Arts werd 4e in groep E en veroverde daarmee de beker voor beste aspirant. Zijn broer Pim Arts (pupil) eindigde in deze groep op de 22e plaats.

26 – 06 – 2009

DORDRECHT – Onze jeugdspelers Jacob van de Groep (junior) en Job Arts (aspirant) behoorden het afgelopen seizoen tot de top 10 spelers met de hoogste ratingstijging. Jacob steeg met 206 punten van 857 naar 1063 en werd daarmee 6e; Job steeg met 183 punten van 495 naar 678 en werd 10e in dit klassement.

26 – 06 – 2009

DORDRECHT – De finale om het Kampioenschap van Dordrecht 2009 is in volle gang en  gevorderd t/m de 4e ronde. In de Hoofdklasse gaat 14-voudig kampioen Arie van de Weteringh aan de leiding met 7 punten uit 4 wedstrijden. In deze klasse presteren de nestors Frits van Vloten (74) en Aart de Bruin (80) tot nu toe opvallend goed. Zij bezetten de 2e en 3e plaats.

In de 1e klasse is Cor Leenheer nog zonder puntenverlies en gaat met 6 punten uit 3 wedstrijden aan de leiding voor Joop de Vries met 6 uit 4 en Evert van de Groep met 5 uit 3.

18 – 06 – 2009

DORDRECHT –  Onze website is door Dordrecht.net gekozen tot website van de week. Dordrecht.net is in de eerste plaats een ontmoetingsplek met een sociale insteek voor Dordtenaren door het aanbod van algemene informatie en nieuws. Verder wil het een compleet aanbod van Dordtse links aanbieden en fungeert het op deze wijze als dé startpagina voor Dordrecht. Kijk eens op www.dordrecht.net . Je vindt daar nu behalve de vermelding (met ons logo) dat wij gekozen zijn tot website van de week ook enkele van onze recente nieuws items onder sportnieuws. Bovendien staan wij vermeld bij organisaties met een link naar onze website.

09 – 06 – 2009

DORDRECHT – De broers Job (Aspiranten) en Pim Arts (Pupillen) zijn Kampioen van Dordrecht 2009 geworden. In hun laatste (onderlinge) duel wist Pim toch wel verrassend zijn oudere broer Job te verslaan waardoor Pim in het totaal klassement als 1e eindigde. Ondanks deze nederlaag was Job bij de Aspiranten veruit de sterkste.

06 – 06 – 2009

DORDRECHT– Internationaal grootmeester Jean-Marc Ndjofang is voor de 4e keer winnaar geworden van het

“SANI-DUMP SNELDAMKAMPIOENSCHAP”

Klik hier voor een verslag, alle uitslagen en foto’s van dit zeer succesvolle toernooi met een record aantal van 94 deelnemers.

Jean-Marc Ndjofang

04 – 06 – 2009

DORDRECHT– Tanya Chub en Jacco Ambags hebben besloten met ingang van het nieuwe seizoen weer voor DC Dordrecht te gaan spelen in de nationale competitie, en keren dus na een aantal jaren terug op het oude nest. Jacco heeft wel aangegeven slechts beperkt beschikbaar te zijn.

Tanya (rating 1351) heeft de titels van Internationaal Grootmeester Vrouwen (GMIF), Nationaal Meester Vrouwen (MNF), FMJD Meester (MF) en Nationaal Kandidaat Meester (cMN). Zij is 5-voudig Nederlands kampioene bij de vrouwen en behaalde in 2002 de Europese titel. In datzelfde jaar werd zij tevens door de KNDB leden gekozen tot “dammer van het jaar”. De afgelopen seizoenen speelde Tanya op Ereklasse niveau bij o.a. Van Stigt Thans, SNA Heerhugowaard en Bart Smit Volendam. Jacco (rating 1213) speelde de afgelopen seizoenen, zowel op Ereklasse als op Hoofdklasse niveau, bij SNA Heerhugowaard.Twee welkome versterkingen voor onze vereniging die er naar streeft weer zo snel mogelijk het Hoofdklasserschap te heroveren !!

27 – 05 – 2009

De KNDB heeft de indeling van de nationale competitie 2009-2010 bekend gemaakt. DC Dordrecht 1 speelt in de 1e klasse C met als tegenstanders: Angarde Informatica 1, Damvereniging VBI 3, Denk & Zet H.G., DES Lunteren 2, EAD, GDC Gorinchem, Middelburg, PSV Dammen, Raes DC Maastricht, TDV 2 en Van Stigt Thans 3.

DC Dordrecht 2 zal in de 2e klasse E uitkomen met als tegenstanders: CEMA/De Vaste Zet 2, De Variant, Eureka, GDC Gorinchem 2, Heijmans Excelsior 2 en 3, PWG ‘s-Gravenpolder 2, Raes DC Maastricht 2, TDV 3, Verhaar Montage DVA en WSDV 2.

03 – 05 – 2009

DORDRECHT–  Martijn de Leeuw en Rik Verboon hebben zich beiden geplaatst voor de nationale damfinale bij de Aspiranten, die van 10 tot en met 18 juli zal worden gehouden. De Leeuw werd groepswinnaar in Zegveld en kwam daar tot een score van dertien punten uit zeven wedstrijden. Verboon behaalde in Culemborg precies de zelfde score als zijn clubgenoot de Leeuw. De Dordtse dammer Job Arts wist als enige deelnemer Verboon een remise af te dwingen. Arts speelde een redelijk toernooi en kwam tot vijf remises en twee nederlagen.

Bij de Junioren miste Jacob van de Groep uit Sliedrecht en lid van damclub Dordrecht de nationale finale op één haartje. In Wapenveld scoorde van de Groep acht punten en eindigde hier mee op een gedeelde derde plaats met Michel Stempher. In de noodzakelijke sneldambarrage kon Van de Groep het niet redden en plaatste Stempher zich voor de finale.

29 – 04 – 2009

De halve finales bij de junioren en aspiranten zijn begonnen. Jacob is begonnen met een nederlaag, dat was des te pijnlijker want bij analyse bleek hij heel erg goed heeft gestaan. Maar een verrassend offer bracht hem een nederlaag. Het herstel was kanap te noemen, want de tweede dag heeft Jacob maar liefst 10 uur achter het bord gezeten. Maar met drie punten uit deze twee partijen was dat zeker niet voor niets. Sjuul Verheij ging op de 52ste zet in de fout waardoor Jacob zijn nederlaag goed maakte. Zijn goede vorm kon hij vast houden in de middagpartij tegen Michel Stempher, Jacob had tegen deze sterke tegenstander zelfs nog het beste van het spel, de partij eindigde in remise. Deze partijen hebben wij voor u voorzien van commentaar. en kunt u in de onderstaande link vinden bij NK Junioren.

Job Arts is sensationeel goed begonnen, door Rik Verboon, die veruit de hoogste rating heeft van dit gezelschap op remise te houden. Werkelijk een geweldig resultaat voor Job. Helaas zijn de partijen (nog) niet beschikbaar van deze groep, die gespeeld wordt in Culemborg.

26 – 04 – 2009

Job en Pim Arts hebben op 25 april in Harderwijk namens DC Dordrecht meegespeeld met de Aspiranten en Pupillen teams van ZHZ tijdens de Nationale Jeugd Damdag. Het Aspiranten team dat naast Job verder bestond uit Anouk van Loon (Verhaar Montage DVA), Karlijn Overes (Denk & Zet H.G.) en de VGO Hoornaar spelers Niels en Rik Verboon behaalde een fraaie 2e plaats achter kampioen Utrecht. Het Pupillen team met Pim, Michelle de Jong (VGO Hoornaar), Sander Nederveen (Denk & Zet H.G.) en de Verhaar Montage DVA spelers Adriaan Molendijk en Yoshua van der Most eindigde op de 5e plaats. Kampioen in deze categorie werd Gelderland.  

20 – 04 – 2009

Na vorig jaar als 11e te zijn geëindigd slaagde onze clubgenoot Frits Luteijn er dit jaar in een fraaie 8e plaats te bemachtigen tijdens het Nederlands Kampioenschap. Met een score van 13 punten uit 13 partijen behaalde Frits zijn gemiddelde, en slechts 3 punten minder dan kampioen Alexander Baljakin.  Overwinningen werden genoteerd tegen Jeroen van den Akker en Hans Jansen en verliespartijen tegen Hein Meijer en Jochem Zweerink. De overige 9 partijen o.a. tegen de top 4 van het eindklassement (Alexander Baljakin, Ron Heusdens, Roel Boomstra en Sven Winkel) eindigden in remise.

20 – 04 – 2009

Job en Pim Arts zijn geselecteerd om met de Aspiranten en Pupillen teams van ZHZ mee te spelen tijdens de Nationale Jeugd Damdag in Harderwijk op 25 april.

 

Er wacht een drukke week voor onze talentvolle jeugdspelers want van 27 april t/m 2 mei speelt Jacob van de Groep in de halve finale van het NK Junioren in Wapenveld en Job Arts in de halve finale van het NK Aspiranten in Culemborg. Wij zullen u op de hoogte houden van de resultaten.

20 – 04 – 2009

Met het plaatsen van partij animaties en analyses op onze website is de populariteit hiervan enorm toegenomen. Het aantal bezoekers steeg van 11057 in 2007 met meer dan 69% naar 18717 in 2008. Niet alleen Nederlandse damvrienden wisten onze site te vinden maar ook heel veel uit het buitenland. Wij noteerden bezoekers uit maar liefst 65 landen. Klik hier maar eens voor een overzicht dat wij het afgelopen jaar hebben bijgehouden. We zijn er heel trots op momenteel één van de meest bekeken dam websites te hebben. Bezoekers statistieken zijn te zien door te klikken op het Webstats4U - Free web site statistics icoontje onderaan in het hoofdmenu.

11 – 04 – 2009

Op 10 en 11 april organiseerde DC Dordrecht één van de vier halve finales van het NK Pupillen 2009. Er waren 16 deelnemers uit Gelderland, Noord-Holland, Zeeland en Zuid-Holland, die zich via de provinciale kampioenschappen hadden geplaatst. Onder het toeziend oog van veel ouders en begeleiders begonnen op beide dagen stipt om 11.00 uur de wedstrijden (7 ronden volgens het Zwitsers systeem) onder leiding van arbiter Dirk Alderliesten.

Op de eerste dag maakte Europees kampioen Welpen 2008 Jan Groenendijk van WSDV Wageningen met een score van 8 punten uit 4 partijen zijn favorietenrol volledig waar. Ook Adriaan Molendijk (Verhaar Montage DVA) en Rick Hartman (DC IJmuiden) konden met slechts 1 en 2 verliespunten terugkijken op een goed begin van dit toernooi. Verrassend was het optreden van onze clubgenoot Pim Arts die een organisatieplaats had toegewezen gekregen. Na de eerste dag stond hij op een prima 4e plaats.  Tot de kanshebbers voor plaatsing in de finale (de eerste 4) behoorden zeker ook nog de nummers 5 t/m 11 in het tussenklassement.

De tweede dag vielen er toch wel een aantal verrassingen te noteren. Jan Groenendijk verloor zijn laatste twee partijen tegen Rick Hartman en Stan Brink (SNA Heerhugowaard) waardoor Rick voor Jan op de 1e plaats eindigde en Stan opklom naar de 5e plaats. Adriaan Molendijk zakte van de 2e naar de 3e plaats en Thomas van der Klis (ADC Alphen a/d Rijn) wist zich via overwinningen tegen Billy-Jesse Tan en Daymian van Sommeren (VBI) op te werken van een 6e naar een 4e plaats. Door een wat mindere tweede dag zakte Pim Arts naar de 6e plaats en viel daardoor net buiten de prijzen.   

Om 15.45 uur vond de prijsuitreiking plaats door DC Dordrecht jeugdcoördinator Cor Leenheer met bekers voor de nummers 1 t/m 5. Daarnaast ontvingen alle deelnemers van de KNDB een mooie balpen en van de gemeente Dordrecht een beker met afbeelding van de Dordtse Grote Kerk gevuld met snoep als herinnering aan deze twee mooie en sportieve damdagen.

28 – 03 – 2009

HOOGBLOKLAND – Onze clubgenoot en voorzitter Anton Kosior werd zaterdag 28 maart   sneldamkampioen van Zuid-Holland Zuid en plaatste zich zodoende voor het NK- sneldammen dat op 13 juni zal worden gehouden. Met vijftien punten uit tien partijen bleef hij Wim Kalis en Peter de Hek respectievelijk drie en vier punten voor.

Ook in de andere categorieën waren er behalve de provinciale titels NK-tickets te bemachtigen. Bij de Junioren werd onze clubgenoot Jacob van de Groep uit Sliedrecht na barrage met Marienes van Genderen kampioen. Rik Verboon uit Noordeloos werd met overmacht kampioen bij de Aspiranten en plaatste zich met broer Niels voor het NK. Bij de pupillen werd Adriaan Molendijk uit Alblasserdam eerste en Thijs Verboon was veruit de sterkste Welp. Bij de senioren werd de B-categorie gewonnen door routinier Wim Huisman uit Hardinxveld-Giessendam. Tweede werd Mari Dame uit Goudriaan. De C-categorie werd een prooi voor Ruben Groenendijk uit Alblasserdam. Fien de Jager uit Hardinxveld-Giessendam tikte als twee aan. Klik hier voor de volledige eindstanden in alle categorieën.

14 – 03 – 2009

Nijverdal In een wedstrijd die tot de laatste zet spannend bleef verloor Damclub Dordrecht het hoofdklasserschap, in en tegen Nijverdal werd het 11-9 voor de thuisploeg. De Dordtenaren gingen goed van start Joop Roedolph won al snel een schijf tegen Marinus Morsink. Toen ook Kudriavcev een blunder beging tegen Fons Huijbreghts leek het snel te gaan. De score werd geopend door captain Fred Roedolph die een voorbereide variant op het bord kreeg en soepel won van Ronny Koop. Echter maakte Ravenhorst Nijverdal gelijk toen Jacob van de Groep zijn zetcontrole ‘vergat’ en zo kon Michel Koop Jacob verrassen door het zetje van Weiss uit te voeren. Maar toen Nico Knoops een klok overwinning op Vaidas Stasytis pleegde leek het er echt op dat de Dordtenaren een niet al te moeilijke middag zouden krijgen. Joop had inmiddels de partij in winst omgezet. Fons  kon zijn plus schijf niet in winst omzetten maar gezien de tussenstand was remise zeker voldoende. Ook Randy Horne remiseerde met Vitalia Doumsh en de tussenstand was toen 4-8. Invaller Bert Baars had een goede partij opgezet maar speelde te passief en verloor. Anton Kosior speelde onherkenbaar en verloor al vrij snel een schijf. Rienk van Marle liet dit buitenkansje niet onbenut en tikte de partij vakkundig uit. Zo was de stand weer in evenwicht 8-8. Rob van Eijk kreeg geen echte winstkansen tegen Paul Everloo en moest in remise berusten. Als laatste was Ton van Bokhoven bezig tegen Bill Neven, het was een waardig slot de taxatie van de stand veranderde bijna per zet. Uiteindelijk werd het duidelijk dat Ton in onoverkoombare problemen was beland en verloor ook waardoor de eindstand op 11-9 kwam.

04 – 03 – 2009

DONGEN – Onze Brabantse clubgenoot Simon Rompa, speler van DC Dordrecht 2, is door de gemeente Dongen gekozen tot Sportman van het jaar 2008. Simon werd vorig jaar in de C categorie Kampioen van Nederland bij het Sneldammen en Rapid dammen, en Kampioen van Noord-Brabant. Daarnaast werd hij ook nog Clubkampioen van zijn plaatselijke vereniging OSDO/DAM.

Een film van Simon is te zien door hier te klikken.

04 – 03 – 2009

DORDRECHT – Voor de nacompetitie heeft DC Dordrecht een verre en zware uitwedstrijd geloot tegen Nijverdal, de nummer 2 van de 1e klasse A. Dit team beschikt over sterke spelers zoals Bill Neven (1314), Rienk van Marle (1310) en Vitalia Doumesh (1254). De wedstrijd zal worden gespeeld op zaterdag 14 maart en een overwinning is noodzakelijk om het hoofdklasserschap te behouden.  

27 – 02 – 2009

DORDRECHT –  In de laatste ronde van de nationale damcompetitie verloor in de Hoofdklasse B Damclub Dordrecht met 13-7 van het TDV. Hierdoor zal het Dordtse tiental op 14 maart een promotie/degradatiewedstrijd af moeten werken tegen één van de nummers twee of drie van de eerste klasse.

In Tilburg ging het al snel mis aan Dordtse zijde. Joop Roedolph overzag een damcombinatie en verloor. Enkele uren later kwam DCD terug in de strijd. Na een remise van Fons Huijbreghts, zorgde Randy Horne voor een daverende verrassing. Hij versloeg Jasper Daems. Topscorer Nico Knoops overzag ook al een damcombinatie en verloor. Rob van Eijk won fraai positioneel en zette 5-5 als tussenstand neer. Maar toen ging het pas goed mis. Jacob van de Groep en Fred Roedolph verloren. Na de remise van Ton van Bokhoven was de strijd gestreden. Hans Giphart nam te veel risico en verloor zelfs nog. Anton Kosior verprutste een totaal gewonnen stand in de tijdnoodfase en moest in remise berusten.

Het reeds gedegradeerde Denk en Zet verloor thuis in Hardinxveld-Giessendam met 14-6 van kampioen Heijmans Excelsior. Jos van der Wielen, Pieter Trapman jr., Peter Hartog en Wim Verschoor liepen allen nederlagen op. De zes remise kwamen op naam van: Wim Kalis, Peter de Hek, Pieter Trapman sr., Karlijn Overes, Kees Brandwijk en Eef Stam.

In de eerste klasse C miste GDC uit Gorinchem op één bordpunt de titel. GDC won zelf slechts met 11-9 van het gedegradeerde Westlandse Damcombinatie en VBI 2 won met maar liefst 15-5 van Middelburg. Bij GDC kwamen alleen Henk Houweling en Rik Verboon tot winst en verloor Jan van krieken zijn partij. GDC moet nu op 14 maart proberen als nog promotie af te dwingen en kan daarin mogelijk Damclub Dordrecht treffen.

Eindstand Hoofdklasse B:  1. Heijmans Excelsior 19 punten, 2. Denk en Zet /Culemborg 18, 3. Angarde Informatica 14,  4. TDV 13,  5. Damlust 12 ,  6. Den Haag 11,  7. Constant-Charlois 11 ,  8. Lent 10,  9. RDC 8,  10. Damclub Dordrecht 8,  11. Van Stigt Thans 2  5, 12. Denk en Zet/Hardinxveld-Giessendam 3.

23 – 02 – 2009

Onze Brabantse clubgenoot Simon Rompa is door de gemeente Dongen genomineerd als sportman van het jaar 2008. Simon werd vorig jaar in de C categorie Kampioen van Nederland bij zowel het sneldammen als het rapid dammen. Bovendien werd hij kampioen van Noord-Brabant in de rating categorie tot 900. De verkiezing zal plaatsvinden op 3 maart.

22 – 02 – 2009

BEEKBERGEN – In de laatste ronde van de Halve finales van Nederland kwamen de twee dames uit Zuid-Holland-Zuid bij de Vrouwen beiden tot winst. In groep 1 versloeg Karlijn Overes uit Hoogblokland Astrid van der Stelt en eindigde zodoende op tien punten. Ook Christien Fung en Mariëlle Meijer-Kromhout eindigden op tien punten en dit drietal plaatsten zich dan ook voor de finale van Nederland. In groep 2 greep Marijke Koers-Van Genderen uit Molenaarsgraaf haar laatste kans en versloeg koploopster Rianka Rentmeester. Hierdoor kwam zij op gelijke hoogte met Rentmeester en Laura Timmerman, namelijk acht punten. Dit trio moet gaan herkampen om twee finaleplaatsen, want groepswinnares werd Sarah Rijgersberg met 9 punten. Dordtenaar Frits Luteyn kwam in de slotronde Algemeen in groep 5 niet verder dan remise tegen Anton Schotanus. De reeds geplaatste Luteyn eindigde zodoende met elf punten op de tweede plaats, één puntje achter groepswinnaar Pim Meurs. In groep 2 kwam Anton Kosior uit Papendrecht wel een schijf voor tegen Mari van Ballegooien, maar dit bleek net onvoldoende voor de winst. Met vier punten werd Kosior gedeelde zevende. Supertalent Roel Boomstra en Jochem Zweerink gaan debuteren in de NK-finale. Uit groep 1 plaatsen zich Boudewijn Derkx en Martijn Vissers. In groep 4 werden Hans Jansen en Sven Winkel gedeeld eerste, terwijl uit groep 3 alleen Kees Thijssen zich reeds geplaatst weet, daar er nog één partij moet worden ingehaald. Alleen bij winst van Wouter Ludwig moet Wim van der Kooij een barrage gaan spelen.

17 – 02 – 2009

Hoe bizar kan het zijn in de damwereld, was er zaterdag op deze plaats nog te lezen dat DC Dordrecht in heuse degradatie nood verkeerde. Amper 2 dagen later kon nagenoeg hetzelfde team het kampioenschap vieren in de provinciale hoofdklasse, maar een ieder binnen de vereniging richt zijn aandacht toch op het landelijke gebeuren. De titel wordt slechts gevierd als een “troostprijs” zo is het gevoel althans. Het krachtsverschil is immers te groot om tot een vreugde explosie te komen. In de uitwedstrijd tegen I.D.V. speelde de Dordtenaren zonder de topspelers Frits Luteyn, Arie van de Weteringh en Andre Droog. Toch had de formatie van teamcaptain Anton Kosior nog genoeg kwaliteit over om tot een 13-3 overwinning Hendrik Ido Ambacht te verlaten. Overwinningen van eerste tientalspelers Jacob van de Groep, Randy Horne, Fred Roedolph, Anton Kosior en Joop Roedolph en remises van Bert Baars, Joop de Vries en Rob van Eijk zorgde uiteindelijk voor een vrij gemakkelijke avond. Met nog een ronde te gaan, waar de Dordtse formatie de enige ploeg die de concurrentiestrijd daadwerkelijk aanging Denk en Zet HG ontvangt. Staan de Dordtenaren vier punten voor. De Dordtenaren boekte louter overwinningen. Echter zo gemakkelijk als het in Hendrik Ido Ambacht ging het niet in eerdere wedstrijden. Ik doel daarmee op de confrontatie met V.G.O. en Denk & ZDV in de uitwedstrijden lagen daar zeker kansen voor de tegenstander. Met name in Hoogblokland zwijmde de ploeg van Anton Kosior. Maar cruciaal is de uitoverwinning op concurrent Denk & Zet geweest, dat was ook de enigste keer dat men zich gezien de opstelling, de tegenstander met een hogere rating achter het bord zat. Juist toen hielden de onderste vier borden stand. Toen ook nog de nodige hulp uit onverwachtse hoek kwam, daar doel ik natuurlijk de ploeg uit Zwijndrecht/Barendrecht mee, die overigens een uitstekende tweede seizoenshelft draaide, en op 5 januari Denk & Zet in eigen huis klopte. Was de strijd eigenlijk al beslist. Met een score van 18 uit 9 kan natuurlijk niemand ontkennen dat de titel terecht is.

15 – 02 – 2009

DORDRECHT – Na tien van de in totaal elf ronden is Denk En Zet uit Hardinxveld-Giessendam definitief gedegradeerd uit de hoofdklasse. In Tilburg bleek Angarde Informatica met 14-6 en maatje te groot. Alleen Peter de Hek kwam tot winst. Daar stonden nederlagen tegenover van Peter van Noordennen, Piet Trapman sr., Eef Stam, Wim Huisman en Kees Brandwijk. Remises waren er van: Wim Kalis, Peter Hartog, Piet Trapman jr. en Jos van der Wielen.

Ook damclub Dordrecht is voor het eerst deze competitie in degradatiegevaar gekomen. Tegenstander Lent speelde een sterke wedstrijd en won verdiend met 13-7, waardoor Lent op bordpunten de Dordtse formatie voorbij is. Randy Horne liep tegen zijn eerste competitienederlaag op. Later verloren ook Fred Roedolph en Rob van Eijk. De zeven remises werden behaald door: Ton van Bokhoven, Nico Knoops, Anton Kosior, Hans Giphart, Joop Roedolph, Arie van der Stoep en Jacob van de Groep.

Als damclub Dordrecht na de laatste ronde nog op de negende plaats staat wacht er een promotie/degradatiewedstrijd, die op14 maart gespeeld zal worden.

In de eerste klasse heeft het Gorinchemse GDC de titel voor het grijpen na de 12-8 overwinning op het Limburgse Raes damclub Maastricht. Rik Verboon, Theo de Swart, Martijn de Leeuw en Ger Verhoeven kwamen allen tot winst. Henk Houweling en Marienes van Genderen verloren. Remises waren er van Arie van Genderen, Pelle Sterk, Theo Voorspuij en Arthur de Swart.

Alleen damvereniging VBI 2 kan GDC volgen, maar in de slotronde treft GDC degradatiekandidaat Westlandse damcombinatie, terwijl VBI 2 het tegen middenmoter Middelburg moet opnemen. GDC staat momenteel drie bordpunten voor.

In de tweede klasse E had Verhaar Montage/DVA geen problemen met damclub Scheveningen. Te meer daar de gasten met slechts acht man op kwamen dagen stond de Alblasserdammers na één uur spelen al met 4-0 voor. Later wonnen ook Ruben Groenendijk, Aat Verhaar en Nico Groenendijk. En eindigde de wedstrijd in 15-5.

In de tweede klasse F gaf damclub Dordrecht 2 de kampioen, TDV 2, uitstekend partij en mochten de Tilburgers niet klagen met de 12-8 overwinning. Aan Dordtse zijde kwam uiteindelijk alleen Simon Rompa tot winst, terwijl Kees van Dijk, Joop de Vries en Pim Arts verloren.

In de zelfde klasse verloor GDC 2 met 13-7 van Raes damclub Maastricht 2. Ernst de Heer en Wim Buijk kwamen tot winst. Daar stonden nederlagen tegen over van: Derk Jan Dekker, Niels Verboon, André de Raad, Michelle de Jong en Thijs Verboon.

08 – 02 – 2009

Tijdens de wedstrijd Raes DC Maastricht 2 – DC Dordrecht 2 op 31 januari heeft zich een vervelend incident voorgedaan. Klik hier om een reactie/verklaring te lezen van het bestuur van DC Dordrecht naar aanleiding van een artikel dat hierover verschenen is op het FMJD forum en op de website van Raes DC Maastricht.

31 – 01 – 2009

DORDRECHT –  In de negende ronde van de nationale damcompetitie speelde damclub Dordrecht in de hoofdklasse B met 10-10 gelijk tegen Van Stigt Thans 2. Rob van Eijk kwam al snel een schijf voor en zette de partij bekwaam in winst om. Na remises van Joop Roedolph en Jacob van de Groep zag het er goed uit voor de Dordtse formatie, maar de tijdnoodfase deed de wedstrijd kantelen. Fons Huijbreghts overzag een lichte combinatie en verloor. Na remises van Ton van Bokhoven, Nico Knoops, Hans Giphart en Randy Horne verraste Fred Roedolph, vanuit een totaal verloren stand zijn tegenstander met een giftige meerslag, waardoor de stand op slag remise was. Anton Kosior zette met zijn remise de eindstand op het scorebord.

In dezelfde klasse speelde Denk en Zet gelijk tegen het Goudse Damlust. Peter Hartog en Piet Trapman jr. kwamen beiden tot winst. Wim Kalis kon het niet bol werken tegen Erno Prosman en ook Wim Verschoor verloor. De zes remises werden behaald door: Peter de Hek, Piet Trapman sr., Kees Brandwijk, Eef Stam, Peter van Noordennen en Karlijn Overes.

In de eerste klasse C is het Gorinchemse GDC koploper geworden. Met 14-6 werd EAD uit Asten verslagen. Pelle Sterk, Henk Houweling, Theo Voorspuij, Arthur de Swart en Jan van Krieken smaakten alleen het zoet der overwinning. Alleen Marienes van Genderen liep tegen een nul op. Theo de Swart, Arie van Genderen, Martijn de Leeuw en Ger Verhoeven kwamen tot remises.

In de tweede klasse E kwam Verhaar Montage/DVA uit Alblasserdam tot een 10-10 gelijkspel tegen het Haagse ODB 2. Wim Kanters en Ruben Groenendijk kwamen tot winst. Daar stonden nederlagen tegenover van Nico Groenendijk en Teus Stam.

In de tweede klasse F boekte Damclub Dordrecht 2 zijn eerste overwinning. In Maastricht werd Raes 2 met 12-8 geklopt. Cor Leenheer, Bert Baars, Kees van Dijk en Evert van de Groep kwamen allen tot winst. Aart de Bruin en Wim van der Most verloren.

In dezelfde klasse kreeg GDC 2 met 14-6 klop van het Limburgse Eureka. Alleen André de Raad kwam aan Gorinchemse zijde tot winst.

29 – 01 – 2009

Beide overgebleven viertallen werden in de tweede ronde van de ZHZ-Beker uit dit toernooi gestoten. Maandag moest het Dordtse “dreamteam” het ontgelden in Hardinxveld-Giessendam. Daar bracht Denk & Zet 2 een stunt door 4-4 te spelen tegen het eerste viertal van Damclub Dordrecht. Vooral de goede remise van Piet Trapman tegen Frits Luteyn en de overwinning van Wim Kalis op Andre Droog vielen op. Arie van de Weteringh versloeg Wim Verschoor, terwijl Randy Horne remiseerde tegen Peter de Hek. Deze 4-4 was genoeg voor de thuis spelende vereniging omdat de totale rating een stuk lager was dan dat van de Dordtenaren. Dinsdag werd ook het laatste viertal uitgeschakeld, ook zij moesten winnen tegen V.G.O.. Jacob van de Groep speelde keurig remise tegen Rik Verboon. Maar de overige Dordtenaren hadden het zwaar. Joop Roedolph moest uit een verloren positie nog remise afdwingen tegen Marienes van Genderen. Ook Aart de Bruin haalde dit maar net tegen Martijn de Leeuw. Doorslaggevend was de bloedstollende partij van Hans Giphart tegen Karlijn Overes. Hans moest perse winnen, maar dit zat er niet in. Hij gebruikte echter al zijn tijd, en leed vervolgens een kloknederlaag. Daardoor won V.G.O. met 5-3.

17 – 01 – 2009

DORDRECHT –  In de achtste ronde van de nationale damcompetitie verloor Damclub Dordrecht in de hoofdklasse onnodig met 9-11 van Constant-Charlois. Het Rotterdamse tiental staat nu nog maar één punt achter DCD. Door verliespartijen van Fred Roedolph, Joop Roedolph en Arie van der Stoep stond er al snel 0-6 op het scorebord, maar de Dordtse formatie begon aan een ware inhaalrace. Anton Kosior, Randy Horne en Nico Knoops sleepten allen zwaar bevochten overwinningen binnen, maar toen Jacob van de Groep verloor was de wedstrijd beslist. Ton van Bokhoven en Fons Huijbreghts kwamen tot remises . Ook Hans Giphart moest uiteindelijk in remise berusten. In de zelfde klasse verloor Denk En Zet met dezelfde cijfers van Den Haag. Jos van der Wielen en Piet Trapman jr. kwamen tot winst. Daar stonden nederlagen tegenover van Peter de Hek, Karlijn Overes en Peter van Noordennen. Remises werden geboekt door: Wim Kalis, Peter Hartog, Kees Brandwijk, Eef Stam en Piet Trapman sr. In de eerste klasse C won het Gorinchemse GDC met 11-9 van Middelburg. Winstpartijen waren er van : Theo Voorspuij, Martijn de Leeuw, Theo de Swart en Ger Verhoeven. In de tweede klasse E won Verhaar Montage/DVA met 11-9 van ODBHaeghe 3. Aart de Bruijn en Arco Berger kwamen tot winst en alleen Leen kramer liep tegen een nederlaag op. In de tweede klasse F verloor Damclub Dordrecht 2 met 12-8 van GDC 2. Aan GDC-zijde wonnen: Ernst de Heer, Dirk-Jan Dekker, André de Raad en Fokko Burema. Aan Dordtse zijde wonnen Kees Osté en Wim van der Most.

In de ereklasse heeft Arie van de Weteringh een prima resultaat geleverd door niemand minder dan tienvoudig wereldkampioen Alexei Tsjizjow op remise te houden. Zijn ploeg PWG s’Gravenpolder bereikte mede daardoor de eerste winst. Andre Droog won overigens in deze wedstrijd van Hugo Schut.

13 – 01 – 2009

Damclub Dordrecht organiseert ook dit jaar weer in samenwerking met hoofdsponsor SANI-DUMP het

 

“SANI-DUMP SNELDAMKAMPIOENSCHAP”

Dit evenement zal plaatsvinden op zaterdag 6 juni. Noteer deze datum alvast in uw agenda. Nadere berichten volgen t.z.t. op de damdag pagina in het hoofdmenu.

11 – 01 – 2009

BEEKBERGEN –  Dordtenaar Frits Luteyn is in de halve finale van Nederland uitstekend uit de startblokken gekomen. In de eerste ronde won hij fraai positioneel van Grootmeester Geert van Aalten. Ook in de tweede ronde tegen Pieter Steijlen leek Luteyn hard op weg naar de winst, maar ontsnapte Steijlen met remise, waardoor Luteyn nu met drie punten op een gedeelde tweede plaats staat. Na zeven rondes gaan de nummers 1 en 2 naar de finale van Nederland. Anton Kosior nam een verkeerde beslissing tegen het jeugdige supertalent Roel Boomstra en werd vervolgens kansloos gelaten. In de tweede ronde tegen Gerlof Kolk verzaakte Kosior op de vijftigste zet remise te maken omdat hij dacht nog te kunnen winnen, waarna hij het deksel op de neus kreeg. Bij de vrouwen staat Marijke Koers-Van Genderen uit Molenaarsgraaf op een gedeelde eerste plaats met drie punten. Zij won van Gera Holen en remiseerde met Ester van Muijen. Karlijn Overes uit Hoogblokland verloor van veterane Barbara Graas en vervolgens ook van Leonie de Graag. Bij de Vrouwen gaande eerste drie na zeven rondes over naar de nationale damfinale.

10 – 01 – 2009

 NOORDELOOS –  Jacob van de Groep (Junior)  en Job Arts (Aspirant) hebben op 10 januari in Noordeloos met veel succes deelgenomen aan het Jeugd PK van ZHZ 2009. Jacob moest het in zijn categorie opnemen tegen slechts 1 andere deelnemer (Ruco Suijker van Verhaar Montage DVA). Reeds kort na de opening boekte hij een stuk winst en speelde de partij daarna vakkundig uit. Jacob werd daarmee Junioren Kampioen van ZHZ en plaatste zich voor de halve finale van het NK Junioren dat gespeeld zal worden van 27 april t/m 2 mei. Bij de Aspiranten werd Job Arts na 3 beslissingspartijen tegen Niels Verboon winnaar van de B groep en moest daarna in de finale aantreden tegen Rik Verboon (VGO Hoornaar). Deze landelijke topper bleek voor hem toch nog een maatje te groot, maar Job plaatste zich met zijn fraaie 2e plaats toch ook voor de halve finale van het NK Aspiranten dat eveneens van 27 april t/m 2 mei zal worden gespeeld. Bij de pupillen viel Pim Arts met een 4e plaats net buiten de prijzen, maar toch zal ook Pim aan de halve finale van het NK Pupillen op 10 en 11 april deel mogen nemen omdat DC Dordrecht als één van de organiserende verenigingen een keuzeplaats heeft toegewezen gekregen. Nieuwkomer Thomas de la Fuente speelde zijn eerste toernooi en met 1 overwinning eindigde hij op een gedeelde 8e plaats. Kampioen bij de pupillen werd Adriaan Molendijk van Verhaar Montage DVA. Naast de halve finales van het NK zullen Job en Pim Arts ook met het Aspiranten resp. Pupillen vijftal van ZHZ mee mogen spelen tijdens de Nationale Jeugd Damdag op 25 april.

07 – 01 – 2009

DORDRECHT –  A.s. zaterdag gaan in het eXito Congrescentrum in Beekbergen de Halve finales van Nederland Algemeen en Vrouwen van start . Anton Kosior, de vertegenwoordiger van Zuid-Holland-Zuid, is ingedeeld in groep 2 en treft in de eerste ronde het grote Nederlandse jeugdtalent Roel Boomstra. Zondag in de tweede ronde staat het duel met Gerlof Kolk op het programma. Dordtenaar Frits Luteyn komt uit in groep 5 en speelt in de eerste ronde tegen Grootmeester Geert van Aalten. Zondag staat het gevecht met Pieter Steijlen op de rol. Er zijn dit jaar vijf groepen van acht deelnemers, waarvan de nummers 1 en 2 zich plaatsen voor de finale van Nederland. Bij de Vrouwen zijn er twee groepen van acht deelneemsters, waarvan de eerste drie zich direct plaatsen voor de nationale damfinale. Karlijn Overes uit Hoogblokland komt uit in groep 1 en begint met de zwarte schijven tegen Barbara Graas. In de tweede ronde treft zij Leonie de Graag. Marijke Koers-Van Genderen speelt in groep 2 en begint het toernooi tegen Ester van Muijen. Zondag staat haar  het duel tegen Gera Hol te wachten.

06 – 01 – 2009

De provinciale dammers van Damclub Dordrecht zijn het jaar goed begonnen. In een uitwedstrijd in Hoogblokland tegen VGO werd gewonnen met 7-9. Deze zege kwam zeker niet soepel tot stand. Want VGO was duidelijk de bovenliggende partij. Op de eerste drie borden waren de VGO-ers de Dordtse toppers duidelijk de baas. Zowel Frits Luteijn, Joop Roedolph en Anton Kosior hadden het zwaar deze avond. Ook leek dit het geval voor Fred Roedolph tegen Karlijn Overes maar bij analyse blijkt dit net als de vorige ronde tegen Peter de Hek mee te vallen. Rik Verboon kwam in een gewonnen positie, combineerde naar doorbraak. Daar bleek Frits Luteijn toch nog een verrassing in petto te hebben. Uiteindelijk werd het hier remise. Joop Roedolph kon het op deze avond niet bolwerken tegen het jeugdig talent Martijn de Leeuw, en kreeg een positionele nederlaag aan zijn broek. Datzelfde lot leek ook voor Anton Kosior in het verschiet te liggen. Echter kon deze zich nog verdedigen. Toen Marienes van Genderen te lang door speelde op de winst sloeg Anton nog toe. Op bord 4 leek Karlijn Overes een goede stand te hebben. Ze kon de druk op de stand van Fred Roedolph vergroten, maar wachtte hier te lang mee. Fred kon toen combinatief toeslaan. Jan Baars speelde rustig en goed. Maar iets te rustig zodat na 39 zetten zijn bedenktijd was verstreken tegen Gerrit de Jong. Jacob van de Groep leek dicht bij de winst te zitten tegen Cees de Vries.Maar moest toch toezien hoe zijn tegenstander met remise wegkwam. Aart de Bruin had ook veel overwicht, wat dicht bij de winst kwam. Maar na een fout kantelde de partij en moest Aart nog diep gaan voor de remise. Bert Baars won op dezelfde manier als zijn vader verloor. Namelijk Arie Krauwel vergat de bedenktijd. En verloor zo in een remise stand. Door deze 9-7 winst en het verlies van Denk en Zet thuis tegen DEZDV (7-9) staat DC Dordrecht royaal op kop, met maar liefst 4 punten voorsprong.

01 – 01 – 2009

Het bestuur van DC Dordrecht wenst al haar leden, begunstigers en overige damvrienden een gezond en sportief 2009.