Nieuwspagina 2008

29 – 12 – 2008

Tijdens de laatste clubavond van het jaar zijn de Clubkampioenen 2008 bekend geworden. Bij de senioren werd het toch wel verassend Cor Leenheer en bij de jeugd behaalde Job Arts voor het tweede achtereenvolgende jaar deze titel.

27 – 12 – 2008

WATERINGEN –  Het zestiende Piet Heldermantoernooi te Wateringen is verrassend gewonnen door Arie Stoorvogel. Hij klopte in de slotronde koploper Evert Bronstring uit Leiden en kwam uit op twaalf punten. Good-old Evert Bronstring werd met elf punten naar de tweede plaats verwezen werd. Derde werd Friso Fennema, die net als Peter van der Stap, Anton Kosior, Pertap Malahé en Edwin de Jager op tien punten uit kwam. In de B-categorie bleef Fons Huijbreghts ongeslagen en pakte de derde prijs met negen punten. De Dordtse broers Job en Pim Arts, beiden lid van Damclub Dordrecht, werden kampioen bij respectievelijk de Aspiranten en de Pupillen.

15 – 12 – 2008

Na de afstraffing van afgelopen zaterdag moest Damclub Dordrecht het ook in de provinciale hoofdklasse opnemen tegen de koploper. Want Denk en Zet had meer bordpunten. Net als in de landelijke competitie wisten de Dordtenaren te winnen in Hardinxveld-Giessendam. Anton Kosior en Aart de Bruin waren de match winners. Geen enkele nederlaag werd geleden wel knappe remises van Fred Roedolph tegen Peter de Hek en Hans Vleghert tegen Wim Huisman ook de remises van Jacob van de Groep tegen Wim Verschoor en Bert Baars tegen Eef Stam mochte er wezen. De overige twee remises waren vooraf in te calculeren namelijk de nummer 1 en 2 van de provinciale ratinglijst zaten tegenover elkaar, dan gaat het natuurlijk om Arie van de Weteringh die remiseerde tegen Wim Kalis. Ook Joop Roedolph en Piet Trapman sr verschillen niet veel in rating en speelde ook remise. Zo werd de uitslag 6-10 voor de Dordtenaren die dus de nieuwe koploper is in deze klasse.

09 – 12 – 2008

Onze talentvolle junior Jacob van de Groep is er in geslaagd Kampioen van ZHZ in de 1e klasse te worden. Hiervoor was een beslissingspartij nodig tegen Arco Berger, de kampioen van 2007. Deze eindigde in remise maar in de daarop volgende sneldampartij was Jacob duidelijk de sterkste.

09 – 12 – 2008

Bert Baars heeft beslag weten te leggen op het Kampioenschap van Dordrecht in de 1e klasse. Na gelijk te zijn geëindigd met Aart de Bruin waren 2 beslissingspartijen nodig. De eerste werd door Bert gewonnen en een remise in de tweede partij was voldoende om de titel voor zich op te eisen.

08 – 12 – 2008

Na eerder dit jaar reeds Sneldamkampioen van Nederland te zijn geworden in de C categorie en Kampioen van Noord-Brabant in de rating categorie tot 900 behaalde onze Brabantse clubgenoot Simon Rompa dit weekend wederom een groot succes door Kampioen van Nederland Rapiddammen in de C categorie te worden. Anton Kosior wist zich te plaatsen voor de finale van het NK Rapid in de A categorie die op 21 december zal worden gespeeld.

29 – 11 – 2008

DORDRECHT –  In de zesde ronde van de nationale damcompetitie was damclub Dordrecht in de hoofdklasse geen partij voor titelkandidaat Heijmans Excelsior. In Rosmalen won de titelkandidaat onder aanvoering van de wereldtoppers Ton Sijbrands en Flaubert Ndonzi met 15-5. Zij waren ook als eersten uit en wonnen van Ton van Bokhoven en Fred Roedolph. Later verloren ook Fons Huijbreghts, Arie van der Stoep en Hans Giphart. De vijf remises werden behaald door: Nico Knoops, Randy Horne, Joop Roedolph, Rob van Eijk en Anton Kosior.s damclub Dordrecht geen partij voor titelkandidaat Heijmans Excelsior. uit Rosmalen

In dezelfde klasse verloor Denk en Zet uit Hardinxveld-Giessendam nipt met 11-9 van RDC uit Rijnsburg. Wim Kalis en Peter Hartog wonnen hun partijen, maar daar stonden verliespartijen tegenover van Wim Huisman, Wim Verschoor en Peter van Noordennen. De vijf remise kwamen op naam van: Peter de Hek, Karlijn Overes, Marijke Koers-Van Genderen, Piet Trapman sr. en jr.

In de eerste klasse C verpletterde GDC met maar liefst 16-4 damcombinatie Nijmegen. Overwinningen waren er van: Rik Verboon, Theo Voorspuij, Henk Houweling, Theo de Swart, Ger Verhoeven en Marienes van Genderen. De vier puntendelingen kwamen op naam van Arthur de Swart, Pelle Sterk, Martijn de Leeuw en Jan van Krieken.

In de tweede klasse E verloor Verhaar Montage/DVA nipt met 11-9 van koploper DOS uit Delft. Rien Visser, Rien Broekzitter, Arco Berger en Ruben Groenendijk wonnen allen aan Alblasserdamse zijde, maar daar stonden nederlagen tegenover van: Cees Kentie, Leen Kramer, Wim Kanters, Kamanda Mulaya en Wim IJsselstein. Aart de Bruijn zorgde voor de enige remise.

In de tweede klasse F behaalde damclub Dordrecht 2 zijn eerste wedstrijdpunt. In Rosmalen werd het 10-10 tegen Heijmans Excelsior 3. Aart de Bruin, Jacob van de Groep en Cor Leenheer smaakten het zoet der overwinning. Verliespartijen waren er van Kees Osté, Simon Rompa en Pim Arts. De vier remises kwamen op naam van Bert Baars, Hans Vleghert, Kees van Dijk en Job Arts.

In dezelfde klasse verloor GDC 2 met 14-6 van CEMA/De Vaste Zet 2 uit Geleen.

Arie van Hoogdalem was de enige speler aan Gorinchemse zijde die won.

24 – 11 – 2008

Het eerste Rapid Kampioenschap van Zuid-Holland Zuid dat op 22 november met maar liefst 26 deelnemers werd gespeeld is een prooi geworden van Anton Kosior. Hij liet een gat van twee punten vallen op het achtervolgende trio Randy Horne, Frits Luteijn en Peter de Hek. Randy Horne werd verrassend 2e door in de laatste ronde Wim Kalis te kloppen, die daardoor een podiumplaats moest missen.  In de eerste klasse was het Marijke Koers die de titel pakte en eindigde Bert Baars op de 3e plaats. In de tweede klasse was het Nirandjan Mohabier die een prima toernooi bezegelde met het kampioenschap en een fraaie zevende plaats in het totaal klassement. Kees Osté eindigde in deze klasse op een keurige 2e plaats. Sander Nederveen werd 1e bij de jeugd.

Na eerder dit jaar reeds Sneldamkampioen van Nederland te zijn geworden in de C categorie behaalde onze Brabantse clubgenoot Simon Rompa afgelopen weekend wederom een groot succes door Kampioen van Noord-Brabant te worden in de rating categorie tot 900. 

20 – 11 – 2008

Bij DC Dordrecht hebben 7 jeugdspelers in november examen gedaan voor diverse KNDB jeugdopleidingen en zijn allemaal geslaagd. De volgende diploma’s werden behaald:

 

van der Wal: Hamsa Haddadi, Marissa Kilsdonk, Ard van de Weteringh, Femke van de Weteringh

Wiersma wit: Thomas de la Fuente

Roozenburg wit: Job Arts

Springer wit: Jacob van de Groep

15 – 11 – 2008

DORDRECHT –  In de vijfde ronde van de nationale damcompetitie liepen zowel Damclub Dordrecht als GDC  hun eerste nederlaag op. In de hoofdklasse B kwam het ijzersterke Angarde Informatica op bezoek in Dordrecht. Maar omdat de Tilburgse formatie met slechts negen man kwam opdagen stond damclub Dordrecht na één uur spelen met 2-0 voor. Tot de tijdnoodfase bleef die stand op het bord staan en leek een 10 – 10 gelijkspel tot de mogelijkheden. Maar juist de twee borden die goed stonden en waaraan Nico Knoops en Fred Roedolph speelden gingen de mist in en verloren beiden. Er volgden remises van : Randy Horne, Anton Kosior, Ton van Bokhoven, Fons Huijbreghts en Hans Giphart. Joop Roedolph kwam onder druk en verloor positioneel zijn duel. Kees van Dijk had een potremisestand, greep mis en verloor ook nog waardoor de eindstand op 7-13 uit kwam.

In dezelfde klasse lijkt het doek al bijna gevallen voor Denk en Zet uit Hardinxveld-Giessendam ook al zijn we pas halverwege de competitie. In Tilburg verloor DEZ met 12-8 van TDV. Alleen Wim Kalis wist zijn partij te winnen. Daar stonden nederlagen tegenover van Peter den Hek, Peter van Noordennen en Jos van der Wielen. Remises waren er van: Peter Hartog, Kees Brandwijk, Wim Verschoor, Eef Stam, Piet Trapman sr. en jr.

In de eerste klasse C verloor het Gorinchemse GDC met 11-9 van ODB Haeghe-Z in Den Haag. ODB trad met negen man aan, waardoor Ger Verhoeven een reglementaire twee kreeg. Later won ook Arie van Genderen zijn partij. Maar door nederlagen van Henk Houweling, Martijn de Leeuw en Jan van Krieken besliste ODB de wedstrijd in hun voordeel. Remises werden behaald door: Rik Verboon, Theo Voorspuij, Marienes van Genderen, Arthur en Theo de Swart.

In de tweede klasse E won Verhaar Montage/DVA uit Alblasserdam met 14-6 van DEZ Reeuwijk. Er waren overwinningen voor: Wim Kanters, Aart de Bruijn, Kamanda Mulaya, Adriaan Molendijk, Wim IJsselstein en Ruben Groenendijk. Kees Kentie en Leen Kramer kwamen tot remise, terwijl Marcel van der Most en Teus Stam tegen een nederlaag op liepen.

In de tweede klasse F gaf Damclub Dordrecht 2 de koploper Heijmans Excelsior 2 prima partij. Maar ondanks winstpartijen van Wim van de Most en Joop de Vries won het tiental uit Rosmalen met 12-8 de wedstrijd.

GDC 2 kreeg in dezelfde klasse met 16-4 klop van De Variant uit Oudenbosch. Alleen Fokko Burema wist zijn partij te winnen aan GDC-zijde.

01 – 11 – 2008

Een waar spektakel werd er geleverd in Gouda. Damlust dat aan de start verscheen zonder Erno Prosman, Teun van de Krol en Andre Venema was zwaar gehavend. Dan ga je natuurlijk denken dat we zeker niet kansloos zijn tegen deze tien van Damlust. Maar niets was minder waar, Fons Huijbreghts speelde een gelijkwaardige remise op bord 1 tegen Gerard van der Wouden. Topscorer Hans Giphart werd het slachtoffer van een geforceerde winst van Peter van Eck, waardoor de thuisploeg met 3-1 de leiding nam. Fred Roedolph wist zich prima te herstellen, na zijn nederlaag van vorige week tegen Fred Ivens, in een variant waarin Piet Schep even de verkeerde kant op ging was de stand messcherp uit waardoor de stand weer in evenwicht was 3-3. Ton van Bokhoven kon op bord 10 tegen Bouke Bruinsma niets concreets op het bord brengen en moest toezien hoe de stand geheel gelijkwaardig remise liep. Invaller Aart de Bruin speelde een prima partij tegen routenier Cor den Besten, Aart had het betere van het spel maar ook hier was remise een  reële uitslag. Randy Horne speelde een goede partij tegen Alex Bitter, maar in het eindspel moest hij nog wel even diep gaan voor de remise veilig te stellen. Joop Roedolph dacht de winst te forceren tegen Leon Oudenes maar nadat hij zijn noodzakelijke 50 zetten had voltooid met een doorbraak, bleek bij nader inzien dat hij zelf snel remise moest maken, dit gebeurde ook en de tussenstand was 7-7. Tot zover was het spelbeeld nog vrij normaal. Maar het venijn zat hem in de staart. Immers de prognose van de overige 3 borden was niet best voor de Dordtenaren. Arie van der Stoep stond verloren en Anton Kosior werd positioneel overklast door Erik Hoogendoorn. Nico Knoops kwam terug uit een slechte positie. Algemene prognose was dat Damlust wel met 12-8 zou gaan winnen. Maar toen gebeurde er van alles op de borden. Allereerst bij Arie van der Stoep, de stand varieerde tussen hoop en vrees. Echter toen Gerardo Ijssel zijn dam niet op het juiste veld deponeerde was de winst verkeken. En kon Arie alsnog een belangrijk punt incaseren 8-8 was inmiddels de stand. Maar nog steeds leek er niets aan de hand voor Damlust. Toen kwam de sensatie aan het bord van Nico Knoops, want Martijn van der Klis, zag zoveel dammen op zich af komen, dat hij een zekere remise liet lopen en blunderde zijn partij op een wel heel ongelukkig moment weg. Waardoor er plotseling een 8-10 voor DCD op het scorebord stond. Anton die speltechnisch eigenlijk geen punt verdiende bleef toch knokken voor wat hij waard was. Gezien de ontwikkelingen op de andere borden moet dit krachten bij hem los gemaakt hebben. Hij behaalde in een lastig eindspel toch vrij koel de remise binnen, waardoor een onwaarschijnlijke ontsnapping werkelijkheid werd. De eindstand van 9-11 was heel heel fortuinlijk, maar smaakte zoet.  Het moet ongeveer hetzelfde gevoel zijn zoals Sparta had afgelopen woensdag na de 2-1 overwinning op Feyenoord. Maar tevens ben ik me dan weer van bewust hoe Damlust zich moet voelen. Hoe dan ook het is all in the game. Door deze overwinning blijft DC Dordrecht op de tweede plaats achter Denk en Zet uit Culemborg  bivakkeren samen met T.D.V., ik denk dat er weinig mensen zijn die dit vooraf had kunnen voorspellen! De komende wedstrijden worden zwaar tegen Angarde en Heijmans Excelsior, maar we hebben wat lucht en kunnen deze tegenstanders vrijuit bestrijden.

Het tweede team van Damclub Dordrecht moest een verre reis maken om hun wedstrijd te spelen. In Limburg moesten ze het opnemen tegen Eureka. Een forse 16-4 nederlaag is dan zeker met zo’n verre terug  reis niet fijn. Lichtpuntjes waren er voor Jacob van de Groep die toch wekelijks laat zien dat hij goed voorruit gaat en Kees van Dijk die na zijn prima optreden van vorige week bewees ook dit niveau aan te kunnen. Winst was er dan eindelijk voor Job Arts. Het zat er al aan te komen, het wachten was op een overwinning die de ban zou breken. Ook Job gaat steeds beter dammen en dat moet resulteren in een goede score.

25 – 10 – 2008

Het eerste team van Damclub Dordrecht blijft verbazen in de hoofdklasse. Tegen op voorhand titel kandidaat Damclub Den Haag, want zo mag je het team  uit de residentie toch best wel noemen. Vorig jaar mochten wij twee maal in dezelfde zaal spelen als figuranten in een ereklasse duel van de Hagenaars tegen zowel Excelsior als DVSB, er zat toen twee klasse verschil tussen. Nu stond DCD nog zonder puntverlies gedeeld eerste en Den Haag was zelfs nog puntloos. Hoe snel kan alles veranderen in damwereld! Toch werd aan Dordtse zijde voor een nederlaag gevreesd. Zonder topspeler Rob van Eijk maar met Arie van der Stoep en Kees van Dijk in de gelederen, begon de wedstrijd alles behalve goed voor de Dordtenaren. Al na een uur spelen was duidelijk dat captain Fred Roedolph op kinderlijk eenvoudige wijze van het bord werd gemept door Fred Ivens. Nu kan een nederlaag tegen Ivens natuurlijk altijd gebeuren dat is geen schande. Maar de manier waarop geeft toch te denken. Op hetzelfde moment gebeurde bij Arie van der Stoep eigen iets soortgelijks en stonden de Dordtenaren al met 0-4 achter. Juist daarom mag de overige acht Dordtenaren een reuze compliment in ontvangst nemen, de ploeg beschikte over een veerkracht die hard nodig is om in deze klasse te blijven. Randy Horne speelde zijn favorieten spel tegen Malahe. Toen deze in de hekstelling een derde schijf op de lange lijn zette, was eigenlijk de winst voor het oprapen voor Randy. Een paar zetten later won Randy door middel van een lichte doorbraak combinatie. Ook Hans Giphart is in topvorm hij  hield zijn 100% score door te winnen van Herman Vroom. Zodat de achterstand al weer snel werd weggewerkt. Nico Knoops had in een spannende partij tegen Jeroen Kos geremiseerd. Waardoor er een 5-5 op het scorebord stond. Anton Kosior leek goede kansen te creëren tegen Roy Bidesi. Maar de Hagenaar bleef secuur rekenen en wist nog vrij gemakkelijk de remise te halen. Ton van Bokhoven  speelde als vanouds als stopper en gaf Wim Bremmer weinig kansen op een overwinning.  Fons Huijbreghts die aan het tweede bord Gerard de Groot op remise pinde, speelde rustig en goed. Hetzelfde gold ook voor Joop Roedolph die Jaap van Galen ook weinig initiatief gunde, en de remisehaven haalde. Bij een 9-9 stand werd dus alle druk gelegd op de schouders van Kees van Dijk. In een remise eindspel met een schijf minder spelen natuurlijk allerlei andere factoren mee. Neem het feit dat Kees normaliter in de tweede klasse speelt, tegen een tegenstander die vorig jaar in de ereklasse speelde, dat contrast is groot ga er maar aanstaan. Maar Kees verdiende alle complimenten deze wedstrijd, heel rustig speelde hij deed geen gekke dingen en bleef uiterlijk ijzig kalm. En zette gewoon een zeer verdiend punt op het scorebord. DC Dordrecht staat nu zelfs na drie ronde op de tweede plaats. De uitslag 10-10 kwam maar liefst vier keer voor in deze ronde. twee maal werd er 11-9 gescoord. Opvallend was zeker de 9-11 thuisnederlaag van titelkandidaat nummer 1 Heijmans Excelsior tegen runner-up Angarde Informatica. Koploper DEZ Culemborg versloeg Damlust met 11-9.  In de praktijk is er dus weinig krachtsverschil te constateren, zodat dit toch een vreemde competitie kan worden.

Het tweede team van Damclub Dordrecht beleefde een heel andere middag. Op de bovenste vijf borden kon het de gasten uit s’Gravenpolder nog wel bij houden (5-5) waar vooral de overwinning van Jacob van de Groep op Rianka Rentmeester een juweeltje was. Maar op de onderste vijf borden werd er in het Dordtse kamp geen punt gehaald waardoor het tweede team een 5-15 nederlaag moest incaseren.

20 – 10 – 2008

DORDRECHT –  Na de vijfde ronde in de strijd om de damtitel van Zuid-Holland Zuid staat Anton Kosior al met één been in de halve finale van het NK. Alleen Wim Verschoor kan Kosior nog achterhalen, maar moet dan wel per se van de koploper winnen om een herkamp af te dwingen omdat het gat inmiddels is opgelopen tot twee punten.

Overigens was oud-kampioen Radjinder Jharap dicht bij een overwinning in zijn duel met de huidige titelverdediger. In een spectaculaire partij faalde de opzet van Kosior en verkreeg Jharap groot voordeel. Diverse plannen had Jharap die allen zeer kansrijk leken. Ook in de partijvariant leek de Rotterdammer op winst af te stevenen, maar één minder scherpe zet zorgde er voor dat Kosior de remise weer vast in handen kreeg. Toen Jharap het remiseaanbod weigerde en een foutzet speelde, won Kosior de partij nog.

In de eerste klasse spitst de strijd zich toe tot het trio Nirandjan Mohabier, Arco Berger en Jacob van de Groep. De jeugdige van de Groep kwam deze ronde goed weg tegen hekkensluiter Koos van Savooijen. Van de Groep verloor in het middenspel één vol schijf, maar zijn tegenstander gaf deze onnodig terug, waarna van Savooijen in het restant van de partij kansloos was.

Berger won een fraaie positionele strijd van Soegriem Boedhram en gaat nu te samen met van de Groep aan de leiding in de eerste klasse.

13 – 10 – 2008

DORDRECHT –  In de strijd om de provinciale damtitel Zuid-Holland Zuid kwamen Wim Verschoor en Radjinder Jharap tot remise. Hierdoor komt Verschoor op gelijke hoogte met Anton Kosior, al heeft Verschoor wel een wedstrijd meer gespeeld. Het duel tussen Jharap en Verschoor was er een met wisselende kansen en waarbij de spelers grote risico’s namen om de winst te forceren. Na de eerste tijdnoodfase leek de stand potremise, maar met name Jharap ging tot de rand van de afgrond en liet zijn tegenstander zelfs op tweede dam komen. Uiteindelijk maakte Jharap met een leuke finesse remise. In de eerste klasse was koploper Mohabier vrij waardoor titelverdediger Arco Berger en runner-up Jacob van de Groep de kop overnamen. Zij wonnen respectievelijk van Koos van Savooijen en Peter den Exter. Behalve dit drietal zijn ook Ruben Groenendijk en Soegriem Boedhram nog volop in de race voor de titel. A.s. zaterdag wordt de strijd voort gezet in de Dordtse basisschool Het Kristal.

06 – 10 – 2008

DORDRECHT –  In de strijd om de provinciale damtitel Zuid-Holland Zuid kwamen koploper Anton Kosior en Wim Verschoor na precies veertig zetten tot remise. Nadat Kosior op de 9e zet een witte voorpost had geplaatst op veld 24 volgde een pure positionele strijd. Nadat Verschoor op de 34e zet de voorpost afruilde restte er niets anders dan een remisestand, hierdoor blijft Kosior één puntje voor op Verschoor en twee op Jharap. In de eerste klasse bouwde Jacob van de Groep een kansrijke stand op tegen koploper Nirandjan Mohabier, maar van de Groep kwam in razende tijdnood en moest toen de remise veilig stellen. Het betekende het eerste verliespunt voor Rotterdammer Mohabier. Titelverdediger Arco Berger won soepel van Peter den Exter. Ruben Groenendijk kende geen problemen met Koos van Savooijen. Berger en van de Groep volgen Mohabier op één punt. A.s. zaterdag wordt de strijd in Het Kristal voortgezet.

28 – 09 – 2008

Hardinxveld-Giessendam – Het is het eerste team van Damclub Dordrecht gelukt om de belangrijke streekderby tegen Denk en Zet uit Hardinxveld-Giessendam winnend af te sluiten. Met royale cijfers van maar liefst 14-6 werd gewonnen van de buren uit Hardinxveld. Nadat Fons Huijbreghts tegen Peter van Noordennen de score met een remise opende, was het Peter de Hek die de eerste winstpartij boekte voor de gastheren. Rob van Eijk blunderde in een interessante partij waardoor Denk en Zet een voorsprong nam van 3-1. Onverwacht bracht teamcaptain Fred Roedolph de stand in evenwicht door Peter Hartog te verslaan. In een partij met wisselende kansen, Fred kon op de 21ste zet een dam nemen die hem minstens een gelijkspel op zou leveren. Maar zelfs vluchtige analyses met de computer  geven nog geen duidelijkheid. Lang bleef de partij in evenwicht. Echter op de 28ste zet kreeg Hartog wat voordeel. In eerste instantie leek hij zelfs groot voordeel te hebben, echter zwakte de computer dit voordeel af, en was de stand nog steeds binnen de remise grenzen. Echter de tijdnoodfase overleefde Hartog niet. Zijn zetten haalde hij niet, de stand was inmiddels ook verloren voor hem. Nadat Anton Kosior op bord 1 Wim Kalis op remise had gehouden, bracht Hans Giphart de Dordtenaren op een voorsprong door Marijke Koers-van Genderen te verslaan. Toen ook Ton van Bokhoven toesloeg door een positionele overwinning op Eef Stam was de strijd beslist. De debuterende Jacob van de Groep hield goed stand tegen Karlijn Overers in een ongelooflijke tijdnoodfase vlogen de schijven over het bord. Maar Jacob hield het hoofd koel en zette keurig een punt neer en bracht de stand zo op 9-5in Dordts voordeel. Toen ook Randy Horne zijn partij remise kon houden, en zo het tiende punt binnen was gingen zowel Nico Knoops als Joop Roedolph er nog eens voor zitten. Joop won door middel van een leuk valletje van Kees Brandwijk, en Nico verraste Wim Verschoor en bracht daarmee een royale 14-6 eindstand op het scorebord.

DC Dordrecht 2 begon de competitie met een 13-7 nederlaag in Oudenbosch, een keurige overwinning van Kees Oste op Mark Klaasen. En een prima remise van Jan van den Ouden tegen Mark de Wolf mochten niet baten. Remises waren er van Aart de Bruin, Kees van Dijk, Cor Leenheer en Evert van de Groep. Echter moesten Bert Baars, Hans Vleghert, Simon Rompa en Jan Baars hun tegenstander feliciteren.

21 – 09 – 2008

DORDRECHT –  Damclub Dordrecht is in de nationale hoofdklasse B goed uit de startblokken gekomen door RDC uit Rijnsburg met 11-9 te verslaan. RDC kwam op voorsprong omdat invaller Bert Baars de fout in ging en zijn partij verloor. Maar na de eerste tijdscontrole zag het er goed uit voor de Dordtse formatie. Fred Roedolph, Fons Huijbreghts en Hans Giphart stonden allen een schijf voor. Maar alleen Hans Giphart slaagde er in zijn partij in winst om te zetten. Er volgden remises van Randy Horne, Joop Roedolph, Rob van Eijk, Nico Knoops. Ton van Bokhoven hield topspeler Cor van Dusseldorp bekwaam op remise en de wedstrijd leek lange tijd in 10-10 te eindigden. Maar aan het einde van het zevende speeluur won Anton Kosior met een finesse en zette zo de elf op het scorebord.

Denk en Zet uit Hardinxveld-Giessendam verloor met 15-5 van naamgenoot in Culemborg. Alleen Wim Kalis kam tot winst. Peter de Hek, Piet Trapman sr. en Peter van Noordennen kwamen tot remises. De verliespartijen kwamen op naam van: Piet Trapman jr., Wim Verschoor, Jos van der Wielen, Eef Stam, Marijke Koers-van Genderen en Karlijn Overes.

In de eerste klasse C had het Gorinchemse GDC geen problemen met VBI 3 uit Huissen. Met maar liefst 15-5 werd er gewonnen en is GDC meteen koploper in deze klasse. Overwinningen waren er voor: Henk Houweling, Marienes van Genderen, Pelle Sterk, Theo en Arthur de Swart. De vijf remises werden geboekt door: Rik Verboon, Theo Voorspuij, Ger Verhoeven, Arie van Genderen en Jan van Krieken.

A.s. zaterdag staat de tweede ronde op het programma en starten ook de tweede klassen. In de hoofdklasse staat de regiotopper tussen Denk en Zet en Damclub Dordrecht in Hardinxveld-Giessendam op de rol.

15 – 09 – 2008

DORDRECHT –  In de strijd om de provinciale damtitel won titelverdediger Anton Kosior in de tweede ronde van oud-kampioen Radjinder Jharap. In een spannende partij leek Jharap met prima aanvalsspel beter te staan, maar of dit daadwerkelijk zo was is nog onduidelijk. Tegen de tijdscontrole waren de rollen omgekeerd en dreigde Jharap geheel vast te lopen. Na een wanhoopscombinatie gaf Jharap meteen op.

In de eerste klasse gaat Nirandjan Mohabier uit Rotterdam alleen aan de leiding met vier punten. Hij klopte Ruben Groenendijk uit Alblasserdam. Jacob van de Groep, het jeugdige talent van Damclub Dordrecht, remiseerde met titelverdediger Arco Berger uit Lekkerkerk. Van de Groep staat nu op de tweede plaats met drie punten. Soegriem Boedhram herstelde zich van zijn nederlaag in de openingsronde en klopte dit keer Peter den Exter.

Op 4 oktober wordt in de Dordtse basisschool Het Kristal de strijd voort gezet.

16 – 07 – 2008

DORDRECHT De KNDB heeft op 15 juli de speelroosters voor de Nationale Competitie 2008-2009 gepubliceerd. De wedstrijden van DC Dordrecht 1 (Hoofdklasse B) en 2 (2e klasse F) zijn ondertussen te vinden op de Damkalender pagina in het hoofdmenu. De volledige speelroosters van alle klassen kunt u vinden door hier te klikken.  

12 – 07 – 2008

DORDRECHT   In de nationale competitie 2008-2009 speelt DC Dordrecht 1 in de Hoofdklasse B en DC Dordrecht 2 in de 2e klasse F. In de provinciale competitie zal DC Dordrecht met 1 team deelnemen in de Hoofdklasse. De selecties van deze teams zijn te vinden via de pagina Externe Wedstrijden in het hoofdmenu. Het wedstrijdrooster is op dit moment nog niet bekend maar de speeldata wel, en deze zijn te vinden op de Damkalender pagina in het hoofdmenu. De volledige indeling van alle klassen in de nationale competitie is te vinden op Toernooibase dammen

21 – 06 – 2008

NIEUWEGEIN –  Op het Open sneldamkampioenschap van Nieuwegein, dat het Nieuwegeins Damgenootschap(NDG) organiseerde ter gelegenheid van haar 25-jarig bestaan eindigde Anton Kosior uit Papendrecht op een tweede plaats achter Andrew Tjong-a-Ong uit Maarssen . Na twaalf ronden Zwitsers kwam Tjong-A-Ong uit op 21 punten. Kosior, bleef als enige deelnemers ongeslagen, eindigde met vier remises op 20 punten. De derde plaats was voor Jimmy Depeape uit het Belgische Wevelgem met 17 punten.

Topfavoriet Laurens Fijn van Draat uit IJsselstein verloor verrassend in de eerste ronde en wist ondanks winst op de toernooiwinnaar niet verder te komen dan de vierde plaats.

In de B-catergorie werd Jan Jacobs uit Nieuwegein kampioen met 14 punten. Bram Boer uit Driebergen won de C-categorie met 14 punten.

14 – 06 – 2008

UTRECHT –  Simon Rompa, lid van damclub Dordrecht, is in het Nationaal Denksportcentrum Den Hommel in Utrecht  Nederlands kampioen sneldammen geworden in de C-categorie.  In een bloedstollende finale eindigde hij samen met Jo Geuke en Ruben Groenendijk uit Alblasserdam op de eerste plaats. Beslissingspartijen moesten toen de nieuwe kampioen aanwijzen en daarin boekte Rompa een overwinning op Groenendijk en remiseerde hij met Geuke. Doordat Groenendijk niet van Geuke wist te winnen, eindigde hij op de derde plaats in deze categorie. In de A-categorie kwam Dordtse topdammer Arie van de Weteringh in een loodzware halve finale tot vier remises en één nederlaag, waarmee hij zich niet plaatste voor de finalegroep 1. Kampioen van Nederland werd Anton van Berkel uit Tilburg, die regerend kampioen Hein Meijer in een barrage klopte. Johan Wiering eindigde op de derde plaats. In de B-categorie plaatste Gerrie Verhoeven uit Gorinchem zich voor de finale, maar eindigde daar slechts in de middenmoot. Bij de vrouwen kwamen zowel Marijke Koers, als Karlijn Overes één puntje te kort om de finale te halen. Christien Fung veroverde daar voor de eerste maal in haar carrière de titel. Bij de Junioren maakte Jacob van de Groep uit Sliedrecht een goed debuut, maar doordat hij in de laatste ronde van de halve finale verloor, miste hij nipt de finale. Kampioen werd Nederlands toptalent Roel Boomstra voor Frerik Andriessen en Pieter Steijlen. Bij de Aspiranten plaatsten Martijn de Leeuw en Rik Verboon zich overtuigend voor de finale, maar daarin konden zij geen potten breken en werd Wouter Sipma kampioen. Bij de Pupillen kwam Adriaan Molendijk uit Alblasserdam één punt te kort voor de finale. Ook bij de Welpen slaagden beide ZHZ-vertegenwoordigers, Thijs Verboon en Michelle de Jong er in door te dringen tot de finale. Maar daarin speelden zij geen rol van betekenis.

 

Simon Rompa Nederlands kampioen in de cat. C

07 – 06 – 2008

Internationaal grootmeester Jean-Marc Njofang is op zeer overtuigende wijze winnaar geworden van het door DC Dordrecht georganiseerde Sani-Dump Sneldamkampioenschap 2008. Hij scoorde na 12 ronden Zwitsers 22 punten en eindigde daarmee met maar liefst 4 punten voorsprong op zijn naaste concurrent Bennie Provoost. Hij en regio speler Theo Voorspuij waren de enigen die tegen hem een remise wisten te bereiken. Winnaar van de B en C categorie werden respectievelijk Wim Verschoor en Mariska Bos. Bij de jeugd gingen de eerste prijzen naar onze clubgenoot Job Arts (Aspiranten), Adriaan Molendijk (Pupillen) en Martijn van der Vlist (Welpen).

01 – 06 – 2008

De indeling van de nationale competitie 2008-2009 is bekend. DC Dordrecht speelt in de Hoofdklasse B en DC Dordrecht 2 in de 2e klasse F. Benieuwd wie de tegenstanders zullen zijn ? Klik hier voor de Hoofdklasse B en hier voor de 2e klasse F. De volledige indeling van alle klassen is te vinden op Toernooibase dammen

28 – 05 – 2008

Het kampioenschap van Dordrecht 2008 is gestart met de finale ronde. Grote verrassing was de overwinning van Fons Huijbreghts op niemand minder dan Frits Luteijn. Ook Anton Kosior leed puntverlies tegen Randy Horne. Jacob van de Groep wist door goed spel een punt af te dwingen tegen Joop Roedolph. Titelhouder Arie van de Weteringh won vrij gemakkelijk deze eerste ronde van Fred Roedolph.  In groep 2 kwam Aart de Bruin en Jan Baars tot een overwinning tegen Hans Vleghert en Jose Bakker. Het duel tussen Cor Leenheer en Wim van der Most werd remise. Deze groep word aangevuld met Joop de Vries die als achtste man gaat meespelen.

20 – 05 – 2008

SALOU  Door een overwinning in de laatste ronde op Johan Teake Dekker en de remise van Guntis Valneris uit Letland tegen zijn landgenoot Raimonds Vipulis is de Groninger Martin Dolfing winnaar geworden van Salou 2008. Een uitstekende prestatie leverde onze clubgenoot Anton Kosior door in de laatste ronde te winnen van de Franse internationaal meester Georges Mostovoy. Anton eindigde hierdoor ongeslagen op een fraaie 13e plaats in de eindstand met 124 deelnemers. Ook Fons Huijbreghts speelde een prima toernooi en wist door een overwinning op Tonny Koopman als 31e te eindigen. Fred Roedolph, Ton van Bokhoven, Bert Baars en Kees Osté speelden in hun laatste partij remise. Joop Roedolph verloor, maar wel van niemand minder dan internationaal grootmeester Alexander Presman.

19 – 05 – 2008

SALOU  De Dordtse dammers in Salou lijken nog steeds niet vermoeid want ook in de 8e en voorlaatste ronde werd er prima gepresteerd. Bert Baars en Kees Osté behaalden hun 2e overwinning tegen respectievelijk Tom Huizinga en Ben Gehrke. Ook Joop Roedolph behaalde een fraaie overwinning tegen de Tsjechische internationaal meester Vaclav Krista. Remises werden genoteerd voor Anton Kosior tegen  Vladimir Vigman uit Letland, Fons Huijbreghts tegen Wouter Sipma, Ton van Bokhoven tegen Karlijn Overes en Fred Roedolph tegen Wim Vrijland. Door zijn overwinning steeg Joop Roedolph met stip van plaats 76 naar 56 in het algemeen klassement. Anton Kosior handhaafde zich op een fraaie 14e plaats en is nog steeds ongeslagen. In de laatste ronde moet hij het opnemen tegen de Franse internationaal meester Georges Mostovoy.

18 – 05 – 2008

SALOU  Ook in de 7e ronde viel er geen enkele nederlaag te noteren voor de Dordtse dammers in Salou. Debutant Bert Baars behaalde tegen de jeugdige Lisa Aleven zijn eerste overwinning in dit toernooi, en ook Joop Roedolph kon 2 punten noteren tegen Ieva Brantevica uit Letland. Remises waren er voor Anton Kosior tegen de sterke Bruno Fopa (1394) uit Kameroen, Fred Roedolph tegen de talentvolle jeugdige streekgenoot Rik Verboon, Fons Huijbreghts tegen de Rus Vladimir Nechaj, Kees Osté tegen Klaas Mondria en Ton van Bokhoven tegen Leo Rosendaal. De nog steeds ongeslagen Anton Kosior handhaafde zich met met 9 punten uit 7 wedstrijden op een 15e plaats in de top van het klassement. Fred Roedolph is met zijn 42e plaats de tweede Dordtenaar en scoorde tot nu toe 8 punten evenals Fons Huijbreghts die 47e staat. Joop Roedolph maakte door zijn overwinning een flinke sprong van 96 naar 76. Na de 6e ronde werd er op de rustdag een sneldamtoernooi georganiseerd met 54 van de 124 deelnemers. Dit toernooi werd een prooi voor de Russische internationale grootmeester Mourodoullo Amrillaev met 16 punten uit 9 wedstrijden. Op een prachtige 6e plaats eindigde onze Fons Huijbreghts met 12 punten. Andere Dordtse deelnemers waren Anton Kosior (20e) en Kees Osté (44e).

16 – 05 – 2008

SALOU Met 3 overwinningen en 4 remises was het een prima 6e ronde voor de Dordtse dammers in Salou. Fred Roedolph won van Rob van Heukelem en zijn broer Joop van Tom Huizinga. Ook tot winst kwam Fons Huijbreghts tegen Harry Graaskamp. Remise eindigden de partijen van Anton Kosior tegen Yuriy Lagoda, internationaal meester uit de Oekraine, Bert Baars tegen Ben Gehrke, Kees Osté tegen Jan Huijsen en Ton van Bokhoven tegen Nico Leemberg. Anton Kosior handhaafde zich in de top van het algemeen klassement (14e). Door hun overwinningen maakten Fred Roedolph (van 52 naar 39) en Fons Huijbreghts (van 56 naar 48) een sprong in het klassement.

15 – 05 – 2008

SALOU In de 5e ronde wist geen van de 7 Dordtse deelnemers een overwinning te boeken. Remises waren er voor Fred Roedolph tegen de sterke Rus Alexandr Rats, Anton Kosior tegen de Russin Olesia Abdullina, Fons Huijbreghts tegen  Agita Marterere uit Letland en Ton van Bokhoven tegen Tjalling van den Bosch. Nederlagen waren te noteren voor Joop Roedolph tegen Gerard Bruins, Bert Baars tegen Astrid van der Stelt en Kees Osté tegen Edgars Lugovskis uit Letland. In de stand blijft Guntis Valneris uit Letland koploper met de maximale score van 10 punten uit 5 partijen en klom Anton Kosior op naar de 12e plaats.

14 – 05 – 2008

SALOU Met 2 ronden te spelen was dinsdag 13 mei best een vermoeiende dag voor onze mannen in Salou. Met 3 punten waren Anton Kosior en Ton van Bokhoven deze dag het meest succesvol. Vermeldenswaardig is ook dat Bert Baars zijn 1e punt binnenhaalde door remise te spelen tegen de Limburgse Michelle Roumans. In de tussenstand bezet Anton Kosior een fraaie 13e plaats met 6 punten uit 4 partijen.

13 – 05 – 2008

SALOU Na zijn verrassende overwinning tegen internationaal grootmeester Alexander Presman moest Anton Kosior in de 2e ronde genoegen nemen met een remise tegen Leonie de Graag. Joop Roedolph, tegen Kees Plug, kon als enige een overwinning noteren. De nederlagen van Fons Huijbreghts tegen Martin Dolfing, Ton van Bokhoven tegen Jos Stokkel en Fred Roedolph tegen de Rus Mourodoullo Amrillaew waren eervol en lagen in de lijn der verwachting gezien het grote verschil in rating. Verder waren er ook nederlagen te noteren voor Kees Osté tegen Wouter Sipma en Bert Baars (zijn 2e) tegen streekgenote Karlijn Overes. Hoogst genoteerde Dordtse speler in het algemeen klassement (124 deelnemers) is Anton Kosior die met 3 punten uit 2 partijen op de 16e plaats staat.

12 – 05 – 2008

SALOU  Anton Kosior zorgde in de 1e ronde voor een daverende verrassing door internationaal grootmeester Alexander Presman uit Wit-Rusland, met een rating van 1514 en 25e op de wereldranglijst, te verslaan. Overwinningen waren er ook voor Fons Huijbreghts tegen Klaas Mondria, Fred Roedolph tegen Karlijn Overes en Kees Osté tegen Adrie Scheurwater. Ton van Bokhoven behaalde een fraaie remise tegen internationaal grootmeester vrouwen Darya Tkachenko uit de Oekraine. Verliespartijen waren er helaas voor Joop Roedolph tegen Aat Verhaar en Bert Baars tegen Rob van Heukelum.

09 – 05 – 2008

Tijdens het 11e internationaal open damtoernooi in Salou dat van 11 t/m 19 mei wordt gespeeld zal DC Dordrecht met maar liefst 7 spelers vertegenwoordigd zijn t.w. Bert Baars, Ton van Bokhoven, Fons Huijbreghts, Anton Kosior, Kees Osté, Fred Roedolph en Joop Roedolph.

26 – 04 – 2008

ROB VAN EIJK VETERANEN KAMPIOEN VAN NEDERLAND 2008

Het is Rob van Eijk gelukt om kampioen van Nederland te worden. In het veteranen kampioenschap van Nederland gespeeld in Wageningen werd hij overtuigend eerste. Een punt voor streekgenoot Mijndert Verkaik. Met 5 overwiningen 3 remises en geen enkele nederlaag liet Rob van zich spreken. Ook Fons Huijbreghts en Jelle Groeneveld speelde mee in dit toernooi maar zij kwamen met resp. 8 en 7 punten niet verder dan de middenmoot.

19 – 04 – 2008

Van 9 t/m 19 april werd in Emmeloord het Nederlands kampioenschap Dammen 2008 gespeeld. Op voorhand waren Kees Thijssen (de kampioen van de laatste vijf edities van het NK) en Alexander Baljakin (de man met de hoogste rating.) de fovorieten. Echter al rap in het toernooi bleek dat Thijssen zijn titel ging verspelen. Lange tijd speelde Frits Luteijn mee op de hoogste plaatsten. Alexander Baljakin schoot als een comeet uit de startblokken, maar bleef toch haperen. Voor Ron Heusdens kwam de ommekeer door een makkelijk gekregen overwinning tegen Frits Luteijn. Luteijn werd daarna naar de middenmoot verwezen, al waren zijn partijen zeker meer dan middenmoot. Heusdens werd een ronde voor tijd kampioen toen hij Pim Meurs versloeg, en zijn voornaamste concurrent Alexander Baljakin plots verloor van Bodewijn Derkx. In de laatste ronde verloor Ron Heusdens van Baljakin. Ook kwam Hein Meijer nog langzij. Meijer speelde ook een heel goed toernooi En miste tot wel drie keer toe de winst.

12 – 04 – 2008

Marco de Leeuw van RDC Rijnsburg is winnaar geworden van de door DC Dordrecht georganiseerde halve finale NK Welpen 2008. Hiermee plaatste hij zich, samen met de nummers 2 t/m 5 Jari Verkade (DC Den Haag), Bas de Groot (Denk en Zet Culemborg), Thijs Verboon (VGO Hoornaar) en Falco Toet (Velo Wateringen) voor de NK finale die op 24 mei in Wageningen zal worden gespeeld. Klik hier voor een verslag, alle uitslagen, de eindstand en foto’s van deze wedstrijden.

31 – 03 – 2008

Ook Simon Rompa  en Jan van den Ouden plaatsen zich voor het NK sneldammen

Naast Arie van de Weteringh en Jacob van de Groep, zijn er ook clubgenoten die zich geplaatst hebben via andere provincies. Jan van den Ouden plaatse zich via Zeeland, en Simon Rompa deed dit via het sneldamkampioenschap van Noord Brabant, hieronder de finale groep C uit Noord Brabant

 

Arfidah Beset794x1222022 5  111
Albert Janssen7251x020101 3  57
Simon Rompa86502x12202 3  92
Martien van Erp873001x2112 1  75
Arnold Beset8510200x012 3  56
Theo v.d.Westelaken79821012x20 4  83
Piet Jonkers878022110x2 3  84
Cor Engels4710100020x 2  38

22 – 03 – 2008

HARDINXVELD-GIESSENDAM –  Het 19e sneldamtoernooi van Denk en Zet is een prooi geworden voor Leopold Sekongo uit Roosendaal. Na twaalf ronden Zwitsers kwam hij uit op een score van 21 punten. Alleen in de openingsronde verloor Sekongo van Theo Voorspuij uit Gorinchem, waarna het een nek-aan-nekrace werd tussen deze twee spelers. Voorspuij bleef als enige deelnemer ongeslagen, maar speelde vier maal remise en eindigde zodoende één punt achter de kampioen. Op eerbiedige achterstand voerde Wim Kalis uit Hardinxveld-Giessendam het peloton aan. Hij werd derde met 17 punten.

Bij de junioren werd Jacob van de Groep uit Sliedrecht en lid van damclub Dordrecht kampioen met 14 punten.

De eerste klasse werd gewonnen door Jan Jacobs met 16 punten. In de tweede klasse ging de titel naar Ruben Groenendijk met 14 punten. Kariem Droog was de beste Aspirant met 12 punten. Bij de pupillen werd Jan Willem van Genderen eerste met 11 punten Yoshua van der Most was de sterkste Welp met 9 punten.

10 – 03 – 2008

HARDINXVELD-GIESSENDAM –  Denk En Zet blijft hoofdklasser door PSV Dammen met sneldammen te verslaan. In Het Spoor eindigde de wedstrijd in een 10-10 gelijkspel, waarin alleen Kees Brandwijk aan bord tien tot winst wist te komen. Eef Stam verloor zijn partij aan bord negen. Peter de Hek en Jos van der Wielen moest secuur spelen om de remise veilig te stellen, maar toen dat gelukt was stond de 10-10 op het scorebord en moest sneldammen de beslissing brengen wie er volgend jaar in de nationale hoofdklasse mag uitkomen. Bij twee keer 10-10 zou dat PSV uit Eindhoven zijn, omdat dan de winst aan het hoogste bord in de reguliere wedstrijd de doorslag zou geven. Maar zo ver kwam het niet. Nadat Kees Brandwijk zijn partij verloor wonnen Piet Trapman sr., Peter Hartog en Peter de Hek hun partijen waardoor PSV Dammen op een onoverkomelijke achterstand werd gezet. Er volgden remises van Eef Stam, Jos van der Wielen, Piet Trapman jr. en Peter van Noordennen.  Wim Verschoor remiseerde wederom probleemloos met Fred Passchier en bracht het elfde punt binnen, waarna Wim Kalis met zijn remise tegen WK-deelnemer Youri Lagoda de eindstand op 12-8 bepaalde.

In de strijd om plaatsing voor de ere-klasse wonnen Franeker en CEMA/De Vaste Zet beiden  door sneldammen met 13-7 van respectievelijk Heijmans Excelsior en SNA.

Voor de hoofdklasse plaatste zich verder: Damlust, Hiltex 2, DIOS Achterhoek en  Het Noorden.

10 – 03 – 2008

STRIJEN –  Het 2e Open sneldamkampioenschap van de Hoekse Waard is gewonnen door Anton Kosior uit Papendrecht. Na tien ronde Zwitsers scoorde Kosior 17 punten en bleef als enige deelnemer ongeslagen. Oud Dordtenaar Jan van de Weteringh eindigde met 15 punten op de tweede plaats en haalde in de slotronde Rotterdammer Frans Teijn in. Derde werd Harry de Waard met 14 punten.

Frans Teijn werd overtuigend winnaar in de eerste klasse met 15 punten. Drie punten daar achter eindigde Mathijs Broek uit Schiedam. Han van de velden pakte het brons met 12 punten.

Jan van den Ouden uit Oude Tonge werd met 10 punten kampioen in de 2e klasse. Ook Bram Boer verzamelde 10 punten, maar had een lagere weerstand, waardoor hij naar de tweede plaats verwezen werd. De derde plaats in deze categorie was voor Evert van Grondelle met 9 punten.

Eindstand hoofdklasse: 1. Anton Kosior 17, 2. Jan van de Weteringh 15, 3. Harry de Waard 14, 4. Jan Jacobs 13, 5. Harpal Jagram 13,  6. Aat Verhaar 13, 7. Mijndert Verkaik 12, 8.Dirk van Schaik sr. 12, 9.Jan Schijf 12,  10. Fons Huijbreghts 12, 11. Aat Slager 11, 12. Joop Roedolph 11, 13.Frits Stuger 11.

01 – 03 – 2008

DCD-ers winnen prijzen in Schoonhoven

De deelnemers van DCD aan het jaarlijks toernooi van Schoonhoven zijn redelijk succesvol geweest. Bij de jeugd wist Pim Arts de eerste prijs te veroveren. Zijn broer Job werd daar derde. In de tweede klasse was er net geen Dordtse winnaar. Hans Vleghert behaalde een tweede plaats. In de Finale groep 2 werd Bert Baars winnaar. De eerste klasse was een prooi voor Jacob van de Groep die in de finale nummer 1 werd. Fred Roedolph won in de hoofdklasse finale groep B. En in de finale van de hoofdklasse leek twee ronde voor tijd dat Fons Huijbreghts het toernooi op zijn naam zou zetten, hij stond immers drie punten los van de nummer twee. Echter twee nederlagen verstoorde het feestje, want nu zag hij nog drie man passeren. En eindigde zo op de vierde plaats.

23 – 02 – 2008

DORDRECHT –  Damclub Dordrecht is na één jaar eerste klasse weer terug in de hoofdklasse. In de laatste competitieronde werd EAD uit Asten met 15-5 verslagen en werd DC Dordrecht met 18 punten kampioen in de eerste klasse C. Na drie uur spelen was de stand nog steeds 0-0, maar stonden Randy Horne en Joop Roedolph wel al een schijf voor. Jelle Groeneveld overklaste zijn tegenstander en opende de score met een fraaie overwinning. Club topscorer Joop Roedolph zette de 4-0 op het scorebord, waarna Ton van Bokhoven en Fons Huijbreghts tot remises kwamen. Toen Fred Roedolph vanuit een moeilijke positie combinatief toe sloeg was de wedstrijd definitief gelopen. Ook Anton Kosior en Randy Horne wonnen hun duels. Martin van Dijk, Rob van Eijk en aanvoerder Hans Giphart kwamen allen tot remises.

In de hoofdklasse won het reeds gedegradeerde GDC met maar liefst 13-7 van Denk en Zet. Maar doordat ook Raes verloor in deze klasse moet op 8 maart Denk en Zet zich via de nacompetitie zien te redden. In het duel met GDC wist alleen Eef Stam aan DEZ-kant tegen Gerry Verhoeven tot winst te komen. Aan GDC-zijde wonnen Theo de Swart Theo Voorspuij, Henk Houweling en Martijn de Leeuw van respectievelijk van Peter de Hek, Jos van der Wielen, Peter van Noordennen en Peter Hartog.

In de tweede klasse won verhaar Montage/DVA royaal met 16-4 van Heijmans Excelsior 3. De gasten kwamen met slechts negen spelers opdagen, waardoor Ruben Groenendijk na een uur wachten een reglementaire twee kreeg toe gewezen. Vervolgens wonnen: Aat verhaar, Teus Stam, Rien Broekzitter, Arco Berger, Adriaan Molendijk en Wilco Stam.  Wim IJsselstein liep tegen een nederlaag op.

In de zelfde klasse won GDC 2 met 12-8 van Damclub Dordrecht 2.  Lange tijd zag het er naar uit dat DCD 2 de wedstrijd zou gaan winnen. Jan Baars kreeg een reglementaire overwinning, omdat zijn tegenstander niet kwam opdagen. Pim Arts, Kees Osté en Jacob van de Groep lieten allen de winst lopen. Uiteindelijk won alleen Simon Rompa nog aan Dordtse zijde. Bij GDC wonnen Marinus van Genderen, Piet Verkaik, Cor de Jong en Wim Buijk van respectievelijk Kees van Dijk, Hans Vleghert Job Arts en Kenny Vleghert.

18 – 02 – 2008

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Het is het viertal van Damclub Dordrecht gelukt om de bekerwinst van het vorig seizoen te prolongeren. Tegen Denk en Zet uit Hardinxveld Giessendam wonnen de Dordtenaren met 6-2. Winstpartijen waren er voor Andre Droog, Arie van de Weteringh en Frits Luteijn. Alleen Randy Horne moest tegen Wim Kalis een nederlaag slikken.

16 – 02 – 2008

BEEKBERGEN –  Na acht van de negen ronden in de halve finales van Nederland Algemeen zijn Dordtenaar Frits Luteyn en Wim van der Kooij al zeker van een finaleplaats. Frits Luteyn is winnaar van groep twee en bezit al dertien punten. Op twee punten volgen  Martin Dolfing en Boudewijn Derkx. En in de slotronde staat nog het duel tussen Luteyn en Dolfing op het programma. Maar doordat Luteyn het meeste aantal winstpartijen heeft is hij al zeker van de eerste plaats in deze poule.

In de zevende ronde leek Derkx een gewonnen stand in handen te hebben tegen Luteyn, maar om een of andere reden kreeg Derkx de winst niet rond en ontsnapte Luteyn met remise. In de achtste toonde Luteyn zijn goede vorm en klopte soepel Theo Berends al voor de eerste tijdscontrole.

Anton Kosior behaalde twee zwaar bevochte remises. Zowel tegen oud-kampioen van Nederland Martin Dolfing, als tegen Cor van Dusseldorp had de Papendrechter weer twee maal de langste partij van de dag. Vooral tegen van Dusseldorp leek het eindspel kansloos, maar vond Kosior het ene remisegaatje dat de stelling bevatte.

Bij de Vrouwen kwam Karlijn Overes in de vierde ronde niet verder dan remise tegen Rosa Vermeulen. Overes staat nu met Irene Stegeman en Gera Hol op een gedeelde tweede plaats, zodat de slotronde op 1 maart  de beslissing moet gaan brengen of zij zich weet te plaatsen voor de finale.

09 – 02 – 2008

DORDRECHT –  Na de tiende ronde in de nationale damcompetitie is voor het Gorinchemse GDC definitief het doek gevallen. Met 15-5 kreeg GDC klop van RDC uit Rijnsburg. Gerrie Verhoeven en Mijndert Verkaik kwamen beiden tot winst. Theo de Swart scoorde 1 punt. Verliespartijen waren er van: Theo Voorspuij, Rik Verboon, Henk Houweling, Arie van Genderen, Martijn de Leeuw, Pelle Sterk en Niek Verkaik.

In de zelfde klasse ging Denk en Zet nipt met 11-9 onderuit in Lent. Alleen Marijke Koers-Van Genderen smaakte het zoet der overwinning. Kees Brandwijk en Eef  Stam verloren. De overige zeven partijen eindigden in remise. Met vijf punten staat Denk en Zet op een tiende plaats. Een plaats die na elf ronden een promotie/degradatiewedstrijd tot gevolg zal hebben.

In de eerste klasse C wist Damclub Dordrecht weer de winnende draad op te pakken na de onverwachte nederlaag in Utrecht. In Nijmegen won de Dordtse formatie met 13-7. Anton Kosior opende de score, waarna Joop Roedolph en Rob van Eijk de stand uitbouwden naar 6-0. Ton van Bokhoven liep in een combinatie en verloor. Bert Baars kreeg positioneel klop, waarna de spanning terug leek in de wedstrijd. Maar na de fraaie winst van Randy Horne aan bord 1 was de wedstrijd beslist. Fons Huijbreght en Jelle Groeneveld lieten de winst zelfs nog lopen. Ook Fred Roedolph remiseerde en aanvoerder Hans Giphart kon middels zijn overwinning de kroon op het werk zetten.

In de tweede klasse E won Verhaar Montage/DVA met 12-8 van het Limburgse Eureka. Aat Verhaar, Ruben Groenendijk, Teus Stam en Kees Kentie kwamen allen tot winst. Kamaada Mulaya en Aart de Bruijn liepen tegen en nederlaag op.

In de zelfde klasse won Damclub Dordrecht 2 met 11-9 van Culemborg. Kees van Dijk, Jacob van de Groep en Hans Vleghert wonnen hun partijen. Simon Rompa en Kenny Vleghert verloren hun partijen.

GDC 2 slaagde er niet in de negen man van CEMA/De Vaste Zet 2 te verslaan. Jan van Krieken en Ernst de Heer boekten overwinningen. Daar stonden verliespartijen tegenover van: Cor de Jong, Niels Verboon, Wim Buijk, Marjan van Mourik en Fokko Burema.

03 – 02 – 2008

BEEKBERGEN –  Dordtenaar Frits Luteyn heeft na zes van de negen ronden de beste papieren in groep 2 voor een plaats in de nationale damfinale.  Zaterdag remiseerde hij met Cor van Dusseldorp in een bloedstollende partij en zondag won Luteyn soepel van hekkensluiter Ramon Sakidin. Luteyn heeft momenteel tien punten. Oud-kampioen van Nederland Martin Dolfing volgt met negen en Boudewijn Derkx staat op acht.

Anton Kosior remiseerde zaterdag met Theo Berends en kwam in de zesde ronde royaal beter te staan tegen Frank Teer. Maar een geval van damblindheid zorgde er voor dat Kosior zo maar een schijf weg gaf en na meer dan zes uur spelen in een verloren vier om twee terecht kwam.

Bij de vrouwen staat Karlijn Overes uit Hoogblokland  er na de remise in de derde ronde tegen Gera Hol nog steeds uitstekend voor. Met vier punten staat zij op een gedeelde tweede/derde plaats en na vijf ronden plaatsen de eerste drie zich voor de nationale Vrouwenfinale.

14 – 01 – 2008

Arie van de Weteringh goed in kloksimultaan

Hoewel de belangstelling wat tegen viel had Arie van de Weteringh 12 tegenstanders, in het in ere herstelde traditionele simultaan als kampioen van Dordrecht. Om de spanning wat op te voeren werd besloten wegens de geringe belangstelling er een klok simultaan van te maken. Wel de kampioen slaagde ruim, totaal won hij de simultaan met de cijfers 19-5. Waarvan 2 nederlagen (1 kloknederlaag tegen Bert Baars) en 1 remise. En maar liefs 9 overwinningen, de uitslagen waren:

1Arie van de WeteringhAnton Kosior2 – 012
2Arie van de WeteringhFons Huybreghts2 – 07
3Arie van de WeteringhJoop Roedolph1 – 111
4Arie van de WeteringhRandy Horne0 – 25
5Arie van de WeteringhAart de Bruin2 – 08
6Arie van de WeteringhJan Baars2 – 03
7Arie van de WeteringhWim van der Most2 – 06
8Arie van de WeteringhHans Vleghert2 – 0 9
9Arie van de WeteringhBert Baars0 – 210
10Arie van de WeteringhJose Bakker2 – 02
11Arie van de WeteringhCor Leenheer2 – 01
12Arie van de WeteringhFred Roedolph2 – 0 4

Dat maakt een percentage van ruim 79% wat een kampioen zeker waardig is.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA
SAMSUNG DIGITAL CAMERA

12 – 01 – 2008

DORDRECHT –  In de achtste ronde van de nationale damcompetitie zorgde Denk en Zet voor een stunt in de hoofdklasse B door met 12-8 te winnen van koploper PWG ’s-Gravenpolder. Wim Verschoor klopte topspeler Johnny de Leeuw. Ook Pieter Trapman sr. en jr. kwamen beiden tot winst. Alleen Jos van der Wielen verloor van Dordtenaar André Droog. Remises werden behaald door: Kees Brandwijk, Peter Hartog, Ad de Hek, Wim Kalis, Eef Stam en Peter van Noordennen. In de zelfde klasse knokt GDC tegen degradatie en kwam tegen het Tilburgse TDV tot een 10-10 gelijkspel. Theo de Swart en Theo Voorspuij kwamen beiden tot winst. Daar stonden verliespartijen tegenover van Martijn de Leeuw en Niek Verkaik. Remises werd gescoord door: Rik Verboon, Henk Houweling, Mijndert Verkaik, Arthur de Swart, Gerrie Verhoeven en Pelle Sterk.

In de eerste klasse C ligt damclub Dordrecht op titelkoers. Na remise van Jelle Groeneveld won Hans Giphart zijn partij . Na de remise van Fred Roedolph schrok de Dordtse formatie van het onverwachte verlies van Randy Horne. Hij liet immers zijn vlag vallen zonder dat de vijftig vereiste zetten waren gedaan. Er volgden remise van Fons Huijbreghts, Martin van Dijk en Rob van Eijk. Maar toen brachten Anton Kosior en Joop Roedolph de winst binnen. Ton van Bokhoven miste de winst en bepaalde met zijn remise de eindstand op 12-8.

In de tweede klasse E won Verhaar Montage/DVA met 12-8 van Angarde Informatica 2. Overwinningen waren er van Kamaada Mulaya, Rien Visser en Cees Kentie. Adriaan Molendijk liep tegen een nederlaag op. GDC 2 won met 11-9 van TDV 2 en DC Dordrecht 2 werd met de monsterscore van 19-1 door PWG ’s-Gravenpolder 2 geklopt. Jacob van de Groep redde de eer aan Dordtse zijde.

08 – 01 – 2008

HOORNAAR – Alle drie de viertallen wisten zich te plaatsen voor de kwart finale. DC Dordrecht 1 had het zeker niet gemakkelijk tegen G.D.C. 3, goede prestaties van
Rik Verboon en Piet Verkaik die de Dordtse paradepaardjes Andre Droog en Arie van de Weteringh op remise hielden. Winst van Anton Kosior en Randy Horne brachten de zege voor de Dordtenaren. DC Dordrecht 2 klopte nipt N.D.V. uit Nieuwland, in deze wedstrijd zat het bepaald niet tegen. Immers had Jacob van de Groep het niet gemakkelijk tegen Bert Kooy, maar toen deze de sterkste variant miste, wist Jacob  zich goed terug te vechten en een remise te halen. Aart de Bruin was de matchwinner in deze wedstrijd, hij klopte uit het niet Jan Alting. Joop Roedolph kreeg wel voordeel maar wist niet te winnen van Albert van de Berg. Fred Roedolph had een lastig avondje tegen Pelle Sterk. Opties had Sterk voordeel, echter bij analyse blijkt Fred niet echt in gevaar te zijn geweest, maar liep wel de gehele partij achter de feiten aan. Ook ging DC Dordrecht 3 verrassend een ronde verder. Man van de wedstrijd hier was Hans Vleghert die de ervaren Dirk Kwakernaak versloeg. Jan Baars verloor zijn partij. Maar zowel Evert van de Groep als Cor Leenheer remiseerde. En met deze 4-4 gaat ook het derde team door

06 – 01 – 2008

BEEKBERGEN –  Dordtenaar Frits Luteyn is na het openingsweekeinde mede koploper in groep 2 in de halve finale van Nederland algemeen. In de eerste ronde kwam Luteyn verloren te staan tegen Wouter Ludwig. Maar Ludwig miste de winst en Luteyn kon met remise ontsnappen. In de tweede ronde troffen de clubgenoten van Damclub Dordrecht, Frits Luteyn en Anton Kosior uit Papendrecht  elkaar. Kosior behaalde in de eerste ronde na een mislukte omsingeling een benauwde remise tegen Ramon Sakidin. In de partij tussen Kosior en Luteyn verkreeg Luteyn een dodelijke aanval op de korte vleugel van Kosior, die met het juiste precisiewerk in winst werd om gezet. De eerste twee van deze halve finalegroep plaatsen zich voor de finale van Nederland, dat van 9 t/m 19 april in Emmeloord zal worden gehouden. De nummer drie mag herkampen met nog drie spelers voor twee finaleplaatsen. Naast Frits Luteyn hebben ook topfavorieten Martin Dolfing, Boudewijn Derkx en Cor van Dusseldorp in groep 2 drie punten gescoord.

 Bij de Vrouwen is Karlijn Overes uit Hoogblokland ingevallen voor Daniëlla de Vos. Met een remise tegen Irene Stegeman , de speelster met de hoogste rating in groep 1 zette Overes remise neer waardoor zij nu vol op mee kan draaien voor een plaats bij de eerste drie. Immers bij de Vrouwen plaatsen de eerste drie zich direct voor de finale van Nederland.

05 – 01 – 2008

Met ontsteltenis hebben wij kennis genomen van het plotseling overlijden van onze Haagse damvriend Anko Baksoellah. Anko was een trouw, en graag geziene, deelnemer aan de jaarlijkse sneldamdag van DC Dordrecht. Vorig jaar wist hij zelfs het kampioenschap te veroveren in de B categorie. Uit dankbaarheid voor de mooie geldprijs die hij gewonnen stuurde hij ons de volgende e-mail:

Onderwerp: Grandioos

Beste Cor,

Vrienden van DC Dordrecht, IK BEN TROTS OP JULLIE. Vooral bij de prijzen, dat is mijn filosofie, wordt ook aan de “ kleine dammers “ gedacht.

Bedankt en tot ziens,

Anko Baksoellah

PS: Cor bedankt voor je inzet !!

Deze spontane reactie hebben wij zeer op prijs gesteld. 

Wij wensen zijn familie en damvrienden van ODB Haeghe Zet veel sterkte en kracht bij het verwerken van dit verlies. Ook wij zullen hem missen. Dat Anko moge rusten in vrede.

01 – 01 – 2008

Het bestuur van DC Dordrecht wenst al haar leden, begunstigers en overige damvrienden een gezond en voorspoedig 2008.