Nieuwspagina Januari 2011

30 – 01 – 2011

Na vier van het in totaal acht ronden durende kwalificatietoernooi voor het Kampioenschap van Nederland 2011 lijken onze clubgenoten Frits Luteijn en Anton Kosior in de Tilburgse groep nog maar een kleine kans te maken op het bereiken van een plaats in de finale. In de derde ronde had Frits geen moeite met Jan Kerkhofs en in de vierde ronde remiseerde hij met Jeroen Kos. Hierdoor heeft hij nu 4 punten uit 4 partijen en staat hij op de 11e plaats in een deelnemersveld van 18.  Anton Kosior remiseerde met Wim van der Kooij maar liep in de vierde ronde tegen Frerik Andriessen in een simpel openingszetje dat één vol schijf koste en uiteindelijk ook de partij.  Anton staat nu met drie punten op een 13e plaats. De eerste twee plaatsen die recht geven op deelname aan de finale worden halverwege het toernooi ingenomen door Martijn Rentmeester en Frerik Andriessen met 7 respectievelijk 6 punten.

Klik hier voor de stand en alle uitslagen van de Tilburgse groep.

26 – 01 – 2011

In de 2e ronde van het ZHZ bekertoernooi leed het viertal van DC Dordrecht een pijnlijke 5-3 nederlaag tegen het jeugdige VGO Hoornaar en is hiermee uitgeschakeld. Anton Kosior, Frits Luteijn en Randy Horne slaagden er niet in de winst te forceren tegen respectievelijk Marienes van Genderen, Martijn de Leeuw en Niels Verboon en moesten met remise genoegen nemen. Door een nederlaag van invaller Fred Roedolph tegen Karlijn Overes was de uitschakeling een feit.

23 – 01 – 2011

In de negende ronde van de nationale competitie werd DC Dordrecht in de Hoofdklasse B door hekkensluiter 020 in Amstelveen met maar liefst 15-5 van de borden geveegd. Randy Horne en Nico Knoops zagen combinaties over het hoofd. Het betekende voor Knoops zijn eerste competitienederlaag dit seizoen. Ook Rob van Eijk, Lauw Dingemans, Fred Roedolph en Job Arts liepen tegen een nul op. Alleen Jelle Groeneveld speelde een prima partij die hij wist te bekronen met een overwinning. André Droog, Anton Kosior en Joop Roedolph kregen geen winstkansen en moesten met remise genoegen nemen. Met nog twee wedstrijden te gaan, tegen middenmoter IJmuiden en de uitgesproken titelkandidaat Cema De Vaste Zet, zal het nog een hele opgave worden om nacompetitie te ontlopen en zelfs rechtstreekse degradatie is nog niet geheel uitgesloten. 

In de 2e klasse D verloor DC Dordrecht 2 in Oudenbosch met 14-6 van het sterke De Variant en blijft hierdoor puntloos onderaan staan in deze afdeling. De beste prestatie aan Dordtse zijde werd geleverd door de 81 jarige nestor Aart de Bruin (995) die Jan de Wolf (1229) een remise afdwong. Een zelfde resultaat behaalden Bert Baars, Wout Kroonen, Cor Leenheer, Kees Osté en Dewprakaash Ramjiawan. Pim Arts, Jan Baars, Kees van Dijk en Simon Rompa kregen een nul te verwerken.

18 – 01 – 2011

In de provinciale hoofdklasse van ZHZ boekte DC Dordrecht een ruime 13-3 overwinning tegen VGO Hoornaar. Deze kwam tot stand via zes overwinningen die op naam kwamen van Frits Luteijn, Fred Roedolph, Anton Kosior, Randy Horne, Lauw Dingemans en Joop de Vries, en een remise van Joop Roedolph. Een nederlaag werd alleen genoteerd voor Arie van de Weteringh en wel tegen het jeugdige talent Martijn de Leeuw.

16 – 01 – 2011

De kwalificatietoernooien voor de finale van Nederland 2011 komen i.p.v. de halve finales van Nederland Algemeen en er wordt dit jaar voor het eerst gespeeld in een totaal nieuwe opzet. Ze worden in vier verschillende plaatsen (Emmeloord, Huissen, IJmuiden en Tilburg) gespeeld met twee partijen op één speeldag en bedraagt het speeltempo 80 minuten plus 1 minuut per gespeelde zet. Ook bestaan de groepen uit zestien deelnemers en wordt er gespeeld volgens het  “Zwitsers” systeem. Na acht ronde plaatsen de nummers 1 en 2 zich voor de finale van Nederland. Tevens plaatsen de eerste vijf zich voor de kwalificatietoernooien van het NK Algemeen 2012. Behalve de provinciale nummers 1 en 2 kunnen de spelers zich ook “vrij” op rating inschrijven. Onze clubgenoten Anton Kosior (Provinciaal Kampioen ZHZ) en Frits Luteijn spelen in Tilburg.

Anton begon het toernooi met een uitstekende partij tegen topfavoriet Anton van Berkel. De Tilburger had geen enkele winstkans tijdens deze partij, tot het moment dat Kosior verzaakte remise te maken en in lichte tijdnood de partij vervolgens uit handen gaf en verloor. In de tweede ronde herstelde hij zich en klopte in een fraaie omsingelingspartij Gijs Schoenmakers uit Maastricht. Frits Luteijn remiseerde in de eerste ronde met Edgar Haagh uit Breda en verloor vervolgens van het jeugdige talent Thijs van den Broek uit Tilburg.

Frits, de “nestor” van het toernooi, merkte vooraf al op dat met name de jeugdspelers voordeel hebben bij het spelen van twee partijen op één dag en dat blijkt met name in de Tilburgse groep te kloppen. Drie van de zes koplopers zijn aanstormende jeugdspelers. Op 29 januari speelt Anton Kosior tegen Wim van der Kooij en Frits Luteijn tegen Jan Kerkhofs. Klik hier voor de stand en alle uitslagen van de Tilburgse groep.

11 – 01 – 2011

Tijdens de eerste gezamenlijke bekerronde van ZHZ die in Hoornaar werd gespeeld slaagde alleen het viertal van DC Dordrecht 1 bestaande uit Frits Luteijn, Anton Kosior, Randy Horne en invaller Wout Kroonen er in de volgende ronde te bereiken via een afgetekende 8-0 overwinning tegen GDC Gorinchem 2.  Het team van DC Dordrecht 2 kreeg met 5-3 klop van KDV. Na een snelle nederlaag van nestor Aart de Bruin speelde Chris Westerkamp remise en moesten de broers Joop en Fred Roedolph vol aan de bak. Helaas lukte het hen niet om het tij te keren. Joop gaf remise in een kennelijk gewonnen stand en Fred slaagde er niet in de winst te forceren. Het team van DC Dordrecht 3 bestaande uit Jan Baars, Joop de Vries, Cor Leenheer en Dewprakaash Ramjiawan was volkomen kansloos tegen het sterke Denk & Zet H.G. 2. Een 8-0 nederlaag was het gevolg, waarbij opgemerkt dat Joop de Vries een prima partij speelde tegen Piet Trapman Sr en zich pas na een 5 om 5 stand gewonnen moest geven.

09 – 01 – 2011

In de achtste ronde van de nationale competitie won Damclub Dordrecht in de hoofdklasse B met 11-9 van GDC Gorinchem. Tot de tijdnoodfase ging de wedstrijd gelijk op. Aanvoerder André Droog won zijn partij omdat tegenstander Rik Verboon opgaf in een vermoedelijke remisestand. DCD-topscorer Nico Knoops was als tweede uit en won fraai van Pelle Sterk. Job Arts en Niels Verboon remiseerden. Jelle Groeneveld zette een knappe prestatie neer door Theo Voorspuij op remise te houden. In razende tijdnood wist Groeneveld het punt veilig te stellen. Anton Kosior klopte Marienes van Genderen. Rob van Eijk en Theo de Swart deelden de punten. Arie van de Weteringh bracht met zijn remise tegen Martijn de Leeuw de tussenstand op 10-4 en een ruime overwinning lag in het verschiet. Maar in het zesde speeluur ging er behoorlijk wat mis. Randy Horne en Joop Roedolph kozen beiden voor een verkeerd plan en verloren van respectievelijk Arthur de Swart en Henk Houweling. Ook Fred Roedolph overzag tot twee maal toe de winnende voortzetting en moest tegen Arie van Genderen met remise genoegen nemen waardoor de eindstand 11-9 werd.

Damclub Dordrecht staat nu met zes punten op de achtste plaats en GDC verkeerd met vier punten op de elfde plaats. Na elf ronden degraderen de nummers elf en twaalf, terwijl de nummers negen en tien nacompetitie spelen.

In de 2e klasse D verloor Damclub Dordrecht 2 met 12-8 van GDC Gorinchem 2. Aan Dordtse zijde wist alleen Chris Westerkamp zijn partij te winnen van Thijs Verboon. Lauw Dingemans, Aart de Bruin en Dewprakaash Ramjiawan verloren van respectievelijk Albert van den Berg, Ernst de Heer en Henk de Jong.

03 – 01 – 2011

De traditionele Nieuwjaars kloksimultaan van DC Dordrecht werd dit jaar gespeeld door Frits Luteijn (MN, 1370). Tegen 14 tegenstanders behaalde Frits 10 overwinningen, 4 remises en verloor hij geen enkele partij. Hij behaalde hiermee een score van 86%. De remises werden behaald door Anton Kosior (cMN, 1295), Joop Roedolph (1171), Fred Roedolph (1157) en verrassend ook door Dewprakaash Ramjiawan (geen rating).

Frits Luteijn

01 – 01 – 2011

Het bestuur van DC Dordrecht wenst alle leden, begunstigers en overige damvrienden een Gelukkig Nieuwjaar!!!