Nieuwspagina 2010

28 – 12 – 2010

Evenals in voorgaande jaren werd het Sneldamkampioenschap van DC Dordrecht gedurende het laatste kwartaal in 3 ronden gespeeld. Winnaar van het toernooi en de A categorie werd Anton Kosior die hiermee 8-voudig kampioen Arie van de Weteringh onttroonde. Beide spelers verzamelden evenveel punten maar het resultaat van de laatste ronde, waarin Anton Arie versloeg gaf de doorslag. Fred Roedolph en Job Arts werden met overmacht winnaar van de B en C categorie. Lauw Dingemans en Cor Leenheer eindigden op de 2e plaats in deze categorieën. De D categorie werd gewonnen door nieuwkomer Dewprakaash Ramjiawan voor Jan Baars.

Door in de laatste ronde remise te spelen tegen Dewprakaash Ramjiawan wist Pim Arts de Beloftecompetitie van DC Dordrecht te winnen. Hij prolongeerde daarmee tevens zijn titel van Jeugd Clubkampioen.

21 – 12 – 2010

Door een remise tijdens de laatste ronde tegen Dewprakaash Ramjiawan is Joop de Vries (D categorie) Clubkampioen van DC Dordrecht 2010 geworden. In het eindklassement werden Jan Baars en Hans Vleghert 2e respectievelijk 3e. Prijswinnaars in de andere categorieën werden: Anton Kosior (A) met een 12e plaats, Joop Roedolph (B) met een 11e plaats en Hans Vleghert (C) met een 3e plaats.

20 – 12 – 2010

Anton van Berkel uit Tilburg won het NK Rapid in Utrecht. Na zeven ronden Zwitsers scoorde Van Berkel elf punten, evenveel als Bas Messemaker maar de Tilburger had vier weerstandspunten meer. Derde werd Wouter Ludwig met tien punten. De Dordtse dammers kwamen er bij dit NK niet aan te pas. Provinciaal Rapidkampioen Anton Kosior eindigde als elfde met zes punten. Hij kwam in een fraaie partij tegen Cor van Dusseldorp gewonnen te staan om vervolgens de partij zelfs nog op de klok te verliezen. Ook in de slotronde ging het mis. Bas Messemaker stond zo goed als verloren maar vond een remisegaatje en bood remise aan. Kosior wees dit af om vervolgens zijn dam simpel af te laten vangen waardoor Messemaker won en als tweede eindigde op dit NK. In de B categorie werd Lauw Dingemans elfde met zes punten en Simon Rompa werd zesde in de C categorie met slechts drie punten. Alle uitslagen en eindstanden zijn te vinden op Toernooibase Dammen.

19 – 12 – 2010

Fred de Koning is winnaar geworden van het Piet Helderman sneldamtoernooi te Wateringen. De speler van landskampioen Huissen had na acht ronden Zwitsers een score van veertien punten behaald en bleef daarmee Anton Kosior één punt voor. Arie de Bruijn tikte met twaalf punten als derde aan. Joop Roedolph eindigde met elf punten op plaats zeven. In de B categorie had Job Arts een droomstart en stond zelfs op een plus drie score, maar na drie nederlagen kwam hij uit op acht punten en eindigde hij op de twaalfde plaats. In de C categorie behaalde zijn broer Pim Arts de derde prijs met negen punten.

12 – 12 – 2010

In de zevende ronde van de nationale damcompetitie verloor DC Dordrecht in de Hoofdklasse B voor de vierde keer dit seizoen met 11-9, nu van PWG ‘s-Gravenpolder. Arie van de Weteringh boekte zijn eerste winstpartij van het seizoen en dat bleek achteraf de enige aan Dordtse zijde te zijn. Nico Knoops kwam een vol schijf voor maar liet de winst glippen. Randy Horne en Fred Roedolph verloren hun partijen. Oud-Dordtenaar Martin van Dijk verraste Fred Roedolph met een doorbraak naar dam en zette de partij vervolgens vakkundig in winst om. Naast Nico Knoops behaalden ook Anton Kosior, André Droog, Rob van Eijk, Joop Roedolph, Job Arts en Jelle Groeneveld remise, zodat de eindstand weer 11-9 werd. Het Gorinchemse GDC boekte de eerste zege, het versloeg Amsterdamse VAD royaal met 13-7.

Zowel DC Dordrecht als GDC hebben nu vier wedstrijdpunten en staan op bordpunten net boven de rode streep, maar wel op een plaats die aan het einde van de elf ronden durende competitie verplicht tot het spelen van promotie/degradatiewedstrijden. In de achtste ronde op 8 januari treffen de beide ploegen elkaar en spelen ook de nummers 11 en 12, de Amsterdamse verenigingen VAD en 020 tegen elkaar.

In de tweede klasse D kreeg DC Dordrecht 2 met 15-5 klop van PWG 2.  Pim Arts, Chris Westerkamp, Dewprakaash Ramjiawan, Cor Leenheer en Jan Baars kregen een nul te verwerken.

07 – 12 – 2010

Met nog twee wedstrijdavonden te gaan is de strijd om het Clubkampioenschap van DC Dordrecht ongemeen spannend. Op dit moment voert Jan Baars de ranglijst aan voor Joop de Vries en Hans Vleghert, maar er zijn in theorie nog een totaal van 9 kanshebbers voor de titel. Klik hier om de stand en alle uitslagen te bekijken.

30 – 11 – 2010

Bij afwezigheid van Frits Luteijn ging de strijd in de 2e ronde van het sneldamkampioenschap van DC Dordrecht tussen de categorie A spelers Arie van de Weteringh en Anton Kosior die door titelverdediger Arie werd gewonnen. Winnaars van de B en C categorie werden respectievelijk Lauw Dingemans en Bert Baars. Met een prima 6e plaats in het totaal klassement werd Jan Baars winnaar van de D categorie. Klik hier om alle uitslagen en de eindstand van ronde 2 te bekijken. 

27 – 11 – 2010

In de Hoofdklasse B gaf DC Dordrecht de nummer twee Damlust uit Gouda goed partij. Na een nederlaag van invaller Lauw Dingemans bracht Fred Roedolph de partijen weer op gelijke hoogte. Jelle Groeneveld remiseerde. Toen Arie van de Weteringh en Joop Roedolph verloren leek de wedstrijd beslist, maar Rob van Eijk en Randy Horne wonnen hun partij waarna de tussenstand 7-7 was. Nico Knoops en Job Arts speelden vervolgens remise maar teamcaptain Anton Kosior gaf in het zesde speeluur de remise uit handen waardoor de Dordtse formatie voor de derde keer dit seizoen met 11-9 verloor.

 

In de tweede klasse D verloor DC Dordrecht 2 met 14-6 van nieuwkomer De Kroonschijf uit Molenaarsgraaf. Dewprakaash Ramjiawan, Simon Rompa, Jan Baars, Aart de Bruin en Kees van Dijk verloren aan de bovenste vijf borden. Op de onderste vijf borden werden vier remises genoteerd en won teamcaptain Cor Leenheer.

23 – 11 – 2010

Door een 11-5 overwinning op Denk en ZDV heeft DC Dordrecht de koppositie heroverd in de hoofdklasse van de provinciale dambond ZHZ en heeft 1 punt voorsprong op naaste concurrent Denk & Zet H.G. De overwinning kwam tot stand via winstpartijen van Randy Horne, Frits Luteijn en Chris Westerkamp. De overige 5 partijen eindigden in remise.

21 – 11 – 2010

Het Rapid kampioenschap 2010 van Zuid-Holland Zuid is gewonnen door onze clubgenoot Anton Kosior.De provinciale dambond organiseerde deze aantrekkelijke vorm van dammen, waarbij men 20 minuten + 5 seconden per zet per partij aan bedenktijd heeft, al weer voor de derde keer en Anton won alle drie de edities. Na zeven ronden Zwitsers eindigde hij op 12 punten, één meer dan Frits Luteijn die als tweede eindigde. Joop Roedolph werd derde met 9 punten. Marcel van der Most uit Alblasserdam werd met 9 punten eerste in de B-Catagorie. Ook Marijke Koes-van Genderen scoorde in deze categorie 9 punten maar zij had 10 weerstandspunten minder dan Van der Most.

 

In de C categorie ging de titel naar Radjendrenath Kalloe die acht punten scoorde. Tweede werd onze aspirant Pim Arts met zes punten. Wim Buijk tikte als derde aan.

Alle uitslagen en de eindstand zijn te vinden op toernooibase dammen door hier te klikken.

De jeugd van Zuid-Holland Zuid werkte  negen ronden af en Pupil Jonathan Mentink werd eerste met 17 punten. Yoshua van der Most werd tweede met 12 punten en Menno Eykelenboom derde met 10 punten. Bij de Aspiranten ging de titel naar Sander Nederveen, die 13 punten verzamelde. Welpenkampioen werd Remco Korteland met 7 punten.

Klik hier voor alle uitslagen en de eindstand van de jeugd.

18 – 11 – 2010

Wij zijn verheugd te kunnen melden dat SANI-DUMP ook in 2011 weer als hoofdsponsor van ons jaarlijkse sneldamtoernooi zal fungeren. Het SANI-DUMP Sneldamkampioenschap zal op zaterdag 21 mei 2011 voor de 7e keer door DC Dordrecht worden georganiseerd. Noteer deze datum alvast in uw agenda. Nadere informatie volgt begin volgend jaar.

Klik hier of op de Damdag pagina in het hoofdmenu om het verslag inclusief de eindstanden en foto’s van dit jaar te bekijken. 

14 – 11 – 2010

Na vijf van de elf ronden in de nationale competitie is het duidelijk dat Damclub Dordrecht een zware tweede competitiehelft wacht in de strijd tegen degradatie.

 

In Tilburg ging het Dordtse tiental met 13-7 onderuit tegen TDV. De invallers Aart de Bruin en Wout Kroonen (voor André Droog en Rob van Eijk) konden het niet bolwerken en verloren positioneel. Fred Roedolph en Randy Horne leden beiden hun eerste competitienederlaag dit seizoen. Horne overzag een simpele meerslag en Roedolph moest na een mindere zet een schijf offeren en was daarna kansloos. Jelle Groeneveld miste de remise en kreeg klop in een overmachteindspel. Joop Roedolph en Anton Kosior boekten fraaie overwinningen. Arie van de Weteringh, Job Arts en Nico Knoops kwamen niet verder dan remise. Damclub Dordrecht staat nu met vier punten nog net boven de rode streep.

In de tweede klasse D kreeg Damclub Dordrecht 2 nog vaster de rode lantaarn in de handen gedrukt door een 11-9 nederlaag tegen TDV 3. Nadat Lauw Dingemans middels een overwinning aan bord 1 de Dordtenaren op voorsprong had gezet wonnen alleen nog Kees van Dijk en Bert Baars. Daar stonden nederlagen tegenover van Dewprakaash Ramjiawan, Simon Rompa, Jacques Luijendijk en Kees Osté. Teamcaptain Cor Leenheer liet een potgewonnen stand nog remise lopen en ook Hans Vleghert en Pim Arts kregen de winst net niet rond.

09 – 11 – 2010

Cor Leenheer heeft inmiddels ook de tweede beslissingspartij van Wim van der Most gewonnen en heeft daarmee definitief beslag gelegd op de 2e plaats in de 1e klasse. De beslissingspartijen tussen Frits Luteijn en Arie van de Weteringh om het kampioenschap in de Hoofdklasse moeten nog gespeeld worden.

02 – 11 – 2010

De strijd tussen Frits Luteijn en Arie van de Weteringh om het kampioenschap van Dordrecht in de Hoofdklasse is nog niet beslist. Beide spelers gingen met 14 punten aan de leiding.  In de laatste ronde moest Frits genoegen nemen met een remise tegen Anton Kosior, die hiermee zijn 3e plaats veilig stelde. De partij tussen Arie van de Weteringh en Arie van der Stoep was toen nog gaande en bij een overwinning van 15-voudig kampioen Arie van de Weteringh zou hij zijn titel hebben geprolongeerd. Echter, zijn opponent Arie van der Stoep speelde een prima wedstrijd waardoor van de Weteringh, mede ook door tijdnood, er niet in slaagde de winst te forceren. Remise was de terechte uitslag. Frits en Arie zullen nu in 2 beslissingspartijen, eventueel gevolgd door sneldampartijen, uit moeten gaan maken wie de kampioen van 2010 gaat worden. 

Ook in de 1e klasse zijn er beslissingspartijen. Hier moeten Wim van der Most en Cor Leenheer uit gaan maken wie er op de 2e plaats gaat eindigen achter kampioen Jacques Luijendijk. Cor slaagde erin de eerste partij in winst om te zetten en hij heeft zodoende genoeg aan een remise in de tweede partij. Echter, mocht Wim deze winnen dan volgen er sneldampartijen, net zo lang tot er een beslissing is gevallen.

31 – 10 – 2010

In de vierde ronde van de nationale competitie leed Damclub Dordrecht in de hoofdklasse B zijn tweede achtereenvolgende 9-11 nederlaag. Deze keer bleek Den Haag iets te sterk. Lange tijd hing er een overwinning voor het Dordtse tiental in de lucht. Na de nederlaag van Job Arts aan bord 1 tegen Wim Bremmer zorgde Nico Knoops middels een fraaie overwinning dat de ploegen op gelijke hoogte kwamen. Fred Roedolph, Jelle Groeneveld en Anton Kosior kwamen gewonnen te staan terwijl Arie van de Weteringh groot voordeel had. zodat de wedstrijd beslit leek. Maar weer ging het in de tijdnoodfase mis. Rob van Eijk en Joop Roedolph liepen onverwacht tegen een nul op, Jelle Groeneveld liet zijn pot gewonnen stelling remise lopen. Ook Arie van de Weteringh en Randy Horne kwamen niet verder dan remise. Toen Kees van Dijk, invaller voor André Droog, positioneel verloor was de wedstrijd beslist. Fred Roedolph en Anton Kosior brachten nog wel 4 punten binnen. Door deze nederlaag is DC Dordrecht met 4 uit 4 inmiddels gezakt naar de 5e plaats op de ranglijst, die overigens met 7 uit 4 wordt aangevoerd door topfavoriet CEMA De Vaste Zet uit Geleen.

 

In de 2e klasse D leed DC Dordrecht 2 opnieuw een nederlaag en blijft hierdoor puntloos op de laatste plaats staan in deze afdeling. Streekgenoot Verhaar Montage/DVA was met 13-7 te sterk. Aan Dordtse zijde kwam alleen Pim Arts tot winst, hij versloeg Yoshua van der Most. De overige punten werden behaald via remisepartijen door Aart de Bruin, Lauw Dingemans, Wout Kroonen, Kees Osté en Dewprakaash Ramjiawan.

27 – 10 – 2010

Na jarenlang vergeefs zoeken naar een nieuwe fabrikant van de bekende magnetische zakdamborden is de KNDB er dan eindelijk in geslaagd er één te vinden. Het bordje is iets groter dan zijn voorganger: 20×20 centimeter in uitgevouwen toestand. De kwaliteit is vergelijkbaar en het magnetisme uitstekend. De buitenkant is zwart, de binnenkant lichtgeel. De schijfjes zijn wit en rood. De verkoopprijs is 15 euro, exclusief verzendkosten. Het magnetisch zakdambord is verkrijgbaar bij de KNDB bondswinkel (026-4952309) of via het bestelformulier op de KNDB website www.kndb.nl

26 – 10 – 2010

Door een nipte 9-7 overwinning op concurrent Denk en Zet H-G heeft DC Dordrecht in de provinciale hoofdklasse de koppositie herovert. Tegenover overwinningen van Arie van de Weteringh, Anton Kosior en Joop Roedolph werden nederlagen genoteerd voor Aart de Bruin en Joop de Vries. De overige drie partijen eindigden in remise.

20 – 10 – 2010

In een zinderende slotronde wist onze clubgenoot Anton Kosior zijn punt voorsprong vast te houden op het jeugdige talent Martijn de Leeuw en werd zodoende voor de tiende keer kampioen van de Provinciale Dambond Zuid-Holland Zuid sinds de oprichting van deze bond in 1985. Wim Kalis uit Hardinxveld-Giessendam staat in dit klassement op de tweede plaats en was vijfmaal de sterkste dammer van Zuid-Holland Zuid.

Martijn de Leeuw trok fel van leer en bouwde een mooie aanvalsstand op. Lange tijd dacht Anton Kosior met de omsingeling goede kansen te kunnen krijgen, maar De Leeuw kwam beter en beter te staan. In razende tijdnood van met name Kosior speelde De Leeuw een iets mindere zet waardoor Kosior met de remise kon ontsnappen.

Beide spelers hebben zich namens ZHZ geplaatst voor de Halve Finale van het Kampioenschap van Nederland dat op 15 januari 2011 van start zal gaan.

19 – 10 – 2010

Mede door de afwezigheid van titelverdediger Arie van de Weteringh werd de eerste ronde van het sneldamkampioenschap van DC Dordrecht een strijd tussen Frits Luteijn en Anton Kosior die Frits uiteindelijk op weerstandspunten in zijn voordeel besliste. Aspirant Job Arts (C categorie) zorgde met zijn 3e plaats voor een uitstekend resultaat en wist 3 spelers uit de B categorie achter zich te laten. Fred Roedolph tikte met zijn 4e plaats als hoogste aan in de B categorie en Joop de Vries eindigde met zijn 7e plaats als hoogste in de D categorie.

17 – 10 – 2010

Na de derde competitieronde is DC Dordrecht weer koploper af  in de Hoofdklasse. Met 11-9 werd in Schiedam verloren van Van Stigt Thans 2. De nederlaag kwam zo maar uit de lucht vallen. Nico Knoops boekte een zeer fraaie overwinning, maar vervolgens ging het in de tijdnoodfase mis voor de Dordtenaren. Job Arts maakte een blunder in een potremise stand en Jelle Groeneveld liet zijn vlag vallen voordat de vereiste vijftig zetten waren voltooid. Ook Joop Roedolph verloor zijn partij. Er volgden daarna remises van Fred Roedolph, Randy Horne, Rob van Eijk, Arie van de Weteringh en Anton Kosior. Alleen André Droog wist nog de winst binnen te slepen en bepaalde daarmee de eindstand op 11-9.

 

In de 2e klasse D was DC Dordrecht 2 een maatje te klein voor Van Stigt Thans 3. De sterke Schiedammers wonnen ruim met 14-6. Zes remises werden behaald door Aart de Bruin, Kees van Dijk, Wout Kroonen, Lauw Dingemans, Jacques Luijendijk en Dewprakaash Ramjiawan. De partijen van Pim Arts, Cor Leenheer, Kees Osté en Simon Rompa gingen verloren.

13 – 10 – 2010

Ondanks het feit dat het provinciale achttal van DC Dordrecht zonder Frits Luteijn, Anton Kosior en Joop Roedolph moest aantreden omdat zij waren verhinderd behaalde het team met invallers Bert Baars, Lauw Dingemans en Hans Vleghert toch een verdienstelijk 8-8 gelijkspel tegen VGO Hoornaar. Na verlies van Aart de Bruin tegen Marienes van Genderen volgden er 6 remise partijen, maar door een late winst van Fred Roedolph tegen Martijn de Leeuw aan bord 2 werd er toch nog een gelijkspel uit het vuur gesleept.

05 – 10 – 2010

Door winst in de laatste ronde tegen Jan Baars is Jacques Luijendijk Kampioen van Dordrecht 2010 in de 1e klasse geworden mede omdat zijn grootste concurrent Cor Leenheer niet verder kwam dan remise tegen Dewprakaash Ramjiawan. Met 5 overwinningen en 3 remises behaalde Jacques een puntentotaal van 13 en bleef hiermee ongeslagen. In de Hoofdklasse is de strijd om het kampioenschap die gaat tussen Arie van de Weteringh en Frits Luteijn nog niet beslist. Met nog 1 ronde te spelen heeft Arie een voorsprong van 2 punten maar Frits heeft ook nog een inhaalpartij en kan dus theoretisch nog in punten gelijkkomen.

Jacques Luijendijk

Kampioen van Dordrecht 2010 1e Klasse

03 – 10 – 2010

In de tweede ronde van de nationale damcompetitie klopte Damclub Dordrecht met 13-7 Constant-Charlois uit Rotterdam. Hierdoor heeft het gepromoveerde Dordtse tiental brutaal de leiding genomen in de Hoofdklasse B met één bordpunt voorsprong op het Goudse Damlust en twee bordpunten voorsprong op topfavoriet CEMA/De Vaste Zet uit Geleen.

Nadat invaller debutant Pim Arts verloor bracht Fred Roedolph DC Dordrecht weer op gelijke hoogte. Na remises van Randy Horne en Joop Roedolph zette Rob van Eijk de Dordtse formatie op voorsprong middels een fraaie zege aan bord 1. Na een remise van Jelle Groeneveld besliste Nico Knoops de wedstrijd met een schitterende overwinning in een zeer ingewikkelde partij.

Job Arts kreeg de partij gewonnen omdat zijn tegenstander de vereiste vijftig zetten niet had gehaald. Arie van de Weteringh en Anton Kosior bepaalden met hun remises de eindstand tenslotte op 13-7.

Damclub Dordrecht 2 verloor met 14-6 van Constant-Charlois 2. Kees van Dijk en Wout Kroonen zetten tweetjes neer en remises werden genoteerd voor Aart de Bruin en Kees Osté.

28 – 09 – 2010

Niet alleen nationaal maar ook provinciaal is DC Dordrecht uitstekend aan het nieuwe seizoen begonnen. In de Hoofdklasse van de Provinciale Dambond ZHZ werd met 13-3 gewonnen van Denk & ZDV. Na een nederlaag van Chris Westerkamp tegen Andries de Vree kwam DC Dordrecht op achterstand maar via  een prima remise van Joop de Vries (785) tegen Kamanda Mulaya (1028) en winstpartijen aan de eerste 6 borden van Frits Luteijn, Joop Roedolph, Fred Roedolph, Anton Kosior, Arie van de Weteringh en Randy Horne werd deze achterstand omgebogen in een ruime 13-3 overwinning.

27 – 09 – 2010

Martijn de Leeuw en onze clubgenoot Anton Kosior hebben zich geplaatst voor de halve finale van het Kampioenschap van Nederland 2011. Doordat Kosior in de vijfde ronde van het provinciaal damkampioenschap Ratan Ganeshie klopte is de Rotterdammer uitgespeeld en uitgeschakeld voor de halve finale van Nederland. Ganeshie speelde overigens een prima partij en miste in een “vier om twee” eindspel de remise, waardoor Kosior nu met één punt voorsprong begint aan het duel met De Leeuw om uit te maken wie Wim Kalis als sterkste dammer van Zuid- Holland-Zuid gaat opvolgen.

In de eerste klasse is Asgar Rasoelbaks uit Hardinxveld-Giessendam kampioen geworden met acht punten. De inhaalpartij tegen Dordtenaar Radjendrenath Kalloe leverde Rasoelbaks een benauwde remise op. Ook in de slotronde tegen Soegriem Boedhram remiseerde Rasoelbaks, hetgeen hem onbereikbaar maakte voor de concurrentie. Kalloe won van Peter den Exter en werd tweede met zeven punten. Simon Rompa klopte Koos van Savooijen.

19 – 09 – 2010

Damclub Dordrecht is in de nationale damcompetitie uitstekend uit de startblokken gekomen. In de hoofdklasse B klopte de Dordtse formatie het Amsterdamse VAD met maar liefst 15-5.  Na 3 1/2 uur spelen opende Nico Knoops met een remise de score en net voor de eerste tijdcontrole won Anton Kosior van de Amsterdamse topper Herman van Westerloo. Vervolgens werd de wedstrijd binnen een uur afgemaakt en volgden er overwinningen van Fred Roedolph, Jelle Groeneveld, André Droog en Rob van Eijk. Randy Horne, Joop Roedolph, debutant Job Arts en Arie van de Weteringh kwamen allen tot remises waardoor Damclub Dordrecht samen met topfavoriet CEMA/De Vaste Zet uit Geleen aan de leiding gaat.

In de tweede klasse D verloor Damclub Dordrecht 2 nipt met 9-11 van Hordijk & Hordijk 2 uit Culemborg. Simon Rompa, Kees Osté en Dewprakaash Ramjiawan kwamen tot winst, maar daar stonden nederlagen tegenover van Pim Arts, Aart de Bruin, Cor Leenheer en Jacques Luijendijk.  

14 – 09 – 2010

A.s. zaterdag gaat de Nationale Competitie 2010-2011 van start. DC Dordrecht 1 dat via de nacompetitie  promotie naar de Hoofdklasse afdwong moet het thuis opnemen tegen VAD uit Amsterdam. Nieuw in de selectie zijn André Droog en Arie van de Weteringh die enkele jaren bij PWG ‘s-Gravenpolder hebben gespeeld, en Jelle Groeneveld die na bij DOS Delft te hebben gespeeld ook weer op het oude nest is teruggekeerd. Daarnaast zal onze talentvolle aspirant Job Arts dit seizoen voor DC Dordrecht 1 gaan spelen. Hopelijk kunnen zij het vertrek van Tanya Chub (gestopt), Jacco Ambags (gestopt), Hans Giphart (naar DC Den Haag) en Ton van Bokhoven (tijdelijk gestopt) compenseren.

DC Dordrecht 2 komt dit seizoen uit in de 2e klasse D en begint thuis tegen Hordijk & Hordijk 2. Nieuw in de selectie van dit team zijn Jacques Luijendijk en Dewprakaash Ramjiawan, en ook good-old Wout Kroonen die na vele jaren afwezigheid besloten heeft weer voor onze club in de nationale competitie te gaan spelen.

Alle spelers van onze beide nationale teams zijn te vinden via de pagina Externe Wedstrijden.

02 – 09 – 2010

Op 2 september verscheen in AD/De Dordtenaar en op de website van Jan Volwerk een artikel over het trieste afscheid van de damsport van onze ex-clubgenote Tanya Chub, Nederlands meest succesvolle damster ooit en jarenlang lid van onze damvereniging. Inmiddels is ook op het FMJD Forum het gehele artikel verschenen en zijn er reacties geplaatst.

01 – 09 – 2010

Onze clubgenoot Frits Luteijn speelde van 25 t/m 31 augustus mee bij het Europees Kampioenschap 2010 in het Poolse Murzasichle. In tegenstelling tot het The Hague Open waar hij met een uitstekende 2e plaats maar liefst 7 internationale grootmeesters achter zich hield lukte het Frits deze keer niet om voor een stunt te zorgen. Hij behaalde met 9 punten uit 9 partijen wel zijn gemiddelde maar dat leverde niet meer op dan een 42e plaats in het deelnemersveld van 65. Europees kampioen werd de Rus Alexander Georgiev voor zijn landgenoot Mourodoullo Amrillaew. Pim Meurs eindige als beste Nederlander op een prima 3e plaats.

26 – 08 – 2010

Onze clubgenoot Frits Luteijn speelt van 25 t/m 31 augustus mee bij het Europees Kampioenschap 2010 in het Poolse Murzasichle. Klik hier om zijn verrichtingen te volgen op Toernooibase Dammen.

26 – 08 – 2010

Het speelrooster van de provinciale competitie van ZHZ 2010-2011 is nu ook bekend. Het programma voor DC Dordrecht dat in de hoofdklasse uitkomt met slechts 3 tegenstanders is als volgt:

Ronde

Datum

     Tegenstander
127 sep 2010Thuis DEZ/ZDV
212 oktUit  VGO Hoornaar
325 oktThuis D&Z H.G.
48 novVrij  
522 novUit DEZ/ZDV
617 jan 2011Thuis VGO Hoornaar
71 febVrij  
828 febUit D&Z H.G.

21 – 08 – 2010

Onze clubgenoten Jelle Groeneveld en Kees Osté waren afgelopen week actief tijdens het Hiltex Zeeland Open 2010. Jelle eindigde in het deelnemersveld van 47 op een fraaie 4e plaats met een score van 11 punten uit 8 partijen. Winnaar van het toernooi werd de Rus Nikolai Kychkin (14 uit 8) voor Peter van der Stap en de Russin  Ayyyna Sobakina.  Kees Osté moest met 6 uit 8 genoegen nemen met een 39e plaats.

JelleKees

 

13 – 08 – 2010

Vanaf maandagavond 16 augustus zijn er weer de wekelijkse clubavonden van DC Dordrecht en gaat de strijd verder in de finale ronde van het Kampioenschap van Dordrecht in de hoofd en 1e klasse. Daarnaast gaat er gedurende de rest van het jaar ook weer gespeeld worden om het Clubkampioenschap van DC Dordrecht en zullen in het 4e kwartaal 3 ronden worden gespeeld voor het Sneldamkampioenschap van DC Dordrecht. Op 30 augustus begint de Beloftecompetitie, een toernooi tussen onze jeugdspelers en beginnende seniorleden. Op zaterdag 18 september gaat de nationale competitie van start met zowel voor DC Dordrecht 1 en 2 een thuiswedstrijd tegen VAD respectievelijk Hordijk & Hordijk 2. Helaas is op dit moment het rooster van de provinciale competitie van ZHZ, waarin DC Dordrecht in de hoofdklasse zal spelen, nog niet bekend.

01 – 08 – 2010

Zonder tot echt opvallende prestaties te komen, behalve dan de remise van Job Arts tegen  Andrew Tjon A Ong (1283) en zijn eindklassering als 54e voor veel spelers met een hogere rating, hebben vorige week maar liefst 7 van onze clubgenoten deelgenomen aan het Nijmegen Open. In totaal waren er 94 deelnemers. Winnaar van het toernooi werd Guntis Valneris voor Alexander Baljakin en de winnaar van 2008 en 2009 Martin Dolfing. Anton Kosior eindigde als beste clubgenoot op de 25e plaats in het algemeen klassement. In het klassement rating 1200-1399 eindigde Anton op de 11e plaats en werd Nico Knoops 22e. Fred en Joop Roedolph eindigden in het rating klassement 1075-1199 op een 5e respectievelijk 9e plaats. Job Arts werd 8e en Ratan Ganeshie 21e in het rating klassement 901-1074. Pim Arts werd 6e in het rating klassement <900. bergklassement="" het="" in="">

<900. bergklassement="" het="" in="">

 

EINDSTAND

#

Speler

Rating

AW

+

=

Pt

Wp

SB

1

Guntis Valneris

1558

10

6

4

0

16

130

202

2

Alexander Baljakin

1579

10

5

5

0

15

129

185

3

Martin Dolfing

1522

10

5

5

0

15

128

183

25

Anton Kosior

1295

10

4

4

2

12

105

106

37

Fred Roedolph

1157

10

4

3

3

11

101

97

49

Joop Roedolph

1171

10

2

6

2

10

98

92

54

Job Arts

909

10

3

3

4

9

104

76

59

Nico Knoops

1287

10

1

7

2

9

99

82

76

Pim Arts

820

10

2

4

4

8

88

71

84

Ratan Ganeshie

944

10

2

3

5

7

85

40

 Alle uitslagen en eindstanden zijn te vinden op de toernooiwebsite www.nijmegenopen.nl/open2010 .

26 – 07 – 2010

Maar liefst 7 van onze clubgenoten komen deze week in actie tijdens het Nijmegen Open t.w. Job Arts, Pim Arts, Ratan Ganeshie, Anton Kosior, Nico Knoops, Fred Roedolph en Joop Roedolph.

24 – 07 – 2010

Onze clubgenoot Frits Luteijn (rating 1370) heeft in het The Hague Open voor een topprestatie gezorgd door achter Nederlands Kampioen GMI Alexander Baljakin op een 2e plaats te eindigen met 13 punten uit 9 partijen. Hij hield hiermee maar liefst 7 internationale grootmeesters achter zich (Valneris, Thijssen, Jansen, Amrillaev, Getmanski, Domchev en Heusdens). Na op basis van rating verschil te verwachten overwinningen op Piet Schep (993), de Fransman René Estebé (1199) en Joël Palmans (1197) volgde remise tegen niemand minder dan Guntis Valneris (1558), winst tegen Alexander Getmanski (1557) en remises tegen Kees Thijssen (1546) Alexander Baljakin (1579), Ben Provoost (1468) en Cor van Dusseldorp (1417).

11 – 07 – 2010

DELFT –  Jean-Marc Ndjofang deed zijn bijnaam j.l. zaterdag op de Delftse Beestenmarkt weer eens alle eer aan. El Animal zoals de grootmeester uit Kameroen niet zonder reden in de damwereld bekend staat ging er in het traditionele openluchttoernooi na zeven rondjes Zwitsers met de hoofdprijs vandoor. De kersverse kampioen van Afrika toonde zich het beste hitte- en stressbestendig en bleef met elf punten de tweevoudige nationale titelhouder Alexander Baljakin net een halfje voor. Onze clubgenoten Frits Luteijn en Anton Kosior zorgden voor topprestaties. Zij eindigden gezamenlijk op de 3e plaats, slechts één punt achter Ndjofang. Frits kreeg de 3e prijs toegewezen omdat hij een zwaarder programma had afgewerkt. Anton verloor in de eerste ronde van Baljakin en leek kansloos voor een plaats bij de eerste tien, maar vier winstpartijen deden hem menig topdammer voorbij gaan waaronder Ben Provoost, de nieuwe sneldamkampioen van Nederland die als vijfde aantikte. In de E categorie zorgde ook Simon Rompa voor een prima prestatie door als 3e te eindigen in een deelnemersveld van 27. Winnaar in deze categorie werd Jannes Kromhout. Job Arts en Kees Osté eindigden op de 8e respectievelijk 15e plaats.

08 – 07 – 2010

Wij verwelkomen de terugkeer van Jelle Groeneveld die de afgelopen twee seizoenen bij DOS Delft speelde. Jelle zal deel gaan uitmaken van de selectie van ons 1e team.

Tanya Chub en haar partner Jacco Ambags hebben helaas besloten (voorlopig ?) te stoppen met dammen. Wij danken beide voor hun inzet voor onze vereniging en hopen dat zij ooit in de toekomst weer bij ons zullen komen spelen.

 

Ook 1e team speler Hans Giphart heeft besloten DC Dordrecht per 1 juli te verlaten vanwege zijn verhuizing naar het Westland. Hij zal het komende seizoen uitkomen voor DC Den Haag. Hans bedankt voor je inzet in de afgelopen vier seizoenen.

 

DORDRECHT – Arie van de Weteringh (rating 1400) heeft besloten in het seizoen 2010-2011 nationaal voor zijn eigen vereniging DC Dordrecht te gaan spelen. Hij heeft de afgelopen jaren steeds op Ereklasse niveau gespeeld o.a. bij van Stigt Thans in Schiedam en bij PWG ‘s-Gravenpolder. Het meespelen van Arie is een welkome versterking voor ons 1e team dat is gepromoveerd naar de Hoofdklasse. 

05 – 06 – 2010

DORDRECHT – Internationaal grootmeester Jean-Marc Ndjofang

is op 5 juni voor de 5e keer winnaar geworden van het

 

“SANI-DUMP SNELDAMKAMPIOENSCHAP”

Klik hier voor een verslag, de eindstanden en foto’s van dit zeer succesvolle toernooi.

Alle uitslagen en eindstanden zijn tevens te vinden in Toernooibase Dammen.

01 – 06 – 2010

De KNDB heeft de indeling bekend gemaakt van de nationale competitie 2010-2011. Voor de teams van DC Dordrecht is deze als volgt:

NB: De onderstaande indeling van de 2e klasse D wijkt af van de eerdere opgave.

HOOFDKLASSE B

2E KLASSE D

Constant-Charlois

Constant Charlois 2

CEMA / De Vaste Zet

De Variant

Damlust

Denk & Zet Culemborg 2

DC 020

DEZ Reeuwijk

Den Haag

DOS Delft

DC Dordrecht

DC Dordrecht 2

GDC Gorinchem

GDC Gorinchem 2

IJmuiden

De Kroonschijf Molenaarsgraaf

PWG ’s-Gravenpolder

PWG ‘s-Gravenpolder 2

TDV

TDV 3

VAD

Van Stigt Thans 3

Van Stigt Thans 2

Verhaar Montage DVA

De wedstrijdroosters zijn op dit moment nog niet bekend. De speeldata zijn:

RondeDatum
118 september 2010
22 oktober
316 oktober
430 oktober
513 november
627 november
711 december
88 januari 2011
922 januari
105 februari
1119 februari
Nacomp.12 maart

13 – 05 – 2010

Op zaterdag 5 juni organiseert Damclub Dordrecht voor de 6e keer het

 

“SANI-DUMP SNELDAMKAMPIOENSCHAP”

Alle informatie over dit toernooi is te vinden op de Damdag pagina in het Hoofdmenu of door hier te klikken. Uw INSCHRIJVING ontvangen wij gaarne tot uiterlijk vrijdag 4 juni a.s. telefonisch (0168-330628)of per e-mail (cor.leenheer@planet.nl).  

01 – 05 – 2010

Het 13e Open Internationaal Damtoernooi in Salou zal worden gespeeld van 23 t/m 31 mei. Evenals in voorgaande jaren zal DC Dordrecht ook nu weer goed vertegenwoordigd zijn in dit populaire toernooi. Maar liefst 5 clubgenoten hebben zich aangemeld voor deelname t.w. Ton van Bokhoven, Anton Kosior, Kees Osté, Fred Roedolph en Joop Roedolph. Alles over dit toernooi is te lezen op de website www.salou-open.nl

27 – 04 – 2010

DORDRECHT –  In april hebben weer 3 jeugdleden van DC Dordrecht met succes examen gedaan voor de KNDB opleidingen. Op 19 april behaalde Melvin Schop het Wiersma zwart diploma en op 26 april slaagden de broers Job en Pim Arts voor het Roozenburg zwart diploma.

MelvinJobPim

17 – 04 – 2010

EMMEN – Alexander Baljakin heeft in Emmen zijn Nederlandse damtitel geprolongeerd. De in Archangelsk geboren en tot Nederlander genaturaliseerde internationaal grootmeester, voormalig kampioen van de Sowjetunie, behaalde met 6 winstpartijen en 5 remises een totaal van 17 punten. Hij bleef daarmee zijn naaste concurrenten Roel Boomstra, Martin Dolfing en Pim Meurs, die allen 13 punten behaalden, ruimschoots voor. Alle informatie over het Nederlands Kampioenschap is te vinden op de toernooiwebsite http//nk2010.kndb.nl

09 – 04 – 2010

Van 9 t/m 17 april wordt in Emmen het Nederlands Kampioenschap 2010 gespeeld. De 12 deelnemers zijn: Alexander Baljakin, Roel Boomstra, Boudewijn Derkx, Martin Dolfing, Cees van Dusseldorp, Ron Heusdens, Jasper Lemmen, Pim Meurs, Auke Scholma, Pieter Steijlen, Kees Thijssen en Sven Winkel.

De partijen zijn dagelijks te volgen en te becommentariëren via de toernooiwebsite http//nk2010.kndb.nl

03 – 04 – 2010

DORDRECHT De door Damclub Dordrecht op 2 en 3 april georganiseerde halve finale van het Nederlands Kampioenschap Pupillen 2010 is op overtuigende wijze gewonnen door Jannes Kromhout van WSDV Wageningen. Hij moest slechts 1 verliespunt toestaan en wel aan zijn naaste concurrent Thijs Verboon (VGO Hoornaar) die als 2e eindige. De 3e plaats was weggelegd voor Michelle de Jong, eveneens van VGO Hoornaar. Na deze 3 bekerwinnaars eindigden Jacob Provoost (PWG ‘s-Gravenpolder) en Youri van Leeuwen (Zenderstad) op een 4e en 5e plaats. Omdat Michelle er de voorkeur aangeeft de finale pupillen meisjes te spelen plaatste Youri zich met zijn 5e plaats ook voor de finale die van 3 t/m 7 mei in Huissen zal worden gespeeld. DC Dordrecht speler Ard van de Weteringh speelde een ongelukkig eerste groot toernooi en eindigde op de 16e plaats. Een verslag, de uitslagen, eindstand en foto’s van de wedstrijden in Dordrecht zijn te vinden door hier te klikken.

De 3 bekerwinnaars v.l.n.r. Thijs Verboon (2), Jannes Kromhout (1) en Michelle de Jong (3)

28 – 03 – 2010

DORDRECHTOp 2 en 3 april organiseert Damclub Dordrecht één van de vier halve finales van het Nederlands Kampioenschap Pupillen 2010. De deelnemers hebben zich geplaatst via de provinciale kampioenschappen van Gelderland, Utrecht, Zeeland en Zuid Holland, en onze clubgenoot Ard van de Weteringh heeft een organisatieplaats toegewezen gekregen. De overige drie halve finales worden gespeeld in Dronten, Landgraaf en Lunteren. De nummers 1 t/m 4 van de eindstand van elke halve finale plaatsen zich voor de finale die van 3 t/m 7 mei in Huissen zal worden gespeeld. De uitslagen, eindstand, foto’s en een verslag van de wedstrijden in Dordrecht zullen na afloop van het toernooi op deze website worden geplaatst. 

 

NOORDELOOS Het sneldamkampioenschap van ZHZ in de A categorie plus junioren is gewonnen door Theo Voorspuij van GDC Gorinchem voor onze clubgenoten Anton Kosior (2e) en Arie van de Weteringh (3e). Rik Verboon van VGO Hoornaar eindigde op de 4e plaats en werd daarmee junioren kampioen. In de categorie B, C en aspiranten waren de eerste twee plaatsen voor de aspiranten Martijn de Leeuw en Karlijn Overes beide eveneens afkomstig van VGO Hoornaar. Met een 3e plaats werd Ruben Groenendijk van Verhaar Montage DVA winnaar van de B categorie en de 7e plaats van Nirandjan Mohabier (PV NS ) was voldoende om de titel op te eisen in de C categorie. Onze clubgenoot Simon Rompa eindigde als 9e en werd daarmee 2e in de C categorie. Bij de pupillen ging de titel naar Michelle de Jong (VGO Hoornaar) die al haar wedstrijden won, en Jonathan Menting was de sterkste bij de welpen.

17 – 03 – 2010

In Memoriam

Milly Boele 1997 – 2010

DORDRECHT – Na een week vol onzekerheid over haar lot bereikte ons het afschuwelijke bericht dat Milly Boele (12 jaar), voormalig jeugdlid van Damclub Dordrecht, op gewelddadige wijze om het leven is gebracht. Milly was van maart 2008 t/m augustus 2009 lid van onze vereniging. Wij hebben haar leren kennen als een leuke en spontane meid die lol op de clubavonden eigenlijk belangrijker vond dan het dammen. Wij wensen haar ouders Tineke en Fred, haar broer en zus, en verdere familie heel veel sterkte en kracht om dit vreselijke verlies te verwerken. Dat Milly moge rusten in vrede.

 

Namens het bestuur en leden van DC Dordrecht,

Cor Leenheer, jeugdcoördinator

 

14 – 03 – 2010

DORDRECHT – Onze 11 jarige clubgenote Femke van de Weteringh heeft op 6 en 13 maart in Lunteren meegespeeld in de halve finale van het Nederlands Kampioenschap Pupillen meisjes. Femke damt pas 1 1/2 jaar bij ons in clubverband en dit was haar eerste grote toernooi met allemaal landelijke toppers in deze leeftijdscategorie. Door overwinningen tegen Simone Ooms en Willemien Hoogeraad eindigde Femke met 4 punten op een gedeelde 8e plaats in groep A. Dit was helaas niet voldoende om zich te plaatsen voor de finale, maar met haar deelname kan Femke terugzien op een heel leerzaam toernooi. Hieronder alle uitslagen en de eindstand:

 

 

Groep A

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

AW

Pnt

 

1

Gerlinda Schaafsma

x

2

2

2

2

2

2

2

2

2

9

18

*

2

Jacolien Timmerman

0

x

1

2

2

2

2

2

2

2

9

15

*

3

Tessa Aleven

0

1

x

1

2

2

2

2

2

2

9

14

*

4

Mariska Veer

0

0

1

x

2

2

2

2

2

2

9

13

*

5

Dana vd Wiele

0

0

0

0

x

2

2

2

2

2

9

10

*

6

Vivian Vroom

0

0

0

0

0

x

0

2

2

2

9

6

 

7

Simone Ooms

0

0

0

0

0

2

x

2

0

1

9

5

 

8

Marloes Schild

0

0

0

0

0

0

0

x

2

2

9

4

 

9

Femke v.d. Weteringh

0

0

0

0

0

0

2

0

x

2

9

4

 

10

Willemien Hoogeraad

0

0

0

0

0

0

1

0

0

x

9

1

 

* Geplaatst voor de finale

10 – 03 – 2010

DORDRECHT – Het succes van onze nestor Aart de Bruin (80) in de beslissingswedstrijd tegen Denk & Zet H.G., door als invaller met een rating van 1013 een remise af te dwingen tegen Peter Hartog (1239), is niet onopgemerkt voorbij gegaan aan de media. Gisteren kreeg Aart bezoek van de sportredactie van AD/De Dordtenaar. Klik hier om het interview te lezen.

06 – 03 – 2010

DORDRECHT – Na één jaar eerste klasse is Damclub Dordrecht weer terug in de nationale Hoofdklasse. In de promotiewedstrijd tegen Denk en Zet Hardinxveld-Giessendam speelde het Dordtse tiental een prima wedstrijd en werd er aan Dordtse zijde geen enkele partij verloren. Na remises tussen Peter de Hek – Rob van Eijk en Wim Kalis – André Droog, zorgde de 80 jarige Aart de Bruin voor een ware topprestatie door Denk en Zet clubtopscorer Peter Hartog op remise te houden. Anton Kosior koos tegen Piet Trapman jr. voor een zeer dubieuze variant. Na een gambiet van Kosior miste Trapman een afwikkeling naar een eindspel waarin hij één schijf voor stond. In de tijdnoodfase moest Trapman zijn schijf terug geven en verzaakte hij vervolgens de remise, waardoor Kosior een overmachteindspel op het bord kreeg en won.

Tanya Chub kreeg pas in een “zeven om zeven” stand winstkansen tegen Marijke Koers-Van Genderen. Zij nam deze ook meteen optimaal waar en won soepel de partij.  Hans Giphart leek een winnende stelling op het bord te hebben tegen Kees Brandwijk, maar Giphart kwam één tempo te kort voor de winst. Ook Joop Roedolph, topscorer van de hele eerste klasse kreeg de winst tegen Eef Stam niet rond en moest in remise berusten. Randy Horne deelde de punten met Karlijn Overes. Bijna liep Overes in een vernietigende combinatie maar bij zetcontrole ontdekte ze de slagzet. Nico Knoops zette de kroon op het werk door de zeer taaie Wim Verschoor te kloppen, waarna de promotie een feit was. Ton van Bokhoven had wel voordeel verkregen aan bord 1 tegen Piet Trapman sr., maar echte winstkansen zaten er niet in, zodat ook hier de punten werden gedeeld en de eindstand op 13-7 voor Damclub Dordrecht werd bepaald.

02 – 03 – 2010

DORDRECHTOnze 11 jarige clubgenote Femke van de Weteringh speelt op 6 en 13 maart in Lunteren mee in de halve finale van het Nederlands Kampioenschap Pupillen meisjes. Dit wordt haar eerste grote toernooi met allemaal landelijke toppers in deze leeftijdscategorie. We wensen Femke veel succes en houden u op de hoogte van haar resultaten.

23 – 02 – 2010

DORDRECHT – Op 22 februari werd de traditionele simultaan gespeeld door de Kampioen van Dordrecht Arie van de Weteringh. Er hadden zich 15 leden aangemeld waaronder 4 jeugdspelers die dankzij de schoolvakantie ook aan konden schuiven. Helaas ontbraken er vanwege diverse omstandigheden een aantal sterke spelers mede waardoor Arie met 27 punten een hoge score van 90% kon bereiken. Arie van der Stoep lukte het als enige de winst te behalen en Joop Roedolph kwam remise overeen. Alle overige partijen werden door de kampioen gewonnen waarbij het wel opvallend was dat juist de jeugdspelers (Job en Pim Arts, en zijn kinderen Ard en Femke) tot degenen behoorden die het langste weerstand konden bieden.

20 – 02 – 2010

DORDRECHT –  Na de elf ronden durende nationale competitie is GDC uit Gorinchem met twintig punten kampioen geworden in de 1e klasse C en promoveert zodoende rechtstreeks naar de Hoofdklasse. In de slotronde won GDC met 12-8 van PSV Dammen. Rik Verboon, Martijn de Leeuw, Pelle Sterk en Theo de Swart kwamen allen tot winst. Henk Houweling en Krijn van Herwaarden verloren hun duels. Remises werden behaald door Theo Voorspuij, Ger Verhoeven, Arthur de Swart en Marienes van Genderen.

Denk & Zet Hardinxveld-Giessendam won met 13-7 van hekkensluiter Van Stigt Thans 3 uit Schiedam. De winstpartijen kwamen op naam van Karlijn Overes, Kees Brandwijk, Wim Kalis, Peter van Noordennen en Peter de Hek. Daar stonden twee verliespartijen tegenover want Arie Bakker en Wim Huisman moesten hun tegenstanders feliciteren. Denk & Zet eindigde hierdoor één punt achter GDC op de tweede plaats en was daarmee tevens de beste nummer twee van de drie 1e klassen.

Door de overwinning van GDC wist Damclub Dordrecht toch nog net de derde plaats over te nemen van PSV hetgeen evenals Denk & Zet recht geeft op een promotiewedstrijd. Het Dordtse tiental verpletterde in Tilburg Micone 2 met maar liefst 18-2. De acht winstpartijen kwamen op naam van Rob van Eijk, Randy Horne, Nico Knoops, Hans Giphart, Aart de Bruin, Anton Kosior, Fred en Joop Roedolph. Tanya Chub en Ton van Bokhoven moesten met remise genoegen nemen.

Joop Roedolph werd algemeen topscorer in de eerste klasse C met 20 punten. De Dordtse formatie eindigde tevens als beste nummer drie in de drie 1e klassen met 16 punten.

De promotie/degradatiewedstrijden zullen op zaterdag 6 maart worden gespeeld en het rooster koppelde Denk & Zet aan Damclub Dordrecht. Hierdoor kunnen niet alle drie de regioteams in één jaar promoveren maar gaat er in ieder geval ook een tweede team terug naar de Hoofdklasse.

In de tweede klasse E eindigde Verhaar Montage DVA uit Alblasserdam met elf uit elf op de zevende plaats. De inhaalwedstrijd tegen Heijmans Excelsior 2 eindigde in een 10-10 gelijkspel. In de slotronde werd Damclub Dordrecht 2 met 12-8 geklopt. Aan Alblasserdamse zijde wonnen Wim IJsselstein, Kamanda Mulaya en Ruben Groenendijk van respectievelijk Jan Baars, Bert Baars en Frits van Vloten. Aan Dordtse zijde won alleen Jan van den Ouden van Wilco Stam.

Damclub Dordrecht 2 eindigde hierdoor met slechts één punt op plaats elf. GDC 2 speelde in de slotronde fraai 10-10 tegen CEMA/De Vaste Zet 2 uit Geleen en eindigde met acht punten op de negende plaats.

12 – 02 – 2010

De KNDB heeft de damkalender 2010-2011 gepubliceerd inclusief de speeldata van de Nationale Competitie. Noteer de volgende data alvast in uw agenda:

 

18 september, 2010Ronde 1
2 oktober, 2010Ronde 2
16 oktober, 2010Ronde 3
30 oktober, 2010Ronde 4
13 november, 2010Ronde 5
27 november, 2010Ronde 6
11 december, 2010Ronde 7
8 januari, 2011Ronde 8
22 januari, 2011Ronde 9
5 februari, 2011  Ronde 10
19 februari, 2011  Ronde 11
12 maart, 2011Prom./degr. wedstrijden

De volledige damkalender is te vinden op www.kndb.nl

07 – 02 – 2010

DORDRECHT – In de tiende ronde van de nationale damcompetitie wist het Gorinchemse GDC met 11-9 van Damclub Dordrecht te winnen. Na remises van Tanya Chub tegen Rik Verboon en Fred Roedolph tegen Pelle Sterk won GDC-er Theo de Swart van Jacco Ambags. Randy Horne bracht de partijen weer op gelijke voet door Ger Verhoeven te verslaan. Na overwinningen van Theo Voorspuij en Martijn de Leeuw  op respectievelijk Anton Kosior en Ton van Bokhoven stond GDC er stevig voor, maar was de wedstrijd nog niet beslist. Immers op drie borden leek er winst mogelijk voor de thuisclub. Hans Giphart vergat een schijf af te ruilen en verloor van Arthur de Swart waardoor de 10 voor GDC al op het scorebord stond. Uiteindelijk wonnen Joop Roedolph en Nico Knoops van Ernst de Heer en Arie van Genderen, maar Rob van Eijk kon de winst tegen Henk Houweling niet rond krijgen en zo eindigde de wedstrijd in 11-9 voor GDC.

Denk En Zet blijft met één puntje achterstand op de loer liggen voor wat betreft de titel in deze klasse en de daaraan verbonden promotie naar de Hoofdklasse. Het tiental uit Hardinxveld-Giessendam won moeizaam met 11-9 van DES 2 uit Lunteren. Peter Hartog, Ad de Hek, Piet Trapman sr. en Marijke Koers-van Genderen wonnen aan DEZ-zijde. Daar stonden nederlagen tegenover van Karlijn Overes, Kees Brandwijk en Eef Stam. Peter van Noordennen, Wim Verschoor en Wim Huisman kwamen allen tot remises.

Doordat PSV Dammen tegen EAD op 10-10 bleef steken, dienen GDC en DEZ in de slotronde uit te maken wie er kampioen gaat worden. GDC treft dan PSV Dammen, terwijl DEZ de bordpunten nog kan opvijzelen tegen hekkensluiter Van Stigt Thans 3.

In de tweede klasse E verloor Verhaar Montage/DVA met 7-13 van WSDV 2 uit Wageningen. Alleen Rien Visser kwam aan Alblasserdamse zijde tot winst. Verliespartijen waren er van Wim IJsselstein, Leen Kramer, Kamaada Mulaya en Aat Verhaar.

In de zelfde klasse won GDC 2 met 12-8 van Damclub Dordrecht 2. Aan Dordtse zijde wist alleen Hans Vleghert zijn partij te winnen van Henk de Jong. Namens GDC brachten Mark Mandemaker, Jan van Krieken en Thijs Verboon de volle winst binnen. Zij wonnen van: Frits van Vloten, Pim Arts en Cor Leenheer.

31 – 01 – 2010

GORINCHEM  –  Na de inhaalronde tegen Middelburg gaat G.D.C. Gorinchem met zestien punten uit negen wedstrijden alleen aan de leiding in de 1e klasse C. Nadat G.D.C. in de eerste ronde had verloren wonnen zij vervolgens acht wedstrijden op rij en staan zij nu één punt voor op Denk en Zet  Hardinxveld-Giessendam en PSV Dammen uit Eindhoven. Damclub Dordrecht staat met veertien punten op de vierde plaats. Na elf ronden promoveert de kampioen naar de Hoofdklasse en spelen de nummers twee en drie in de play-offs.

A.s. zaterdag staat de belangrijke wedstrijd tussen Damclub Dordrecht en G.D.C. op het programma.

G.D.C. won zonder topspeler Theo Voorspuij met 12-8 van Middelburg. Rik Verboon, Theo de Swart en Pelle Sterk kwamen allen tot winst, terwijl Ernst de Heer tegen een nederlaag op liep. Arie van Genderen hield bekwaam Jaap de Jonge op remise.

27 – 01 – 2010

DORDRECHT – Na in de 1e ronde van het ZHZ bekertoernooi VGO Hoornaar 2 met 7-1 te hebben uitgeschakeld moest DC Dordrecht 1 in de 2e ronde aantreden tegen VGO Hoornaar 1. Dit team bleek, behalve de zieke Marienes van Genderen die vervangen werd door Niels Verboon, uit dezelfde jonge talentvolle spelers te bestaan als het eerder uitgeschakelde 2e team. Een vreemde situatie maar toegestaan volgens het wedstrijdreglement van ZHZ. Aan Dordtse zijde verving Joop Roedolph zijn broer Fred. Aan bord 1 rekende Frits Luteijn al snel af met de jonge Niels Verboon maar daarna gaf aan bord 3 Randy Horne een remisestand uit handen en ging onderuit tegen Rik Verboon. Vervolgens speelden Joop Roedolph en Martijn de Leeuw remise aan bord 4 en dus was de tussenstand 3-3. Er lag daarna een zware taak op de schouders van Anton Kosior om aan bord 2 Karlijn Overes te verslaan. Dit lukte helaas niet want Anton kon, nadat beide spelers een winstgang hadden gemist, niet verder komen dan remise en dit betekende met een 4-4 eindstand de toch wel verrassende uitschakeling van DC Dordrecht omdat VGO Hoornaar op basis een lagere teamrating doorgaat naar de halve finale.  

27 – 01 – 2010

DORDRECHT  –  In de negende ronde van de nationale damcompetitie klopte Denk en Zet met maar liefst 14-6 koploper PSV Dammen uit Eindhoven. Hierdoor is Denk en Zet voor ten minste één week koploper in de eerste klasse C. immers volgende week zaterdag staat het inhaalduel tussen het Gorinchemse GDC en Middelburg op het programma en kan GDC de kop over nemen. GDC won deze ronde met 17-3 van het Tilburgse Micone 2. Damclub Dordrecht blijft in de race voor een plaats bij de eerste drie door een 12-8 overwinning in Asten op EAD.

Denk en Zet vierde vijf overwinningen en wel van:  Peter Hartog, Marijke Koers-van Genderen, Kees Brandwijk, Wim Verschoor en Peter van Noordennen. Alleen Piet Trapman sr. liep tegen een nederlaag op. Remises werden behaald door: Wim Kalis, Peter de Hek, Karlijn Overes en Eef Stam.

GDC is momenteel niet alleen de ploeg met de minste verliespunten, maar werkt ook hard aan de bordpunten. De zeven winstpartijen kwamen op naam van: Martijn de Leeuw, Theo Voorspuij, Henk Houweling Rik Verboon, Marienes van Genderen, Theo en Arthur de Swart. Remises waren er van Ger Verhoeven, Arie van Genderen en Ernst de Heer.

Damclub Dordrecht leek een gemakkelijk middag te hebben in Asten. Na een remise van Ton van Bokhoven wonnen Fred en Joop Roedolph. Aart de Bruin en Hans Giphart waren toen met remises tevreden. Tanya Chub speelde weer een klasse partij en bracht de tussenstand op 9-3. Maar in de tijdnoodfase grepen Rob van Eijk en Nico Knoops mis en verloren beiden hun partij. Anton Kosior won in en fraaie positionele partij en stelde de overwinning veilig. Randy Horne bepaalde met zijn remise de eindstand op 12-8.

In de tweede klasse E klopte Verhaar Montage/DVA met 12-8 GDC 2. Aan Alblasserdamse zijde wonnen Wim IJsselstein, Adriaan Molendijk, Kamanda Mulaya en Nico Groenendijk van respectievelijk: Dirk-Jan Dekker, Thijs Verboon, Bas Vink en Fokko Burema. Aan GDC-zijde wonnen Jeroen Schakel en Niels Verboon van Arco Berger en Wilco Stam

Damclub Dordrecht 2 verloor nipt met 11-9 van Heijmans Excelsior 2 uit Rosmalen. Jaap van de Linden, die na jaren weer eens plaats nam achter het wedstrijdbord, was de enige Dordtenaar die won. Pim Arts en Hans Vleghert verloren hun persoonlijke duels.

14 – 01 – 2010

HOORNAAR – In de eerste gezamenlijke ronde van het ZHZ bekertoernooi wist alleen het 1e team van DC Dordrecht zich te plaatsen voor de kwartfinale door een 7-1 overwinning op het jeugdige maar zeer talentvolle VGO Hoornaar 2. Winstpartijen waren er voor Frits Luteijn tegen Martijn de Leeuw, Anton Kosior tegen Marienes van Genderen en Randy Horne tegen Karlijn Overes. Tenslotte speelde Fred Roedolph remise tegen Rik Verboon. DC Dordrecht 2 (Joop Roedolph, Aart de Bruin, Bert Baars en Frits van Vloten) en DC Dordrecht 3 (Cor Leenheer, Wim van der Most, Joop de Vries en Jan Baars) konden het niet bolwerken tegen Denk & Zet H.G. 3 en NDV Nieuwland 2 en verloren met respectievelijk 3-5 en 2-6.

10 – 01 – 2010

DORDRECHT  –  In de achtste ronde van de nationale damcompetitie won Denk en Zet met 12-8 van Damclub Dordrecht en blijft met PSV Dammen en GDC om de titel strijden in de eerste klasse C. De Dordtse formatie moest deze ronde drie invallers oproepen en dat bleek te veel van het goede. Aart de Bruin, Frits van Vloten en Kees van Dijk verloren respectievelijk van Eef Stam, Peter Hartog en Marijke Koers-Van Genderen. Nadat Fred Roedolph en Kees Brandwijk de punten deelden, leek Dordrecht nog een inhaalrace te starten. Joop Roedolph won van Peter van Noordennen en Rob van Eijk klopte Peter de Hek. Maar in de tijdnoodfase ging Anton Kosior de mist in maakte Karlijn Overes de partij vakkundig af. Ton van Bokhoven miste de winst tegen Ad de Hek en moest met remise genoegen nemen. Randy Horne deelde de punten met Wim Verschoor en ook het duel tussen Nico Knoops en Wim Kalis eindigde in remise, waardoor de eindstand op 8-12 bepaald werd.

In de tweede klasse E won koploper PWG ’s-Gravenpolder 2 met maar liefst 19-1 van Damclub Dordrecht 2. Alleen Bert Baars wist één punt te scoren aan Dordtse zijde, de overige acht duels gingen allen verloren, want men kon slechts negen spelers op de been brengen. Ook GDC 2 ging flink onderuit deze ronde. Met 16-4 was WSDV 2 uit Wageningen veel te sterk. Niels Verboon kwam tot winst. Henk de Jong en Fokko Burema kwamen beiden tot remise.

De wedstrijden van GDC 1 en Verhaar Montage/DVA werden uitgesteld vanwege de weersomstandigheden.

02 – 01 – 2010

Op 2 januari werd in ons clubgebouw het Jeugd Kampioenschap 2010 van ZHZ gespeeld. Bij de Junioren had alleen Rik Verboon van VGO Hoornaar zich aangemeld en hij werd dus zonder te spelen kampioen van deze categorie. Bij de Aspiranten gingen de eerste twee plaatsen naar de andere van VGO Hoornaar afkomstige landelijke toppers Martijn de Leeuw (kampioen) en Karlijn Overes (2e). Job Arts behaalde een verdienstelijke 3e plaats maar dit was niet voldoende om zich te plaatsen voor de halve finale van het NK. Martijn was als finalist van vorig jaar hiervoor al automatisch geplaatst en omdat er daarnaast maar 1 plaats te verdienen was ging deze naar Karlijn. Wel plaatste Job en ook zijn broer Pim (5e) zich voor het vijftal dat ZHZ zal vertegenwoordigen tijdens de Nationale Jeugddamdag op 17 april. Kenny Vleghert moest genoegen nemen met een 8e plaats.

Ook bij de Pupillen was DC Dordrecht met drie spelers vertegenwoordigd die allen voor de eerste keer deelnamen aan dit kampioenschap. Hier ging de titel na een spannende strijd met Thijs Verboon naar Michelle de Jong van VGO Hoornaar. Ard van de Weteringh werd 4e en viel helaas net buiten de prijzen door na barrage te verliezen van Yoshua van der Most. Zijn zus Femke van de Weteringh werd 5e en onze 1e jaar’s pupil Melvin Schop behaalde met 3 punten een 6e plaats. Met hun 4e en 5e plaats mogen ook Ard en Femke ZHZ vertegenwoordigen bij de Nationale Jeugddamdag. Eén van beide zal toch ook deel mogen nemen aan de halve finale van het NK omdat DC Dordrecht als één van organiserende verenigingen een organisatie plaats  toegewezen zal krijgen.

Bij de Welpen was het een onderonsje van Verhaar Montage DVA met 5 van de 6 deelnemers. Hier was Thomas Mouthaan veruit de sterkste met slechts 1 verliespunt.

01 – 01 – 2010

Het bestuur van DC Dordrecht wenst alle leden, begunstigers en overige damvrienden een  gelukkig nieuwjaar!!!