Nieuwspagina Maart 2012

25 – 03 – 2012

 

Het 23e sneldamtoernooi van Denk en Zet te Hardinxveld-Giessendam is gewonnen door Anton Kosior. Na twaalf ronden “Zwitsers”  kwamen Anton en Wim Kalis uit op 20 punten zodat de weerstandspunten toen de beslissing moesten brengen. Derde werd Kees Romijn met 17 punten.  Na de vijf ochtendrondes ging Wim Kalis nog aan de leiding met een 100% score en stond de concurrentie al op twee of meer punten achterstand maar in een rechtstreeks duel klopte Kosior de titelverdediger en werd het een wedloop tot en met de laatste ronde, waarin Peter de Hek de winst tegen Kosior verzaakte.

In de eerste klasse ging de titel naar Ger Verhoeven uit Gorinchem met 15 punten. Piet Verkaik uit Hardinxveld-Giessendam en Dirk-Jan Dekker uit Sliedrecht eindigden als tweede en derde op één punt achterstand. In de tweede klasse tikte Simon Rompa als eerste aan met 14 punten. Henk Sterk en Fien de Jager  werden tweede en derde. Jonathan Mentink werd Pupillenkampioen en Thijs Eijkelenboom werd eerste bij de Welpen.

20 – 03 – 2012

 

DC Dordrecht heeft naast de titel in de provinciale hoofdklasse ook de beker van Zuid-Holland Zuid gewonnen. Het viertal bestaande uit Randy Horne, Anton Kosior, Joop Roedolph en kopman Frits Luteijn klopte in de finale Denk en Zet 2 in Hardinxveld-Giessendam met maar liefst 8-0. Urenlang hield de thuisploeg uitstekend stand maar aan het einde van het derde speeluur won Luteijn als eerste aan bord 1. Voor aanvang van de wedstrijd mocht Frits ook al de beker als nieuwe kampioen van Dordrecht in  ontvangst nemen. In zijn “afscheidswedstrijd” bij DC Dordrecht aasde hij duidelijk op de “Dubbel” en slaagde daar perfect in. Hij is onlangs naar Den Haag verhuisd en zal dus nog slechts sporadisch in Dordrecht te bewonderen zijn. Anton Kosior klopte op positionele wijze Eef Stam en iets later wonnen ook Joop Roedolph en Randy Horne van Piet Verkaik respectievelijk Ad de Hek.

Beide finalisten hebben zich geplaatst voor de strijd om de KNDB beker die op zaterdag 26 mei van start zal gaan.

Alle uitslagen van het ZHZ bekertoernooi zijn te vinden door hier te klikken.

18 – 03 – 2012

 

Met een score van 9 punten uit 7 partijen eindigde Pim Arts op de 3e plaats bij de halve finale van het NK Aspiranten in Zegveld en plaatste zich hiermee voor de finale die van 9 t/m 14 juli in Wageningen zal worden gespeeld.

Op de tweede dag moest Pim openen tegen de gedoodverfde favoriet Jan Groenendijk die aanvankelijk te veel op zetjes speelde en positioneel overspeeld werd door Pim. Op de 33e zet kon Pim zelfs op slag winnen. Het gebeurde echter niet, de stand werd weer gelijkwaardig, en Pim liet wat teveel gaten in zijn verdediging vallen . Groenendijk profiteerde daarvan met een onverwachtse dubbele dreiging en won toen zelfs nog. Omdat Groenendijk verder al zijn partijen won was het niet al te schadelijk, maar dit gaf het zelfvertrouwen toch een aardige deuk. In de voorlaatste ronde moest Pim winnen van Stijn Overeem. Deze was duidelijk op een puntendeling uit maar ook hier kwam Pim gewonnen te staan. Ten koste van twee schijven brak Overeem door naar dam. Pim hield te lang vast aan vangstellingen, en kon zodoende zelf geen kansen op doorbraak creëren. Hij moest teleurgesteld genoegen nemen met remise.

In de laatste ronde waren de kaarten geschud. Pim stond op dat moment op plaats vier, een plaats die nergens recht op geeft. Hij moest tegen Stan Brink, die derde stond met 1 punt meer. De opdracht was dus duidelijk: Pim moest winnen. Anders dan Stijn Overeem speelde Stan Brink alles of niets. Er kwam een offervariant op het bord die misschien aan de kant van Pim niet helemaal verantwoord was, maar wel de broodnodige spanningen met zich mee bracht. Toen Brink ook nog eens in tijdnood geraakte bleek remise maken voor hem toch geen eenvoudige klus. Brink dacht een grote ruil te nemen maar in werkelijkheid waren er teveel slag keuzes mogelijk. Toen Pim dit goed uitvoerde stond hij helemaal gewonnen en plaatste zich op spectaculaire wijze voor de finale van het Kampioenschap van Nederland. Een geweldig resultaat !!! Klik hier voor de eindstand en alle uitslagen.

11 – 03 – 2012

 

DC Dordrecht trok in tweede sneldambarrage tegen Kennemerland aan het langste eind en blijft daardoor Hoofdklasser in de nationale damcompetitie. In de reguliere promotie/degradatiewedstrijd leek Kennemerland door een tactische opstelling de wedstrijd te gaan winnen. Na een remise van Wout Kroonen verloren Nico Knoops en Jelle Groeneveld hun partijen. Ton van Bokhoven bracht middels een fraaie positionele zege de spanning terug, maar toen Randy Horne onderuit ging stond er na de eerste tijdnoodfase 3-7 op het scorebord en stond Fred Roedolph een vol schijf achter. Maar Rob van Eijk richtte zich deze speelronde op en won overtuigend zijn partij. Na remises van Anton Kosior en Arie van de Weteringh bracht Joop Roedolph de partijen weer op gelijke hoogte: 9-9. Inmiddels was Fred Roedolph vanuit een verloren stand in een moeilijk doch remise-eindspel terecht gekomen. Nadat deze ook werd bereikt stond er 10-10 als eindstand op het scorebord en moest er gesneldamd worden in dezelfde opstelling maar wel met verwisselde kleuren.

Arie van de Weteringh, Ton van Bokhoven, Rob van Eijk en Wout Kroonen kwamen tot winst. Daar stonden nederlagen tegenover van Randy Horne, Jelle Groeneveld, Fred en Joop Roedolph. Waardoor de eindstand wederom op 10-10 uit kwam. Een tweede en beslissende sneldamronde was toen noodzakelijk waarbij de tactische opstelling van de gasten nu in hun nadeel werkte. Immers mocht het weer 10-10 worden dan zou de winstpartij aan het hoogste bord in de reguliere wedstrijd de beslissing brengen en dat was in het voordeel van Damclub Dordrecht waar Ton van Bokhoven aan bord 3 had gewonnen. Zo ver kwam het echter niet want in de tweede sneldambarrage verloor alleen Ton van Bokhoven en wonnen Nico Knoops, Joop Roedolph, Rob van Eijk en Wout Kroonen waardoor de eindstand op 13-7 werd bepaald.

03 – 03 – 2012

 

Met 6 punten uit 4 partijen begon onze clubgenoot Pim Arts de eerste dag van de halve finale NK Aspiranten in Zegveld vrij goed en staat hij op de 4e plaats zodat plaatsing voor de finale nog steeds mogelijk is. Hij heeft evenveel punten als de nummers 2 en 3 maar heeft minder weerstandspunten. De drie hoogst eindigende spelers plaatsen zich voor de finale die van 9 t/m 14 juli zal worden gespeeld. De laatste drie ronden van de halve finale zullen op 17 maart worden gespeeld. Klik hier voor alle uitslagen van de eerste dag en de tussenstand.