Nieuwspagina 2019

Uniek boek over de kunst en het dammen

 

Wat was naast minnekozen het geliefdste tijdverdrijf van de middeleeuwse ridders en hun dames, en wat was het grote Europese bordspel in alle eeuwen nadien? Schaken, zegt de literatuur. Nee, tot de 19e eeuw was dat toch echt dammen!

Twee Nederlanders bewijzen het in de baanbrekende Iconography of draughts die eind augustus verschijnt en gepresenteerd wordt in het Fischerhuis Ede op 31 augustus.

 

Wim van Mourik, clubdammer, is de hoofdauteur. Hij traceerde in een halve eeuw maar liefst zo’n 3.000 schilderijen en tekeningen met het damspel als onderwerp. De reproducties in het boek laten overtuigend zien hoezeer personen uit Europa’s betere kringen, waaronder koningshuizen en adellijke families, verslingerd waren aan het damspel. En dat niet alleen, dammen was voor hen een statussymbool.

 

Dr. Arie van der Stoep, Internationaal Grootmeester in het componeren van damproblemen, promoveerde als linguïst op een dam- en schaakonderwerp: hij analyseerde het jargon van spelers van bordspel, waaronder dammen en schaken, uit het nabije en verre verleden. Hij tekent voor de geïllustreerde Historische Inleiding, neerslag van bijna een halve eeuw historisch onderzoek. Met opmerkelijke bevindingen: het schaakspel kan in de 6e eeuw zijn promotie hebben overgenomen van het oudere damspel, en het schaakspel werd met zekerheid in de 15e en de 18e eeuw op fundamentele wijze door het damspel beïnvloed. Verder legt hij mechanismen bloot achter het proces dat begin 20e eeuw leidde tot het sociologische vooroordeel dat schaken het grootste bordspel is dat de mensheid voortbracht, veel rijker en dieper dan bijvoorbeeld het damspel.

 

Genderstudies

De verzameling schilderijen en tekeningen van onbekende en bekende kunstenaars bevestigt niet alleen Van der Stoeps onderzoeksresultaten maar vult ze ook aan: het damspel blijkt, en dat is de zoveelste verrassing, in het verleden ook een tijdpassering van vrouwen uit de hogere kringen van Europa te zijn geweest. De Duitse keurprinses Karoline bijvoorbeeld nam het bij een bezoek aan de prins en prinses Von Hessen op tegen de gastvrouw. Vrouwen blijken echter ook veelvuldig de damdegens met mannen te hebben gekruist. Deze vrouwelijke activiteit was volkomen onbekend, en daarmee levert het boek ook een bijdrage aan genderstudies.

 

Van Mourik presenteert de selectie ‒zo’n 300 platen– uit zijn collectie chronologisch, wat een ontwikkeling zichtbaar maakt: zijn de dammers op de middeleeuwse miniaturen vertegenwoordigers van hogere maatschappelijke geledingen, naarmate de tijd vordert zitten er steeds vaker “gewone” spelers en speelsters achter het dambord. De spelende mens blijft echter zichzelf: in 1283 vangt de kunstenaar dezelfde concentratie, spanning, teleurstelling en triomf als acht eeuwen later.

 

Van varkenshoeder tot Koning, ze damden

De Historische Inleiding en de Iconografie leveren een bijdrage aan onze kennis van het verleden: de gehele samenleving damde, van koopman tot prinses, van analfabete varkenshoeder tot koning. En de verhalen over dat populaire schaakspel? Vergeet ze maar, ze zijn de weerslag van wetenschappelijk rammelend wensdenken, tot ver in de 18e eeuw was dammen het grote bordspel. Vóór die tijd werd er wel geschaakt, maar door kleine geïsoleerde groepen uit de hogere milieus. En de kostbare schaakborden en schaakstukken uit de kunstverzameling van Europa’s allerrijksten dan? Wel, die bestelden ze eerder om ermee te pronken dan om ermee te spelen.

 

Toen het schaakspel als tijdpassering opkwam, verloor het damspel de gunst van de beter gesitueerden. Wat het schaakspel won verloor het damspel: maatschappelijk aanzien en waardering. Elke pagina van de iconografie beklemtoont hoe anders de verhoudingen vroeger lagen.

 

“An Iconography of Draughts”, Engelse en Nederlandse tekst. 260 pagina’s, full colour, 29x21x2,3 cm. Uitgeverij Van der Stoep, Hooge Zwaluwe. ISBN 978-90-70871-44-4. Prijs €30, exclusief verzendkosten.

Te bestellen op www.draughtsandchesshistory.com/contact-2

 

PRESENTATIE: F I S C H E R H U I S  Ede, Notaris Fischerstraat 27.

–alleen op aanvraag per mail frank@simonis.nl — 31 augustus 2019, 14.00 uur

45 euro entree p.p. of p. paar incl. 1 boek en consumpties.

KNDB Beker

GOUDA 18-5-2019 –  Damclub Dordrecht wist de eerste ronde in de strijd om de KNDB-Beker niet te overleven. De vertegenwoordiger van de Provinciale dambond Zuid-Holland-Zuid begon goed door in de eerste ronde Dammend Tilburg 2 met 5-3 te verslaan door winstpartijen van Fred Roedolph en Anton Kosior. In de tweede ronde liep het Dordtse viertal tegen een 6-2 nederlaag op tegengroepswinnaar Van Stigt Thans uit Schiedam. In de derde en beslissende ronde tegen Harderwijk, beide ploegen stonden vooraf precies gelijk, ging er van alles mis en verloren Ton van Bokhoven, Fred Roedolph en Anton Kosior. Simon Rompa redde “eer” met zijn remise, waardoor de eindstand 1-7 werd en Dordrecht op plaats drie eindigde.

 Klassen: 
 Groep A 
 Groep B 
 Groep C 
 Groep D 
 Groep E 
 Groep F 
 Groep G 
 Groep H 

Nationale Clubcompetitie

DORDRECHT – In de Hoofdklasse van de nationale damcompetitie is het doek gevallen voor De Kroonschijf DEZ. In de slotronde tegen mededegradatiekandidaat Tilburg 2 werd met 8-12 verloren, waardoor de degradatie naar de eerste klasse een feit werd. Voor het eerst in de geschiedenis volgend jaar dus geen enkel team uit de dambond Zuid-Holland-Zuid in de Hoofdklasse. Alleen de goed in vorm zijn de Wim Kalis wist zijn partij in winst om te zetten. Kalis werd kwam door deze overwinning op een score van 18 punten en werd daar mee topscorer van de Hoofdklasse B.

De drie verliespartijen kwamen op naam van: Teus Stam, Dirk van Genderen en Peter Hartog.

 

In de Eerste klasse B sloot Damclub Dordrecht het seizoen goed af middels een 11-9 zege op Van Stigt Thans 3. Joop Roedolph en Nico Stuurstraat brachten de volle winst binnen. Nico Knoops verloor zijn duel. Met tien punten uit elf wedstrijden eindigde het Dordtse tiental in de middenmoot van deze klasse.

In de Eerste klasse C verloren de Rivieren dammers in Utrecht met 14-6 van Ons Genoegen. Alleen Gozé van Pelt kwam tot winst. Verlies was er voor: Theo Voorspuij, Bas Vink, Krijn van Herwaarden, Mark Mandemaker en Myrthe Kraaijeveld.

De tiende plaats betekend dat Rivieren Dammers ook dit jaar weer een nacompetitieduel wacht, die op 2 maart zal worden gespeeld.

 

In de tweede klasse C wist Alblasserdam de tweede plaats veilig te stellen, door kampioen Rijnsburg 2 met 13-7 te verslaan. Ook Alblasserdam wacht dus een promotie/degradatieduel op 2 maart.

In dezelfde klasse verloor De Kroonschijf DEZ 2 met 15-5 van Samen Sterk2.

In de tweede klasse D verloor NDV Nieuwland met 8-12 van Zenderstad.

 

Foto’s gemaakt door Joop Roedolph tijdens DC Dordrecht-Van Stigt Thans 3

Nationale Clubcompetitie

DORDRECHT – Na tien van de in totaal elf rondes in de nationale damcompetitie lijkt de Provinciale dambond Zuid-Holland-Zuid volgend jaar zonder een tiental in de hoofdklasse te moeten spelen. Immers in de tiende ronde verloor De Kroonschijf DEZ met 14-6 van mede koploper Heijmans Excelsior. Alleen Teus Stam won zijn partij. Daar stonden nederlagen tegenover van: Peter de Hek, Peter Hartog, Piet Trapman, Harm Jan van Rees en Dirk Kwakernaak.

De Kroonschijf DEZ moet nu in de laatste ronde met ruime cijfers van Tilburg 2 winnen om rechtstreekse degradatie te ontlopen. Immers de Tilburgers hebben twee wedstrijdpunten meer.

In de eerste klasse B verloor Damclub Dordrecht met 13-7 van VAD Amsterdam. André Droog en Fred Roedolph kwamen tot winst, maar daar stonden verliespartijen tegenover van: Joop Roedolph, Kees van Dijk, Ton van Bokhoven, Simon Rompa en Nico Stuurstraat.

In de eerste klasse C kwam Rivieren Dammers tot een 10-10 gelijkspel met Raes Maastricht. Theo de Swart, Ernst de Heer en Bas Vink zorgden voor de ‘tweetjes” De “nulletjes” kwamen op naam van: Gozé van Pelt en Hugo Muilwijk. Bord 10 bleef onbezet.

In de tweede klasse C staat Alblasserdam na een 10-10 gelijkspel tegen DEZ Reeuwijk op een tweede plaats. Een plaats die na elf ronden recht geeft op een promotieduel.

In de elfde klasse verloor De Kroonschijf DEZ 2 met maar liefst 4-16 van Kampioen RDC Rijnsburg 2.

In de tweede klasse D staat NDV Nieuwland na een keurige 13-7 zege op Brainsport Eindhoven 2 stevig in de middenmoot met 8 punten.

Foto’s gemaakt door Joop Roedolph

Fred Roedolph en André Droog kwamen tot winst

KAMPIOEN VAN DORDRECHT SCOORT  78%  IN KLOKSIMULTAAN

Op dinsdagavond 28 januari 2019 gaf Anton Kosior een kloksimultaan ter gelegenheid van zijn behaalde stadstitel in 2018. Er waren negen deelnemers die ook 50 minuten + 1 minuut per zet bedanktijd kregen en de tegenstand was veel heviger dan verwacht.

Uiteindelijk gaven enkele lichte combinaties in sommige partijen toch de doorslag. Zelf greep de simultaangever één keer goed mis en wel tegen Job Arts. Job combineerde de stand aan gort en hield er een gewonnen stand aan over.

Wim Verschoor en met name Simon Rompa deden het uitstekend en behaalden remise. Eindstand 14-4 en een score van 78 % was het uiteindelijk resultaat!

Lauw Dingemans  =  0

Jan Baars                =  0

Piet Smitshoek      =  0

Bas Piepers            =  0

Kees van Dijk         =  0

Kees Osté               =  0

Job Arts                  =  2

Simon Rompa        =  1

Wim Verschoor     =  1

       Totaal :       14 – 4

Nationale Clubcompetitie

DORDRECHT –  In de negende ronde van de nationale damcompetitie verloor De Kroonschijf DEZ het cruciale duel tegen SNA met 8-12. Wim Kalis, Peter de Hek en Cor Westerveld kwamen allen tot winst. daar stonden nederlagen tegenover van: Peter Hartog, Teus Stam, Harm Jan van Rees, Piet Trapman sr. en Arie van Genderen.

Met nog twee ronden te gaan staat De Kroonschijf DEZ op de elfde plaats met slechts twee punten en moet de wedstrijd tegen Dammend Tilburg 2 in ieder geval gewonnen worden om rechtstreekse degradatie te ontlopen.

In de eerste klasse B slaagde Damclub Dordrecht er niet in om na de fraaie 13-7 overwinning op PWG nu koploper Constant-Charlois onderuit te halen. De Rotterdammers wonnen met 8-12. Anton Kosior en Arie van de Weteringh kwamen beiden tot winst. Nico Knoops verloor van oud-Dordtenaar Pim Arts. Ook Kees van Dijk, Fred en Joop Roedolph verloren hun duels.

De Dordtse formatie staat met acht uit negen stevig in de middenmoot.

Dat geldt nog niet voor de Rivieren Dammers in de eerste klasse C. Zij wonnen in Culemborg royaal met 14-6 van Denk en Zet 2 door overwinningen van: Thijs Verboon, Theo de Swart, Theo Voorspuij, Henk Houweling, en Gozé van Pelt.  Alleen Menno Eijkelenboom liep tegen een nul op. Met vijf punten staan de Rivieren dammers op plaats 10. Een plaats die aan het einde van de competitie een beslissingswedstrijd betekend.

In de tweede klasse C won Alblasserdam met 11-9 van Haarlemse Damclub 2. Zij staan nu op een tweede plaats en lijken op weg naar de nacompetitie voor promotie.

De Kroonschijf DEZ 2 won met 13-7 in Scheveningen.

In de tweede klasse d verloor NDV Nieuwland met 9-11 van dammend Tilburg 3.

Arie van de Weteringh en Anton Kosior kwamen tot winst
Arie van de Weteringh en Anton Kosior kwamen tot winst