Homepage

Woensdag 29 December 2021

Ook de tweede partij in de herkamp om de stadstitel van Dordrecht eindigde in remise. Maar de tweede partij leek absoluut niet op de eerste partij. Was de spanning in de eerste partij in de analyse varianten zeker aanwezig, maar op het bord werden geen fouten gemaakt. In de tweede partij greep Anton direct het initiatief.  Fred had bijna de gehele partij last van de opsluiting van zijn lange vleugel. Beide spelers hadden ook al tijdens de partij geen geloof meer in een resultaat van zwart (lees: Fred). Maar op de 42ste zet, kon Anton een winnende stand bereiken door 42.42-38 waarna de zwarte stand helemaal kapot loopt. Echter in plaats daarvan dacht Anton ook door naar de rand te ruilen in een gewonnen stand terecht te komen. Fred had nu een combinatie in de stand gebracht die door Anton gemist werd. Fred nam een dam, maar die was direct remise. Winst voor zwart zou ook wel te veel van het goede geweest zijn gezien de rest van de partij. Zo is de stand nog steeds in evenwicht (2-2) Woensdag 5 Januari 2022 wordt de derde partij gespeeld.

 

 Barrage   

 1 Fred Roedolph   Anton Kosior 1-1 Partij
 2  Anton Kosior Fred Roedolph  1-1 Partij
 3 Fred Roedolph  Anton Kosior 
 4 Anton Kosior  Fred Roedolph 
 5 Fred Roedolph   Anton Kosior  
 6 Anton Kosior  Fred Roedolph   
 7  Fred Roedolph   Anton Kosior  
 8 Anton Kosior  Fred Roedolph  

 

Naam Rating12345678 Tot
 Anton Kosior  1277 1  1                    2
 Fred Roedolph  1156 1  1                    2

      

Woensdag 22 December 2021

Foto Boven: Anton;  Foto onder: Fred

Naam Rating12345678 Tot
 Anton Kosior  1277 1                       1
 Fred Roedolph  1156 1                       1

De eerste barragepartij is gespeeld. De inzet is het Kampioenschap van Dordrecht 2021, dit gaat tussen tussen Anton Kosior en Fred Roedolph,  De eerste partij werd remise. Volgens de computer engines zijn er weinig tot geen fouten gemaakt. Het werd een spannende partij waarin Anton de hekstelling innam. Maar het evenwicht werd geen moment verbroken. Er dreigde wel een veelvoud aan combinaties, wat de partij zeker de moeite van het naspelen waard maakt.  Klik hier voor de partij. Op de foto’s zien we  Anton en Fred in actie.

 

Het voorlopige schema ziet er als volgt uit. Het kan zijn dat hier op afgeweken wordt. 

 

 

 Partij 1
 wo 22-12-2021  Fred Roedolph (1156)  Anton Kosior (1277) 11 Partij
 Partij 2
 wo 29-12-2021  Anton Kosior (1277)  Fred Roedolph (1156)   
 Partij 3
 wo 05-01-2022  Fred Roedolph (1156)  Anton Kosior (1277)   
 Partij 4
 wo 12-01-2022  Anton Kosior (1277)  Fred Roedolph (1156)   
 Partij 5
 wo 19-01-2022  Fred Roedolph (1156)  Anton Kosior (1277)   
 Partij 6
 wo 26-01-2022  Anton Kosior (1277)  Fred Roedolph (1156)   
Partij 7
 wo 02-02-2022  Fred Roedolph (1156)  Anton Kosior (1277)   
 Partij 8
 wo 09-02-2022  Anton Kosior (1277)  Fred Roedolph (1156)  

Maandag 20 December 2021

Anton Kosior
Anton Kosior
 Fred Roedolph   Anton Kosior   
 Anton Kosior  Fred Roedolph    
 Fred Roedolph  Anton Kosior    
 Anton Kosior   Fred Roedolph    
 Fred Roedolph Anton Kosior   
 Anton Kosior  Fred Roedolph   
 Fred Roedolph  Anton Kosior   
 Anton Kosior   Fred Roedolph  

Ondanks dat de clubavonden weer in de ban gedaan zijn, wist Anton Kosior zijn achterstallige partijen toch in te halen. Hij kwam zodoende gelijk met Fred Roedolph. Dit betekend dat er een herkamp om het Kampioenschap van Dordrecht gaat plaats vinden. In principe hebben beide spelers afgesproken om een kleine match van 8 partijen te spelen, om zo een winnaar te forceren.

De match is afgelopen als één van de spelers 9 punten heeft. De partijen zullen overdag gespeeld worden, op woensdag en/of zaterdag.

De match begint op Woensdag 22 December vanaf 12.00 uur. Het speeltempo is 80 minuten plus 1 minuut per zet. Hetzelfde als in de Nationale Clubcompetitie. Als het mogelijk is zullen deze partijen live te zien zijn op internet.

Links van u het speelschema, de eerste partij is op 22 December, de overige data is nog niet bekend.

Klik hier voor toernooibase

Woensdag 1 December 2021

Van de redactie:

 

Beste damvrienden,

 

Het decembernummer 2021 is al weer het vijfde dikke exemplaar dat dit jaar uit komt, m.a.w. ieder maand een nummer nadat we weer konden dammen! In dit nummer veel aandacht voor alle lopende competities: Nationaal, Provinciaal en ook op onze club. Helaas heeft onze penningmeester Kees van Dijk besloten om te gaan stoppen met zijn lidmaatschap van damclub Dordrecht. Dat betekent dat we op zeer korte termijn op zoek zijn naar een capabele penningmeester. Is dit iets voor U, neem dan even met André of mij contact op. Dan kunnen we het een en ander toelichten! Doordat we dit jaar vele maanden niet hebben kunnen dammen heeft het bestuur besloten om de contributie voor 2022 eenmalig te halveren naar € 51,– per jaar.

 

Veel plezier met dit nummer en prettige feestdagen,

 

namens de redactie, Anton Kosior

 

Klik hier voor Dordts Damnieuws 124 of hier voor alle clubbladen

Zaterdag 27 November 2021

Shammie Kasnadi tegen Arie Janssen van Doorn (Foto Anton)

Ook in ronde 6 beleefde het eerste team van de Waarddammers een lastige middag in de Hoofdklasse B. Tegenstander WSDV 2 uit Wageningen gaf maximaal verzet. Een nipte 11-9 winst was het uiteindelijke resultaat. Shammie Kasnadi opende de score in deze wedstrijd. Shammie probeerde in het begin van de partij zoveel mogelijk tempi te winnen. Dat lukte wel want Shammie had een groot gedeelte van de partij 10 tempi meer. Maar Arie Janssen van Doorn speelde uitstekend tegen. In werkelijkheid werd het evenwicht nauwelijks verbroken zodat er uiteindelijk een remise uitslag genoteerd kon worden. Maar het was Peter de Hek die De Waarddammers op een voorsprong bracht. Peter trok ten aanval na 22 zetten kwam hij tot een flankaanval tegen Jaap Vink. Langzaam maar zeker kreeg Peter wat voordeel. Op zet 34 kon Vink de sterkste verdediging niet vinden, 

na het gespeelde 34…21-26 werd het voordeel behoorlijk uitgebouwd door Peter. Na 35 zetten koos Vink het verkeerde plan waardoor hij verloren kwam te staan. Na nog een mindere zet 37…13-18 maakte Peter het karwei vakkundig af. Hij ruilde door de zwarte lange vleugel heen en liet zijn tegenstander kansloos. Zo stond er een 3-1 voorsprong op het scorebord. Het lukte Rik Verboon niet om concreet voordeel te bemachtigen tegen Hans Dammingh. Het was een middag waarin het ratingverschil moeilijk in kansen kon worden omgezet. Rik viel zoals te verwachten was aan. Na zo’n 20 zetten had hij een gezond uitziende aanval. Maar Hans Dammingh gaf geen krimp. En verdedigde zich uitstekend. Hij bleef achter de voorpost van Rik lopen, en uiteindelijk ruilde hij deze weg. Waarna er een stand overbleef die gelijkwaardig was. Rik probeerde het nog wel maar Dammingh speelde het foutloos naar remise.

Ook Thijs Verboon lukte het niet het grote verschil in rating om te zetten naar punten. Maar Thijs kreeg wel voordeel. Ook hij kwam met een flankaanval. Na 24 zetten zag dit er zeer goed uit! Maar Thijs verspeelde zijn voordeel door nog een stap verder te gaan met 24…27-32 daarmee overzag Thijs waarschijnlijk een grote ruil die Simon Oosting ook terecht nam, waarbij zijn nadeel als sneeuw voor de zon verdween. Daarna werd het evenwicht niet meer verbroken.

Wim Kalis speelde tegen routinier Wouter van Beek in een klassiek duel werd het evenwicht niet verstoord. Het was Wouter van Beek die het klassieke spelgerne verbrak door een uitval naar veld 22 en probeerde het centrum te veroveren. Maar zover liet Wim het niet komen, Wim probeerde nog het witte centrum te omsingelen, maar hier werd het evenwicht niet verbroken zodat ook deze partij remise werd. Invaller Martin Nederlof kwam voordelig uit de opening tegen Jos van Deelen, door een stevig centrum had Martin een uitstekende solide stand opgebouwd. Maar na 23 zetten ruilde hij via een 2-om-2 van het centrum waarna er een gelijkwaardige stand

 De Waarddammers     WSDV 2  
 André Droog  Hans Kromhout  2-0 
 Thijs Verboon  Simon Oosting  1-1 
 Rik Verboon  Hans Dammingh  1-1 
 Wim Kalis  Wouter van Beek 1-1 
 Peter Hartog Derk Kleinrensink0-2 
 Shammie Kasnadi  A.Janssen van Doorn  1-1 
 Peter de Hek  Jaap Vink 2-0 
 Anton Kosior Frans van der Veer 1-1 
 Theo de Swart  Henk Hoksbergen 1-1 
 Martin Nederlof  Jos van Deelen  1-1 

 

op het bord verscheen, er moest opnieuw opgebouwd worden. Toen er een verschil in tempo was van twee, was het voor Jos van Deelen de juiste beslissing om de stand klassiek te maken. Na 37 zetten gaf dat Van Deelen wat voordeel, maar dit  verdween al snel weer. waardoor er een gelijkwaardige remise  op het bord kwam.Ook Anton Kosior kon een verschil in rating van meer dan 300 niet omzetten naar winst. Al was het in deze partij anders dan in de voorgaande partijen waar er door de tegenstanders geen fouten werden gemaakt. Anton kreeg wel de kans om zijn tegenstander Frans van der Veer pijn te doen. Al na 13 zetten kwam van der Veer met 13.35-30 dat zag er agressief uit maar bracht in werkelijkheid voordeel voor Anton, die op zijn beurt na 17…16-21 het voordeel weer in de ban deed, maar Frans van der Veer verzuimde het nivillerende 18.28-22 te spelen, waarna Anton licht voordeel bleef houden. Anton had zijn tegenstander in de korte vleugel opsluiting, toen Frans van de Veer 22.27-22 speelde had Anton zoveel voordeel dat er niemand twijfelde  dat dit winst moest opleveren. Maar Anton taxeerde de stand waarschijnlijk verkeerd want met 25…13-18 en vervolgens 26…18-22 had hij beslissend voordeel kunnen verkrijgen. Maar in plaats daarvan was de ruil met 25…17-22 niets minder dan een positionele fout, want hiermee verdween Anton’s voordeel van groot voordeel naar heel licht voordeel, en zelfs dat verdween naar een gelijkwaardige stand. Het werd nog erger want even een moment dat Anton geen zetcontrole deed werd hij slachtoffer van een combinatie die bij mij bekend staat als “De volle maanslag” geluk bij een ongeluk is dat het allemaal gelijk bleef. 

Maar daarmee is het verhaal van deze partij nog niet verteld, want na 44 zetten beging Van der Veer een blunder door achter te lopen met 44.33-29 hier had Anton kunnen en moeten toeslaan met een gratis doorloop. Maar in plaats daarvan speelde Anton 13-18 beide spelers zagen niet dat wit hier nog een redding had. Dus bleef de stand nu gewonnen voor Anton, maar op zet 49 gaf Anton de winst definitief uit handen, juist waar de kracht van Anton normaal gesproken in dit soort dunne standjes ligt, daar ging het nu helemaal mis. En moest Anton in een teleurstellende remise berusten. André Droog bracht verlichting door de stand op 10-6 te brengen. Maar ook in deze partij was het ratingverschil van bijna 300 niet te zien in de partij zelf. Lang bleef de partij nagenoeg gelijkwaardig. André had licht voordeel tussen zet 29 t/m zet 36. Maar niet verontrustend voor Hans Kromhout. Maar in het late middenspel (In een 5 om 5 stand) won André een schijf. Maar in werkelijkheid was dit niet genoeg om winstkansen te krijgen. In een 4 om 2 eindspel was het analytisch remise, maar André wist in dat dunne standje toch een venijnig valletje te bouwen. Om remise te maken moest Kromhout nog een schijf offeren om zo in een

André Droog tegen Hans Kromhout (Foto Anton Kosior)

4 om 1 op schijvenjacht te gaan. Dit bleek dan toch nog de beslissing te zijn. Hans Kromhout haalde dam waarna André heel listig de zwarte dam kon afvangen en alsnog zijn partij te winnen! Dat was nodig want vervolgens verloor Peter Hartog onverwacht van Derk Kleinrensink, helaas kan ik niets over de partij vertellen want op het moment van schrijven was deze partij nog niet online. Ook in de laatste partij van de dag was er een behoorlijk ratingverschil van weer bijna 300 om precies te zijn 291. Maar dat dit niet automatisch iets hoeft te betekenen dat werd deze wedstrijd wel duidelijk. Theo de Swart kreeg geen grip op het spel van Henk Hoksbergen, die gewoon net als zijn ploeggenoten vrijuit speelde, en zijn veel sterkere tegenstander in bedwang kon houden. Daarmee was de einduitslag 11-9 voor de Waarddammers, een nipte maar belangrijke zege in strijd voor de bovenste plaats. Die inmiddels wel is behaalt, maar Heijmans Excelsior heeft nog twee wedstrijden tegoed.

De Waarddammers 2 begonnen goed in de wedstrijd tegen de Hofstad Dammers. De come-back van Herman Meyer was op zich al goed nieuws voor de thuisploeg. Maar hij maakte zijn status volledig waar door Hugo Simons jr. te kloppen.  De opening was het gelijk duidelijk. Beide spelers gingen er vol in.  Na vier zetten stond er al een korte vleugel opsluiting op het bord. Herman Meyer besloot na 17 zetten om zich uit de KVO te bevrijden. Om vervolgens een aanval op te zetten. Toen Herman naast veld 27 ook veld 28 bezette werd het voordeel al zichtbaar. Echter toen schoot Hugo Simons jr. een enorme bok. En liep in een soort 2 om 4 naar dam. Dat betekende een vroege voorsprong voor De Waarddammers. Vervolgens was het teamcaptain Jeroen Schakel die in een gelijkopgaande strijd tegen Jaap van Hal remiseerde en zo de voorsprong consolideerde. Ad de Hek speelde ook een degelijke pot tegen Nizaam Muradin, er werd geen risico genomen zodat er een logische remise te noteren viel. Dezelfde uitslag viel op bord 1 tussen Wim Verschoor en Frans van de Velde ook hier werd het evenwicht niet verbroken zodat remise logisch was. Het was Marienes van Genderen die De Waarddammers 2 op  een 7-3 voorsprong bracht. Maar dit ging niet helemaal zoals het zou moeten gaan, maar spectakel was het zeker. Marienes nam net na de opening een halve hekstelling in, toen hij besloot deze te verbreken nam Jetse Veenstra aan de andere kant van het bord een halve hekstelling gecombineerd met een kettingstelling in, dat verhoogde de spanning aanzienlijk. Op zet 30 ging Marienes met 31-26 naar de rand, dit was het moment waarin hij nadelig kwam te staan. Veenstra won toen een schijf,  na 36 zetten speelde Marienes 29-24 in de hoop door te breken, maar in werkelijkheid zat er een

een 2-om-2 ruil in die helemaal uit was. Tenminste op dat moment. Maar Marienes knokte door, en dat bleek terecht te zijn, want toen hij met 45.39-33 achter het zwarte schijf liep, vergaloppeerde Veenstra zich volkomen en “vergat” dat hij via 9-14-19 zijn schijfwinst kon houden. Dit loste in één klap alle problemen op voor Marienes. Het moraal van Veenstra was nu gebroken, wat resulteerde op de 57ste zet toen Veenstra zomaar achter een schijf liep met zijn dam en Marienes  een simpele vangstelling had, waardoor zelfs de overwinning nog binnen gehaald werd. wat toch een klein wonder genoemd mocht worden.

Fred Roedolph speelde tegen Dion van Bommel, duidelijk is dat Fred niet goed uit de opening kwam, hij wilde “half-open klassiek” maar dit kwam totaal niet uit de verf. Uiteindelijk kwam er een klassieke partij op het bord, waarin Fred nogal wat overtollige schijven op zijn lange vleugel had staan. Maar ook zijn tegenstander had daar last van. Fred probeerde het op te lossen door 

naar het kerkhofveld te ruilen, daarmee werd in ieder geval het lichte nadeel weggewerkt. Toen ook Dion van Bommel op dezelfde manier zijn lange vleugel actief wilde maken, moest Fred wel een afwikkeling nemen die gelijkwaardig bleef. Maar van Bommel voelde zich toch niet prettig in deze stand en dacht in een 6-om-6 stand te moeten offeren. Dit was echter absoluut niet nodig, want nu kwam Fred wel flink in het voordeel, maar winst was nog ver weg. Dat veranderde toen de Hagenaar met 52.29-23 in de fout ging, de stand was nu analytisch gewonnen voor Fred, maar op de 55ste zet speelde hij het niet scherp genoeg 13-19 had gewonnen, nu kwam van Bommel nog in een eindspel wat net remise opleverde. Dat leek toch lelijke gevolgen te hebben, want ondanks een 8-4 voorsprong, was het op dat moment niet zeker of het winnende punt er wel zou komen! Maar het was Ernst de Heer die het winnende punt binnen haalde. Maar ook in deze partij gebeurde er van alles. Gerard Peroti had een soort omgekeerde hekstelling aan de andere kant van het bord. Dat is zeer riskant, dat bleek ook wel uit de analyse, want als Ernst deze formatie had laten staan en de druk op de andere vleugel zou zetten, dan kreeg hij op z’n minst behoorlijk wat voordeel, misschien zelfs wel winnend voordeel. Maar Ernst ruilde door middel van een 2-om-2 de hekstelling weg. Er bleef nu een gelijkwaardige stand over. Het eindspel was dusdanig spannend. Ernst mocht niet direct dam halen dat had hij goed gezien. Maar op het moment dat hij wel dam mocht halen, vertrouwde hij het niet en speelde 17-22? dat was analytisch verloren! 17-21 of dam halen met 45-50 was remise. Gelukkig voor De Waarddammers kon Peroti de winst niet vinden en moest in een remise berusten, wat in ieder geval de winst binnen bracht 9-5.

Als laatste partij speelde Harm Jan van Rees tegen Jack Mondt aan bord 4. De partij begon vrij rustig klassiek, maar dat veranderde toen Harm Jan op de 25ste zet via veld 23 naar 29 doorstoten. Jack Mondt ruilde de voorpost direct weg, alternatieven had hij in 28 of 27 naar 22. Wat tot een zeer spannend gevecht kon leiden. Na 39 zetten kwam Harm Jan na het foutief 39.34-30 uitstekend te staan. Als hij toen in plaats van 3-8 met 12-17 zou spelen had hij gewonnen gestaan. Nu bleef hij ook nog ruim in het voordeel, maar na 15-20 was dit wel verdwenen, met 19-24 waren de winstkansen zeker aan zwart. Op zet 45 greep Harm Jan mis met een plakker 25-30 had de remise waarschijnlijk geweest. Nu was de uiteindelijk afwikkeling te duur, waarna er een verloren eindspel op het bord verscheen. 

 

Het werd dus een nipte 9-7 winst voor De Waarddammers 2 die de overwinning heel hard nodig hadden om zich te handhaven in deze eerste klasse. Met vijf punten uit zes wedstrijden ziet dat er een stuk beter uit. Het kan nu nog alle kanten op. Immers plek 3 is met 2 punten achterstand ook nog niet ver weg. Maar met 2 punten voorsprong op de nummer voorlaatst moet ook die route in de gaten gehouden worden. De volgende wedstrijd tegen W.S.D.V. 3 is van crusiaal belang.

 

De foto’s zijn gemaakt door Anton Kosior en Shammie Kasnadi.

Dinsdag 23 November 2021

Het blijft spannen in de strijd om het kampioenschap van Dordt 2021. Beide kanshebbers op de stadstitel wonnen hun partij. Fred Roedolph  nam een hekstelling in tegen Bas Piepers. Bas kon daar geen antwoord op vinden en verloor in een modelpartij. Anton Kosior versloeg Simon Rompa, Anton had een stevig centrum wat uiteindelijk doorsloeg. Fred is nu uitgespeeld. Anton moet de rest winnen om gelijk te komen.

Dinsdag 16 November 2021

Anton Kosior heeft de sneldamtitel van Damclub Dordrecht al na twee avonden weten te bemachtigen. Fred Roedolph ging aanvankelijk goed van start, in de eerste helft van het toernooi stond hij zelfs twee punten voor. Maar na een nederlaag tegen Anton Kosior in een dun eindspelletje was het het gebeurd met het verzet van Fred, en verloor daarna de aansluiting. In de B-groep was het Simon Rompa die als eerste aantikte hij bleef Bert Baars twee punten voor. Als derde kwam Bas Piepers die een puntje achter Bert eindigde.

Hamada Mandu speelde mee als gast, en speelt niet voor het klassement,  hij haalde 7 punten. Libert Soeuert  bleef steken op nul punten. 

In het klassement is Anton dus kampioen. In de B groep staat Simon Rompa met 191 punten bovenaan, gevolgd door Bas Piepers met 184 punten.

Klik hier voor alle uitslagen en standen. Op de foto Anton in actie tegen Libert Soeurt.

Zaterdag 13 November 2021

André Droog tegen Cees van der Vlis (Foto Anton Kosior)

Fred Roedolph tegen Max Doornbosch (Foto Anton Kosior)

 IJmuiden Waarddammers
 Jesse Bos  Wim Kalis 1-1 
 Kees Pippel  Rik Verboon 0-2 
 Jacqueline Schouten Anton Kosior 1-1 
 Conall Sleutel Theo de Swart1-1 
 Cees van der Vlis André Droog 0-2 
 Stijn Tuytel  Peter Hartog1-1 
 Bram van Bakel  Thijs Verboon0-2 
 Max Doornbosch  Fred Roedolph 1-1 
 Krijn ter Braake Peter de Hek 2-0 
 Martin van Dijk  Wim Verschoor2-0 

Het eerste team van De Waarddammers had een moeilijke middag in IJmuiden. André Droog opende de score door Cees van der Vlis te verslaan. Tot de 35ste zet was de partij geheel in evenwicht in een klassiek spelgerne. Na dat André met 20-25 achter het witte schijf op 30 liep. Reageerde Cees met 48-42 niet goed. Hier was de uitval 27-22 de beste. Nu kreeg André licht voordeel. Echter na zet 44 beging André toch een foutje. Want nu kon Van der Vlis naar remise combineren,  maar toen dit gemist werd kon wit niet meer onder schijfverlies uitkomen. André maakte het daarna feilloos af. Toen ook Rik Verboon zijn partij wist te winnen tegen Kees Pippel leek het of De Waarddammers naar een soepele overwinning afstevende. De partij ging gelijk op maar na 36 zetten speelde Kees 6-11 dit gaf uitstekende winstkansen voor Rik. Die op zet 39 de winst kon forceren op een manier zoals waarschijnlijk alleen de betere computerprogramma’s kunnen zien. Daarna bleef Rik licht voordeel behouden maar de partij leek toch naar remise te gaan. Maar in het eindspel greep Kees Pippel alsnog mis en liet eenvoudig zijn dam afvangen, wat Rik de volle winst opleverde. Wim Kalis en Jesse Bos hielden elkaar in evenwicht, in een partij waarin Wim de aanval probeerde te zoeken. IJmuiden verkleinde de achterstand, Martin van Dijk wist Wim Verschoor te kloppen. In een partij die lang gelijkwaardig was. Na 30 zetten kreeg Van Dijk wel licht voordeel. Maar na 38 zetten had Van Dijk een giftige dreiging in de stand weten te weven. Wim speelde positioneel de meest logische zet, maar werd slachtoffer van een damcombinatie.

Jacqueline Schouten tegen Anton Kosior (Foto Anton Kosior)

In de partij tussen Peter Hartog en Stijn Tuytel werd het evenwicht ook niet verbroken, al kreeg Stijn Tuytel in de fase tussen de 35ste en 40ste zet wel wat voordeel, maar dit was niet genoeg om echte winstkansen te krijgen. De partij kreeg dan ook een terechte remise als uitslag. Maar IJmuiden bracht de stand weer gelijk (6-6). Het was Krijn ter Braake die  Peter de Hek verraste met een damcombinatie. Op zet 36 dacht Peter waarschijnlijk een schijf te winnen. Maar Krijn ter Braake had een venijnig zetje in de stand gevlochten,  met eerst een offer (36…26-31) en vervolgens 13-19 was de stand nagenoeg in evenwicht gebleven. Nu was de stand verloren voor Peter, als toegift volgde er nog een combinatie toen de stand al uit was, haalde ter Braake er nog een rondslag uit. Theo de Swart had zich meer voorgesteld van zijn omsingeling tegen Conall Sleutel, maar verder dan licht voordeel in de fase toen Theo het klassiek maakte kwam hij niet, dit door goed verweer van Conall Sleutel. Ook Anton Kosior koos in zijn partij tegen Jacqueline Schouten voor een omsingeling. Hij gaf Jacqueline alle stratigsche velden, en probeerde om via  het achterlopen op schijf 24 de vleugel uit te dunnen, om zo te proberen doorbraak kansen te creëren. Maar dit was niet voldoende om tot winstkansen te komen, zodat ook deze partij in remise eindigden. Het was Thijs Verboon die dan toch het verschil maakte, hij versloeg Bram van Brakel. In een spannende partij wist Thijs na een afwikkeling  waar beide een dam leken te kunnen halen, het voordeel naar zich toe te trekken. Maar toch glipte het voordeel door de vingers van Thijs, waardoor ondanks een schijf meer de partij toch nog in remise leek te eindigen. Echter op de  zet 57 ging Van Bakel in de fout waarna Thijs de volle winst alsnog binnen haalde, en de Waarddammers op een 8-10 voorsprong bracht.

Als laatste partij speelde Fred Roedolph tegen Max Doornbosch. In een partij die rustig klassiek begon, ontvlamde na 30 zetten toen Max Doornbosch besloot om via 23-29 een uitval te plaatsen. Het resulteerde in boeiend gevecht, het bleek volgens de analyse van de computerprogramma’s lang gelijkwaardig. De combinatie die Max nam was verplicht, maar verloor wel een schijf. in de fase tussen zet 57 en 65 stond Fred gewonnen, maar met nog 11 seconden op de klok verspeelde hij de winst door 66.24-20 te ruilen. Toen was het remise. Zo werd de eindstand 9-11 voor de Waarddammers die zo nog steeds meespelen om het kampioenschap. Voorwaarde is dan wel dat Heijmans Excelsior punten moet verspelen.

Dinsdag 9 November 2021

    DC Dordrecht     Denk en ZDV  7-5
  Bert Baars  Hemant Bhagwanie 1-1 
  Kees van Dijk Ruud Kloosterman0-2 
  Fred Roedolph  Aart de Bruyn 1-1 
  Anton Kosior  Nico Groenendijk 2-0 
  Bas Piepers Wim IJsselstein2-0 
  Simon Rompa  Henk van der Pols1-1 

In de tweede ronde van het provinciale clubkampioenschap van Zuid Holland Zuid wist DC Dordrecht de eerste punten te pakken tegen Denk en ZDV, Simon Rompa leek na 17 zetten zo goed als gewonnen te staan. Maar beging op zet 18 een fout zijn tegenstander Henk van der Pols  combineerde naar dam en stond gewonnen. Maar na 37 zetten bood hij remise aaan, wat Simon gretig accepteerde. Anton Kosior versloeg toen Nico Groenendijk, In een soort vastloopvariant die uiteindelijk combinatief beslist werd. Fred Roedolph nam een combinatie die hem geen voordeel opleverde, Aart de Bruyn kwam steeds beter te staan.

Na 63 bood Aart remise aan, wat door Fred gretig geaccepteerd werd. Bas Piepers speelde een goede partij tegen Wim IJsselstein. In een gelijk opgaande partij speelde Wim op de 28ste zet een positioneel mindere ruil, waardoor Bas voordeel kreeg. Echter na 33 zetten ruilde Bas zijn voordeel weg waardoor de strijd weer open was. Na 44 zetten ging Wim definitief in de fout door een 2-om-2 te nemen die een verloren stand opleverde. Kees van Dijk gaf uitstekend partij aan Ruud Kloosterman. In een partij die lang in evenwicht bleef, maar het was Ruud die de eerste fout maakte door op zet 42 met schijf 39  de verkeerde richting op te gaan. Echter Kees vond niet de beste zet, wat hem veel voordeel op zou leveren als hij de ruil  13-19 zou spelen. Vanaf dat moment nam Ruud het heft wel in handen  toen Kees op zet 49 de verkeerde kant op sloeg was de strijd beslist. Bert Baars haalde het winnende punt binnen, op Bord 1 trof hij Hemant Bhagwanie, een partij met wisselende kansen. De opening had Bert licht voordeel, maar na 27 zetten kreeg Hemant licht voordeel. Dat veranderde weer waarna Bert na 44 zetten serieus voordeel kreeg. Henant stond toen onder druk en na 47 zetten kon Bert een plakker nemen die hem direct winst zou opleveren. Maar Bert nam een andere plakker wat hem nog maar licht voordeel opleverde in plaats van de winst. Na 58 zetten maakte Bert een blunder hij liet Hemant zomaar doorlopen, hij dacht waarschijnlijk een vangstelling in het spel te brengen, maar in werkelijkheid stond hij nu verloren. Op zet 59 liet Hemant Bert nog glippen. De partij ging nog lang door maar de notatie was niet meer te lezen, maar uiteindelijk werd het dus remise. Waardoor er een 7-5 eindstand op het scorebord verscheen.

Dinsdag 2 November 2021

Deze ronde speelde Anton Kosior tegen Hamada Mandu. Anton nam een hekstelling die Hamada prima tegenspeelde. Op de 32e zet beging Anton een fout, Hamada kon zich uit de hekstelling bevrijden. Anton moest zijn tijd goed gebruiken om een goed plan te verzinnen. Anton zag een listige combinatie, die hen prompt de winst bezorgede. Op zet 37 had Hamada in 8-13 een gelijkwaardige stand op het bord. Maar het gespeelde 17-22 bracht Anton de winst. De strijd om de stadstitel blijft razend spannend. De partij tussen Fred Roedolph en Simon Rompa bleef lang in evenwicht. In een leuke opening kwam er uiteindelijk een klassieke stand op het bord. Op zet 38 ging Simon positioneel in de fout  het niet onlogisch uitziende 17-21 was verloren, in plaats daarvan had hij 23-29 moeten spelen waarna het waarschijnlijk remise zou worden. Na afloop gaf Simon ook direct deze zet aan. Kees van Dijk had een makkelijke avond hij versloeg Libert Soeurt, hij kon na 5 zetten al genieten van groot voordeel, na 28 zetten was het analytisch helemaal gedaan.

PlNaam We  Wi  Re  Ve  Pt 
1 Fred Roedolph  13111123
2 Anton Kosior  1183019
3 Bas Piepers  944112
4 Kees van Dijk  1252512
5 Hamada Mandu  133379
6 Simon Rompa  94058
7 Kees Osté  93157
8 Libert Soeurt  1400140

Zowel Fred als Anton hebben beide 3 verlies-punten. In de B-groep heeft Bas een gaatje geslagen.

Bas Piepers haalde deze avond twee diploma’s Roozenburg wit en zwart. Rechts is Bas zwaar aan het denken… Klasse Bas !!!

Met speciale dank aan Marcel van der Most. Die toch zijn vrije avond aan dit examen opofferde… Klasse Marcel !!!

Maandag 1 November 2021

Dordts Damnieuws 123 November 2021

Van de redactie

Beste damvrienden, Al weer het vierde nummer van dit jaar met: Nijmegen slot. Fragmenten van Shammie, die daar zo goed presteerde. Nationale – en de Provinciale damcompetities, Het Persoonlijk kampioenschap Z.H.Z. Het damkampioenschap van Dordrecht 2021 en sneldamkampioenschap van Damclub Dordrecht. Ons nieuwe lid Ratan Ganeshie nam deel aan Amersfoort Open en het NK B-categorie. Verder wil ik U attenderen op het nieuw verschenen boek van Arie van der Stoep over het damspel in Europa gedurende de laatste twee millennia vergeleken met het schaakspel, het triktrakspel(backgammon) en het molenspel. Wat was het grote populaire bordspel? Interesse: neem contact op met Arie! Email: vanderstoeparie391@gmail.com. Veel plezier met dit nummer,

namens de redactie, Anton Kosior.

 

Nu we het toch over het clubblad hebben. Ik heb de laatste week een heleboel oude clubbladen geplaatst. De oudste is uit de jaren 30. Ik probeer om samen met de redactie van het Dordts Damnieuws zoveel mogelijk compleet te krijgen, ik denk dat we een heel eind komen.  Het is heel leuk om zo door de jaren heen de clubhistorie te bekijken, ik wens u dan ook veel leesplezier met deze historische clubbladen.

Klik hier om naar het overzicht te gaan, dat kan natuurlijk ook via het menu

Klik hier voor ouder nieuws, die eerder gepubliceerd zijn