Homepage

Zaterdag 30 Oktober 2021

Het eerste team van De Waarddammers deed uitstekende zaken door RDC Rijnsburg met een monsterscore van 17-3 kansloos te laten. De score werd geopend door Wim Kalis, na 23 zetten zocht Tomas Wielaard de complicaties op dat leverde hem nadeel op en werd vakkundig afgestraft door Wim Kalis. Rik Verboon profiteerde goed van een positionele fout van Richard Meijer op zet 40, toen Rik eenmaal het voordeel had maakte hij dit keurig af. Theo de Swart wist zijn tegenstander in een klassiek duel te overklassen. André Droog leek weinig kansen te krijgen tegen Gera Hol, maar op zet 47 ging Hol in de fout door 47…19-23 te spelen, André wist het foutje feilloos af te straffen. Ook in de partij van Shammie Kasnadi ging tegenstander Arno Kooloos op zet 47 in de fout door 47…13-18 te spelen ipv 12-18, Shammie maakte het ook vakkundig af, zo stond er al een 10-0 op het scorebord. Het duel tussen Peter de Hek en Richard Kromhout bleef in evenwicht met remise als logisch resultaat. Pieter Trapman sr had vanaf zet 20 licht voordeel maar na 45 zetten en een 11-1 voorsprong, werd de vrede getekend.

   De Waarddammers     RDC Rijnsburg  17-3
 Arie v/d Weteringh Jan van der Star 1-1
 Wim Kalis  Thomas Wielaard2-0
 Theo de Swart Casper Vroegop2-0
 Rik Verboon  Richard Meijer 2-0
 Shammie Kasnadi Arno Kooloos 2-0
 Anton Kosior  Arie Schoneveld2-0
 André Droog  Gera Hol2-0
 Peter de Hek  RichardKromhout1-1
 Peter Hartog Rinus Kromhout 2-0
 Pieter Trapman Sr.  Eric Hogewoning1-1

Arie van de Weteringh-Jan van der Star

Foto gemaakt door Anton Kosior

Klik hier voor de computer analyse

Het zat Anton Kosior zeker niet tegen in deze partij tegen Arie Schoneveld, de Rijnsburger speelde een prima partij, het evenwicht werd niet verbroken, dan zou er een logische remise als resultaat moet komen. Maar na eenremisebod af geslagen te hebben door Anton, wist hij het zijn tegenstander in het eindspel het lastig te maken.  die verloor alsnog, op tijd wel te verstaan. Het leek mis te gaan bij Arie van de Weteringh tot zet 47 was de stand in evenwicht, maar door 47.36-31 kwam Arie in de problemen, daar had Arie 47.34-29 moeten spelen om de stand in evenwicht te houden. Jan van der Star kwam gewonnen te staan, maar verspeelde die winst door 54…23-28? te spelen ipv 54…29-34!! zo werd het uiteindelijk nog remise. Als laatste wist Peter Hartog te winnen van Rinus Kromhout. Ook hier bleef het evenwicht lange tijd aanwezig, op zet 56 maakte Rinus Kromhout een fout door 56…37-42? te spelen ipv 56…24-30 waarna Peter een overmachtseinspel kreeg en won. Zo werd de eindstand 17-3. Klik hier voor meer

  Waarddammers2     L.D.G.8-8
  Ad de Hek  Maurits Meijer 1-1 
  Fred Roedolph  Hans Tangelder 2-0 
  Dirk-Jan Dekker  André v/d Kwartel 0-2 
  M. van Genderen  Joop Burgerhout 0-2 
  Harm Jan van Rees  Harry Dekker 2-0 
  Ernst de Heer Hans Kreder 1-1 
  Marijke Koers Hein van Winkel 0-2 
  Mari Dame Peter van den Berg2-0 

Het tweede team kwam niet verder dan een gelijkspel teigen Leids Damgenootschap, het was een wedstrijd die alle kanten op kon vallen. Winst was er voor Fred Roedolph, Harm Jan van Rees en Mari Dame. Nederlagen waren er voor Dirk-Jan Dekker, Marienes van Genderen en Marijke van Koers-van Genderen. Het team heeft nu 3 punten en zal nog aan  de bak moeten voor lijfsbehoud in deze klasse.

Klik hier voor analyse of hier voor meer…

Hans Tangelder-Fred Roedolph (Foto Anton)

De onderlinge strijd tussen De Waarddammers 3 en het combinatie team van De Waarddammers en DEZ, werd een ruime 13-3 zege voor het combinatie team. Op de bovenste drie borden hield het derde team nog wel stand door drie remises. Maar voor het combinatieteam wonnen toen Kees van Dijk, Kees Osté, Simon Rompa, Bert Baars en Bas Vink.

  WD DEZ CT   Waarddammers 3  13-3
  Ezra Reinders Joshua Brand 1-1 
  M. Hoogendoorn Teus van Dijk 1-1 
  Bas Piepers Bart van Soest 1-1 
  Kees van Dijk  Jorrit Roest 2-0 
  Kees Osté  Matthias Westland 2-0 
  Simon Rompa Ruben Baartman 2-0 
  Bert Baars  Arjen Verboon 2-0 
  Bas Vink Lucas Flier2-0 

Dinsdag 26 Oktober 2021

Oorspronkelijk stonden er vier partijen op het programma. Uiteindeljk werden er slechts twee partijen afgewerkt deze avond.

Simon Rompa had net als vorige week een korte partij die door een lichte combinatie werd beslist. Alleen nu won hij van Hamada Mandu.

Anton Kosior blijft op titelkoers, eerder in het toernooi mocht hij blij zijn met remise tegen Kees van Dijk, maar dit keer was Anton bij de les en nadert Fred Roedolph voor de bovenste plaats.Klik hier voor meer Kamp.van Dordt.

Dinsdag 19 Oktober 2021

Bas Piepers heeft prima zaken gedaan in de B-groep van het Kampioenschap van Dordrecht. Hij versloeg concurrent Kees van Dijk. Kees nam een zetje wat eigenlijk verliezend was. Hij kon dit ook op een iets andere manier doen waardoor er een remisestand over zou blijven. Hiermee neemt Bas afstand van de rest van het deelnemersveld. Want zijn naaste belagers verloren allemaal. Hamada Mandu liep in een combinatie tegen Fred Roedolph, vanuit een ingewikkelde opening speelde Hamada de meest logische zet op het bord die een giftige rondslag tot gevolg had. Simon Rompa liep al vroeg in de partij  in een zetje tegen Anton Kosior en gaf direct op.  Dat gaf Anton Kosior de mogelijkheid om tegen Libert Souert een tweede partij van de avond te spelen, ook in deze partij koste het Anton weinig moeite om te winnen. De strijd in de A groep is nog steeds niet beslist Anton en Fred hebben allebei 3 verliespunten. In de B-groep neemt Bas Piepers nu toch wel afstand van de rest, gevolgd door Kees van Dijk en Hamada Mandu.  Simon Rompa heeft nog een paar partijen in te halen.

Zaterdag 16 Oktober 2021

In Utrecht was het eerste team van De Waarddammers ongenaakbaar tegen Ons Genoegen. Arie van de Weteringh gaf het goede voorbeeld. Hij versloeg Radjendrenath Kalloe door een lichte damcombinatie (0-2). Rik Verboon voerde de druk langzaam maar zeker op. Na 45 zetten stond Rik geheel gewonnen, maar verloor toch zijn concentratie. Op zet 45 liep hij in een verrassende damcombinatie die er remiseachtig uitzag. Echter had Rik in het eindspel nog een valletje in petto die hem alsnog de winst opleverde (0-4). De op het laatste moment ingevallen Fred Roedolph wist Toys Sheoratan te verrassen met een damcombinatie waardoor er een (0-6) stand op het scorebord kwam te staan. Wim Kalis en Alfons Ottink hielden elkaar in evenwicht (1-7). Theo de Swart zette volop druk tegen Cock van wijk, met een soort parti Bonnard won hij zelfs een schijf, en leek rechtstreeks op een overwinning af te stevenen. Echter op de 40e zet was hij net niet alert genoeg, ipv 40…2-8 had 40…22-27 uitstekende winstkansen kunnen bieden. Nu werd het remise (2-8). Peter Hartog speelde een moeizame partij, tegen Jan Ongolesono, hij liet een soort omgekeerde hekstelling toe die zijn lange vleugel onder druk zette. Ondanks dat Ongolesono het 

 

    Ons Genoegen     De Waarddammers  5-15
  Arne van Mourik  Shammie Kasnadi 0-2 
  Alfons Ottink  Wim Kalis 1-1 
  Cock van Wijk Theo de Swart1-1 
  Toys Sheoratan Fred Roedolph 0-2 
  Auke Zijlstra Peter de Hek0-2 
  Jan Ongolesono Peter Hartog 2-0 
  Wim Vlooswijk  Anton Kosior 1-1 
  R. Kalloe  Arie v.d. Weteringh 0-2 
  Lucien Farzan Rik Verboon0-2 
  Gerard Morsink  Wim Verschoor 0-2 

niet op zijn sterkst speelde bleef hij wel ruim in het voordeel staan. Toen Peter  geen 42.33-28 speelde (wat een gelijkwaardige stand zou hebben opgeleverd) leek het helemaal verloren. Echter wilde de Utrechter het te mooi doen, en verspeelde eigenlijk de winst. Peter had zich helemaal bij een nederlaag neergelegd en zag het buitenkansje niet (4-8). Shammie Kasnadi bracht de overwinning officieus binnen door Arne van Mourik te kloppen. Shammie drukte in deze partij op het centrum, terwijl Arne probeerde te omsingelen. Na 52 zetten leek het naar remise te lopen, echter ging Van Mourik in de fout 53.29-23 te spelen, daarna stond Shammie gewonnen. Als daar 39-34 en 20-14 de weg naar dam was bewandeld was het remise nu werd het (4-10). Peter de Hek bracht sdestand op (4-12) door Auke Zijlstra kansloos te laten. Ook Wim Verschoor liet van zich horen door Gerard Morsink te verslaan (4-14). En tot slot speel Anton Kosior remise tegen Wim Vlooswijk zodat de eindstand (5-15) werd. Klik hier voor meer De Waarddammers 1.

 

    VAD Amsterdam  Waarddammers 2  12-4
  Rob van Westerloo Dirk-Jan Dekker 1-1 
  Paul de Heus  Jeroen Schakel 1-1 
  Herman vWesterloo  Ernst de Heer 1-1 
  Arie Storm  Ad de Hek2-0 
  Kees Binnenkade Wilco Stam2-0 
  Hans Vermeulen M. van Genderen 2-0 
  Henk Twijnstra Pieter Trapman Sr.2-0 
  Chris van Westerloo  Johan Stuij 1-1 

 

De Waarddammers 2 kreeg te maken met een grote nederlaag in Amsterdam tegen het roemruchte VAD. Dirk-Jan Dekker speelde een prima partij tegen Rob van Westerloo, het evenwicht werd niet verbroken in deze partij (1-1). Ook Johan Stuij deed het uitstekend door een gelijkwaardige remise te spelen tegen Chris van Westerloo (2-2). Maar toen ging het mis bij Marinus van Genderen hij maakte op de 44ste zet een positionele blunder,wat hem de partij koste (4-2). Jeroen Schakel speelde een gelijkwaardige remise tegen Paul de Heus (5-3). Wilco Stam kon het niet bolwerken tegen Kees Binnenkade, tot aan zet 39 was het allemaal nog gelijkwaardig, maar na 39…3-8? was de strijd beslist (7-3). Ernst de Heer speelde uitstekend tegen Herman van Westerloo, gaf geen kansen weg en remiseerden (8-4). Ad de Hek nam in een gelijkwaardige stand een foutieve damcombinatie, die verloor (10-4).  Als laatste moest ook Pieter Trapman sr. een nederlaag slikken. Na 50 zetten had Pieter nog een zo goed als gewonnen positie, eerst miste hij dus de winst en vervolgens op zet 60 gaf hij zelfs de remise uit handen (12-4). Klik hier voor de computer analyse, en klik hier voor meer De Waarddammers 2

Het combinatie Team van De Waarddammers en DEZ speelde de eerste ronde tegen DES Lunteren 4. Lunteren was met 10-6 te sterk. Bert Baars wist zijn partij tegen Gerrit Alink te winnen. Remises waren er voor Bas Vink, Bas Piepers, Simon Rompa en Ton van Houwelingen. Nederlagen waren er voor Kees van Dijk, Ezra Reinders en Kees Osté. 

 

De Waarddammers 3 verloren de thuiswedstrijd tegen Constant Charlois met 4-12. Arie van Genderen en Barts van Soest wisten hun partij te winnen, alle overige partijen  werden verloren door Ruben Baartman, Jorrit Roest Joshua Brand, Arjen Verboon, Lucas Flier en Matthias Westland.

 DES Lunteren 4  WaarddammersDEZ  10-6
  Johan de Haas Kees van Dijk 2-0 
  Gerrit Alink  Bert Baars0-2 
  Alex van Harn  Bas Vink 1-1 
  Cees v.d. Bosch  Bas Piepers1-1 
  M. Hendriksen   Simon Rompa1-1 
  Frans Lamers  Ezra Reinders 2-0 
  Pieter Boeder  Ton van Houwelingen1-1 
  Levien Cysouw  Kees Osté 2-0 

 

Dinsdag 12 Oktober 2021

De eerste ronde van het sneldamkampioenschap van Damclub Dordrecht werd op overtuigende wijze gewonnen door Anton Kosior, hij won al zijn 12 partijen. Dus kon er geen misverstand bestaan  wie de terechte winnaar was deze avond. Fred Roedolph tikte als tweede aan, maar had alle moeite om Simon Rompa voor te blijven, dat werd pas in de laatste ronde beslist. Kees van Dijk haalde zijn gemiddelde met 12 uit 12 werd hij vierde. Bas Piepers haalde met 10 punten uit 12 partijen de vijfde plaats. Hamada Mandu speelt als gastspeler mee haalde 7 punten. 

Libert Soeurt deed precies het omgekeerde van Anton Kosior, hij verloor al zijn partijen en bleef op 0 punten steken.  De volgende ronde kan Anton al de titel bemachtigen door eerste te worden.

 12.10.2021  Punten 1e
1Anton Kosior  24 100
2Fred Roedolph  16 98
3Simon Rompa  15 96
4Kees van Dijk  12 94
5Bas Piepers  10 92
6Hamada Mandu  7 *
7Libert Soeurt  0 90

Maandag 11 Oktober 2021

    Denk En Zet H-G     DC Dordrecht  7-5
  Wim Kalis Job Arts 1-1 
  Pieter Trapman Sr.  Fred Roedolph0-2 
  Peter van Noordennen  Anton Kosior0-2 
  Peter Hartog Kees van Dijk 2-0 
  Wim Verschoor Bas Piepers 2-0 
  Peter de Hek Bert Baars2-0 

In de eerste ronde moest het zestal van Damclub Dordrecht zijn meerdere erkennnen in Denk en Zet uit Hardinxveld. Het werd 7-5 voor de gastheren. Op de bovenste drie borden leverde de Dordtenaren nog een prima prestatie. Job Arts wist de kopman Wim Kalis op remise te houden. Fred Roedolph en Anton Kosior wonnen allebei hun partij. Maar op de onderste drie borden was het verschil toch uiteindelijk te groot. Al werd er door de Dordtenaren zeker goede tegenstand gegeven. Klik hier de pagina voor het Provinciale Clubcompetitie van Zuid Holland Zuid 2021-2022. Of klik hier voor de computer analyse van deze wedstrijd.

Dinsdag 5 Oktober 2021

Anton Kosior een stuk dichterbij zijn 21ste titel

In de achtste ronde van het Kampioenschap van Dordt stond de topper tussen Fred Roedolph en Anton Kosior op het programma. Het leek een klassieke partij te worden. Maar op de 16e zet bracht Anton verrassend het offer van Daussaut op het bord. Fred ruilde toen naar een Hoog randschijf. Toen werd het een zeer spannnend gevecht. Anton stond beter, maar toen hij verzuimde om op de 40e zet een zo goed als gewonnen 19-24 te spelen kon Fred zich weer terug in de partij vechten. Na 45…13-19 kwam Fred in het voordeel. Anton dacht dat hij een schijf moest offeren, maar in werkelijkheid was dit niet nodig, sterker nog het leverde Fred een analytisch gewonnen stand op, maar ook dit verzande weer. Op de 52ste zet ging Anton in de fout door met 9-13 terug te ruilen. Nu was het 100% analytisch gewonnen voor Fred. Maar ook dit voordeel werd niet afgemaakt, zodat er uiteindelijk een voordelige remise voor Fred overbleef. Tenminste Fred zat zo lang te kijken en vergat compleet zijn klok, en verloor op tijd, dit was een mokerslag van juwelste, Anton is daarmee weer helemaal terug in de titelstrijd.

In de B groep leek de partij tussen Kees van Dijk en Simon Rompa op remise uit te lopen,  maar op de 46ste zet maakte Simon een blunder. Kees kon toen een soort 3 om 4 nemen en won de partij. De partij tussen Kees Osté en Hamada Mandu begon goed voor Kees. Hamada liep in de opening in een standaard damcombinatie, na afvangst stond Kees een schijf voor. Kees kwam huizenhoog gewonnen te staan maar na 50 zetten nam hij een afwikkeling die remise was. Terwijl er ook een 1-om-2 winst inzat.

Bas Piepers deed goede zaken door een bliksemoverwinning op rode lantaarndrager Libert Soeurt. Bas staat eerste in de B groep, Kees van Dijk heeft ook 10 punten maar een wedstrijd meer. Hamada Mandu heeft 9 punten uit 10 partijen. Simon heeft 6 punten maar heeft nog een aantal partijen in te halen. klik hier voor meer Kampioenschap van Dordt.

PlDe stand  We  Wi  Re  Ve  Pt 
1 Fred Roedolph   A 1191119
2 Anton Kosior  743011
3 Bas Piepers  834110
4 Kees van Dijk  B942310
5 Hamada Mandu  B103349
6 Simon Rompa  B63036
7 Kees Osté  82155
8 Libert Soeurt  B1100110

Zondag 3 Oktober 2021

 

Shammie Kasnadi tegen Eduard Autar

Foto Anton Kosior, rechts artikel voor

AD De Dordtenaar

BLESKENSGRAAF – Na de fraaie 13-7 zege in de eerste ronde van de nationale damcompetitie verloor De Waarddammers 1 in de Hoofdklasse B de topper tegen Heijmans Excelsior met 9-11. Arie van Genderen liep in een lichte damcombinatie, kwam na de damafname een schijf achter en kreeg geen kans meer op herstel. Wim Kalis stond lange tijd licht in het voordeel, maar maakte een blunder en verloor eveneens zijn partij. Peter de Hek liet zijn klasse zien, won een schijf en vervolgens zijn partij. Er volgden toen remises van:

Shammie Kasnadi, Rik Verboon, Theo de Swart, Peter Hartog, Anton Kosior en Arie van de Weteringh. De wedstrijd leek in een 10-10 gelijkspel te eindigen want André Droog, de nieuwe voorzitter van De Waarddammers had een gewonnen eindspel op het bord gekregen.

Maar na vijf uur spelen overzag hij de winst en gaf remise in een gewonnen stand, waardoor De Waarddammers hun titelaspiraties voorlopig in de koelkast kunnen zetten.

Het tweede team boekte een prima overwinning op het op papier sterkere DES 3 uit Lunteren.

Harm Jan van Rees en Ernst de Heer brachten de volle winst binnen. Alleen Wilco Stam liep tegen een nederlaag op. De overige vijf partijen eindigden in remise, waardoor de eerste overwinning van De Waarddammers 2 een feit was.

Zaterdag 2 Oktober 2021

Vandaag stond de tweede ronde op het programma voor De Waarddammers 1 was het een belangrijk duel tegen mede titelkandidaat Heijmans Excelsior. Het werd een spannend gevecht, die uiteindelijk met 9-11 door Heijmans Excelsior werd gewonnen. De eerste partij tussen Shammie Kasnadi en Eduart Autar werd een gelijkwaardige remise (1-1). De partij tussen Rik Verboon en Ashok Bhajan werd door beide spelers fel gestreden. Rik liet zijn korte vleugel opsluiten, het werd zeer spannend maar uiteindelijk werden er geen fouten gemaakt zodat de stand (2-2) werd. Heijmans kwam op voorsprong door Mari van Ballegooijen die Arie van Genderen net na de opening met een lichte damcombinatie verraste (2-4). Het was Peter de Hek die de stand op (4-4) bracht, door Ron Entken te overklassen. Theo de Swart en Harry Kolk hielden elkaar in evenwicht (5-5). Toen kwam de grote klap voor de Waarddammers, het was immers  teamcaptain Wim Kalis die vanaf een zet of 20 licht voordeel had, net op het moment dat zijn voordeel serieuzer werd maakte hij een blunder waardoor Frank Teer een soort 3 om 5 kon nemen en de partij verrassend won (5-7). Na gelijkwaardige remises van Peter Hartog tegen Adri Vermeulen (6-8), Anton Kosior tegen Ad de Hoon (7-9) en Arie van de Weteringh tegen René van Oosterhout (8-10). Was alle hoop voor de Waarddammers gevestigd op André Droog die had inmiddels een kansrijk eindspel. André kwam na zet 42 in het voordeel, maar na 48.34-30 was het weer gelijkwaardig. Maar op de 59ste zet maakte Andrew een definitieve fout waardoor de stand analytisch gewonnen was voor André. Maar André kon de winstvariant niet vinden, en hield remise na 72 zetten. In een gewonnen positie, dat maakte de eindstand op (9-11) voor de bezoekers. Op de foto’s zien we André Droog tegen Andrew Tjon A Ong (Boven) en Arie van de Weteringh tegen René van Oosterhout (Onder), gemaakt door Anton Kosior.

Klik hier voor de computer analyse van deze wedstrijd, en hier voor meer De Waarddammers 1

Op de foto de borden 1 t/m 4 zichtbaar,

foto gemaakt door Anton Kosior.

De Waarddammers 2 moesten het opnemen tegen DES Lunteren 3. Ook hier waren de teams aan elkaar gewaagd. De score werd geopend op bord 1, waar Pieter Trapman sr.  tegen Robbert Westerink speelde, in de periode tussen de 29e en 39e zet had Pieter het betere van het spel. Maar het werd uiteindelijk remise (1-1).  Toen kwamen de bezoekers op voorsprong, Wilco Stam trof in Arjan van Galen de sterkste speler met een rating van 1260. Vanaf zet 20 werd de druk steeds verder opgevoerd door Van Galen, er was toen geen houden meer aan voor Wilco (1-3). Ad de Hek speelde een gelijkwaardige partij, al kwam zijn tegenstander Bram Cysouw net voor dat er tot remise werd besloten toch licht in het voordeel (2-4). Martin Nederlof had in het middenspel licht voordeel, maar Jaap Heij wist de stand ruim binnen de remisegrenzen te houden (3-5). Fred Roedolph speelde in het middenspel te geforceerd, hij bracht een flankaanval op het bord die er niet goed uitzag. Daar lagen zeker kansen voor Marinus Willemsen. Maar die pakte het iets te passief aan waardoor de stand weer in evenwicht was (4-6). Het venijn zat hem in de staart op bord 7 wist Harm-Jan van Rees vanaf zet 35 voordeel te verkrijgen, hij bouwde dit bekwaam uit tot een gewonnen stand tegen Jaap van Hierden sr. Nu was de stand weer in evenwicht (6-6). Vlak daarna was het Ernst de Heer die na 45 zetten voordeel kreeg Michel Hendriksen jr. dacht met een offer en achterloop iets te forceren. Maar Ernst offerde fraai tegen en liep er tussen een dit leverde winnend voordeel op. Dat liet Ernst zich niet meer afnemen en bracht De Waarddammers 2 op een voorsprong (6-8). Marienes van Genderen bracht de winst definitief binnen tegen Henk Timmer door remise te spelen in een partij die helemaal in evenwicht was. (7-9)

Klik hier voor de computer analyses van deze wedstrijd, en klik hier voor meer De Waarddammers 2.

Vrijdag 1 Oktober 2021

Vandaag is er weer een nieuw clubblad uitgekomen het is alweer nummer 122 van Dordts Damnieuws. Het derde nummer alweer sinds de herstart in Augustus.

 

 

VAN DE REDACTIE


Beste damvrienden,


In dit nummer een verslag van Hoogeveen Open 2021 waaraan Jan van Oosterhout en ik
zelf met veel plezier deelnamen.
Daarnaast aandacht voor de onlangs gestarte Nationale damcompetitie en het lopende
Kampioenschap van Dordrecht, waarin Fred Roedolph hard op weg is naar zijn eerste
stadstitel!
Veel plezier met dit nummer, namens de redactie,


Anton Kosior

 

Klik hier voor het clubblad Dordts Damnieuws 122, of klik boven in het menu

Dinsdag 28 September 2021

In deze tussenronde in het kampioenschap van Dordt, werden twee partijen gespeeld.  Koploper Fred Roedolph versloeg de nog puntloze Libert Soeurt. De partij die vooraf de meeste aandacht verdiende was ook al snel beslist. Want Hamada speelde in de opening 10.45-40 wat positioneel niet door de beugel kon. Kees profiteerde optimaal en won een schijf. Op deze avond was om 21.00 uur alles al uit. Waarschijnlijk een record.

Klik hier voor meer Kampioenschap van Dordt

PlStand  We  Wi  Re  Ve  Pt  
1 Fred Roedolph  A1091019 
2 Anton Kosior  A63309 
3 Bas Piepers  B72418 
4 Kees van Dijk  B83238 
5 Hamada Mandu  B93248 
6 Simon Rompa  B53026 
7 Kees Osté  B72054 
8 Libert Soeurt  B1000100 

Dinsdag 21 September 2021

Er stonden drie partijen op het programma, in deze tussenronde van het Kampioenschap van Dordt. Libert Souert kwam voor de tweede maal niet opdagen, dat leverde een reglementaire overwinning op voor Simon Rompa. Bas Piepers leek dit keer op de winst af te stevenen, hij haalde er een damcombinatie uit, Hamada kon de dam afpakken, maar Bas had toen een schijf meer. Toen Bas de stand wilde uitdunnen, door een 3 om 3 te nemen was het al analytisch remise.

Hij had er beter aan gedaan om een sterk centrum op te bouwen om zo alsnog de winst binnen te slepen. Al is het spelen met een schijf meer nog niet zo eenvoudig, want vaak hink je dan op twee gedachten, terwijl de minderheidspartij niets meer heeft te verliezen.

Fred Roedolph speelde tegen Kees van Dijk, het werd een spannend gevecht in het klassieke spelgerne. In het late middenspel in een 12 om 12 stand ging Kees in de fout op de 33ste zet door 39-34 te spelen. Fred bouwde toen een Coup Royal dreiging in de stand. Alleen de dreiging was genoeg om analytisch gewonnen te staan. Toen Kees ook daadwerkelijk in het beroemde zetje liep was de strijd beslist. Het is in zowel de hoofdklasse als in de eerste klasse razend spannend. Fred staat er met 17 uit 9 goed voor. Maar Anton heeft alles ook nog in eigen hand. In de Eerste klasse staat Bas Piepers met 8 uit 7 gevolgd door Hamada Mandu met 8 uit 8. Simon Rompa staat met 6 uit 5  er nog het beste voor. Kees van Dijk met 6 uit 7 is ook nog in de race.

PDe Stand We  Wi  Re  Ve  Pt 
1 Fred Roedolph  981017
2 Anton Kosior  63309
3 Bas Piepers  72418
4 Hamada Mandu  83238
5 Simon Rompa  53026
6 Kees van Dijk  72236
7 Kees Osté  72054
8 Libert Soeurt  90090

Zaterdag 18 September 2021

Op de foto zien we André Droog tegen Melvin Koullen, Ook Wim Kalis en Wim Verschoor zijn zichtbaar

In de eerste ronde van de Nationale clubcompetitie wist het eerste team van De Waarddammers overtuigend met 7-13 te winnen van het Limburgse DIOS/Eureka. Eindelijk werd er weer gedamd in competitie verband. De Limburgers probeerde het met een tactische opstelling en zette de sterkste spelers op de onders vijf borden.  Maar dat pakte verkeerd uit, want Ad de Hek remise tegen Theo Schippers, Peter Hartog remise tegen Brion Koullen en Wim Verschoor remise tegen Olga Kamychleeva hielden allemaal stand. Alleen Fred Roedolph verloor van Tom Swelsen. Peter de Hek had wel voordeel maar zijn tegenstander kon de stand remise maken. Op de bovenste vijf borden maakte de Waarddammers het verschil. Overwiningen van Shammie Kasnadi op Eddy Zijlstra, Theo de Swart won combinatief van Jasper Kole, Anton Kosior versloeg in een spannende partij Hubert de Baetselier, André Droog versloeg het jeugdig talent Melvin Koullen. Alleen Wim Kalis moest met remise genoegen nemen tegen Rudi Claes. 

Opvallend is verder dat het team van Contant/Charlois zich heeft terug getrokken in deze klasse

Samen Sterk won met een monsterscore van maar liefst  18-2 van WSDV 2 . CEMA/De VAste Zet won met 12-8 van IJmuiden. Ons Genoegen uit Utrecht wist met 9-11 te winnen bij S.N.A. En tot slot was het 020 dat de overwinning van 9-11 wist op te eisen tegen RDC Rijnsburg. Door het terugtrekken van Constant/Charlois begon Heijmans Excelsior met een vrije ronde.

De tweede ronde wordt op 2 Oktober gespeeld. Dan speelt De Waarddammers thuis tegen Heijmans Excelsior. Klik hier voor meer De Waarddammer 1. Voor de analyse door verschillende computer Engines klik hier deze eerste analyses zijn gemaakt door de computer, maar worden later nog wat uitgebreider.

 

De Waarddammers 2 speelde een uitwedstrijd tegen HDC Haarlem, Het werd een nipte nederlaag van 9-7. Ernst de Heer verloor van de topspeler bij Haarlem Mark Deurloo, Wilco Stam moest zijn meerdere erkennen in Ron Tielrooij, Marienes van Genderen verloor zijn partij tegen Marcel Kosters.

Daar stond winstpartijen tegenover van teamcaptain Jeroen Schakel tegen Peter Schippes en Dirk Jan Dekker die van een Roel Janssen een 1200+ speler wist te winnen. Remises van Martin Nederlof tegen Dick Siegers, Arie van Genderen tegen Fabian Snijder en Johan Stuij tegen Frans Elzinga brachten de eindstand op het scorebord. Op 2 Oktober staat de tweede ronde ophet programma, Dan speelt De Waardammers 2 een thuis wedstrijd tegen DES Lunteren 3. Klik hier voor meer De Waarddammers 2

Dinsdag 14 September 2021

In de zesde ronde van het Kampioenschap van Dordrecht 2021, werd voor het eerst het maximum van 4 partijen bereikt. Belangrijke partij voor de Eerste Klasse was die tussen titelkandidaten Bas Piepers en Kees van Dijk. Beide spelers hielden elkaar in evenwicht tot het einde, remise dus. Anton Kosior had Kees Osté als tegenstander. In een rustig begin kon Kees het nog aardig bijbenen. Anton kreeg voordeel tussen zet 30 en 37, daarna was het snel bekeken en kon Anton de punten incasseren. Simon Rompa won al binnen 10 zetten een schijf, hij zette deze partij bekwaam in winst om. Fred Roedolph speelde tegen Hamada Mandu, ook hier ging het lange tijd gelijk op. Echter op zet 22 liet Hamada een hekstelling toe, vanaf dat moment kreeg Fred voordeel, zeker omdat hij geen enkel stuk op de lange lijn had was de hekstelling heel gunstig. Daarna kon Fred zijn voordeel uitbouwen naar een winnende stand. Zo blijft Fred koploper met een comfortabele score van 15 uit 8. Maar Anton heeft de achtervolging ingezet.

Dinsdag 7 September 2021

PlDe Stand We  Wi  Re  Ve  Pt 
1 Fred Roedolph  761013
2 Anton Kosior  52307
3 Hamada Mandu  63127
4 Bas Piepers  52216
5 Kees van Dijk  52125
6 Kees Osté  62044
7 Simon Rompa  31022
8 Libert Soeurt  70070

Klik hier voor meer kampioenschap van Dordt

In de vijfde ronde ging de meeste aandacht naar de partij tussen Bas Piepers en Fred Roedolph, deze partij had een primeur, want deze was “live” te bewonderen op internet via Toernooibase. Voor het eerst in de geschiedenis van het Kampioenschap van Dordt. In een spannende partij gaf Bas uitstekend partij, beide spelers waren nog ongeslagen. In tijdnood liep Bas in een combinatie die hem een schijf koste, maar de computer zag hier nog steeds remise in. Uiteindelijk moest er nog een fout aan te pas komen om de partij te beslissen. Het zit Fred op dit moment absoluut niet tegen. Anton Kosior wist de tweede plaats van Hamada Mandu over te nemen. In een rechtstreeks duel versloeg hij Hamada in een Roozenburg aanval, via een combinatie. De meest merkwaardige partij werd gespeeld tussen Kees van Dijk en Libert Souert. In een vreemde opening, leek Kees snel te gaan winnen, maar toen de kruitdampen opgetrokken waren bleef er een gelijke stand over. In het middenspel was Kees duidelijk de sterkste en won de partij.

Dinsdag 31 Augustus 2021

In de vierde ronde van het kampioenschap van Dordrecht 2021 zorgde Kees van Dijk bijna voor een sensatie. 20-voudig kampioen van Dordt Anton Kosior werd op de rand van een nederlaag gebracht. Echter door tijdsdruk verspeelde Kees zijn winstkansen. Anton was in een zetje getrapt, iets wat hem heel weinig overkomt. Natuurlijk was Kees vooraf tevreden met remise, maar achteraf was dat een stuk minder. Bas Piepers profiteerde volop door Kees Osté combinatief te kloppen. Kees kon de stand nog in evenwicht houden maar zag het verkeerd. Fred Roedolph blijft aan kop door een overwinning op Simon Rompa, lang hield Simon stand, in het late middenspel werd Simon slachtoffer van een combinatie. Libert Soeurt kwam niet opdagen, wat Hamada Mandu een reglementaire overwinning opleverde. Klik hier voor meer Kampioenschap van Dordt

PlStand We  Wi  Re  Ve  Pt 
1 Fred Roedolph  651011
2 Hamada Mandu  53117
3 Bas Piepers  42206
4 Anton Kosior  41305
5 Kees Osté  62044
6 Kees van Dijk  41123
7 Simon Rompa  31022
8 Libert Soeurt  60060

Vrijdag 27 Augustus 2021

In het menu heb ik een nieuw tabblad aangemaakt onder de noemer De Waarddammers. Dit heeft alles te maken met de komende Nationale Clubcompetitie. Het is de bedoeling dat op deze pagina’s alle vier de teams van  De Waarddammers gevolgd worden.

Uitslagen, partijen, verslagen van de wedstrijden, foto’s en analyses en wat al niet meer.  Klik op de link in het menu of de blauwe link hierboven om deze pagina’s te bezoeken.

Donderdag 26 Augustus 2021

Het September nummer van het Dordts Damnieuws is uit!!

 

 

VAN DE REDACTIE


Beste damvrienden,

 

Hier het tweede nummer van dit jaar. De hoofdmoot is Nijmegen Open(NK) 2021 en het
lopende Kampioenschap van Dordrecht 2021. Overigens staat vaak daags na de gespeelde
ronde al een verslag met foto’s op onze website, gemaakt door Fred Roedolph!


Natuurlijk ook aandacht voor de komende nationale damcompetitie, die op zaterdag 18
september van start gaat.


Veel plezier met dit nummer, namens de redactie,

Anton Kosior

 

Het Dordts Damnieuws 121 is te vinden in het menu of klik op de link

Dinsdag 24 Augustus 2021

In deze inhaalronde voor het kampioenschap van Dordrecht 2021, werden maar liefst vier partijen gespeeld. Hamada Mandu versloeg Liber Souert, en klom naar de tweede plaats. Fred Roedolph versloeg Kees Osté. Kees die zomaar een schijf kon winnen,  zag dit buitenkansje niet. Simon Rompa versloeg Kees van Dijk die een moment van damblindheid had en een 1-om-2 open liet. Simon maakte hier dankbaar gebruik van, en maakte de partij vakkundig af.

De meeste aandacht ging naar de partij tussen Anton Kosior en Bas Piepers. In een spannende hekstelling partij, kreeg Anton veel voordeel, echter op de 34e zet kon Anton de hekstelling behouden, door met 33-29 het schema zoals dat hoort bij een hekstelling te volgen. Echter speelde hij 34.25-20 en kon Bas zich uit de hekstelling bevrijden. Daarna bleef hij koelbloedig en haalde de remise binnen.

Klik hier voor meer Kampioenschap van Dordt

Zaterdag 21 Augustus 2021

Anton Kosior speelde in de laatste ronde remise tegen de  talentvolle jeugdspeler Luuk Terweijden. Anton probeerde via een onvoltooide hekstelling de spanningen op te voeren. Echter  speelde Luuk dit uitstekend tegen, Anton ging in de fout op de 16e zet. Toen kwam Luuk dik en dik in het voordeel. Anton bleef knokken, toen Luuk op zet 34 niet de meest agressieve zet speelde, was het directe gevaar voor Anton verdwenen en kon de remise veilig stellen.

Jan van Oosterhout speelde de laatste ronde een keurige remise tegen Primnath Goelab, wel moet gezegd worden dat Jan heel de partij onder druk stond. Al op zet 18 had Goelab met 18.28-23 veel voordeel kunnen halen, maar Jan bleef goed verdedigen en behaalde een remise in de laatste ronde. Uiteindelijk haalde Jan 7 punten uit 8 partijen en kan terug kijken op een goed toernooi.

 

Primnath Goelab – Jan van Oosterhout (boven)

 

Luuk Terweijden-Anton Kosior (rechts)

 

De laatste ronde van dit toernooi, door het snelle doorsturen van de foto’s is het een soort dagverslag geworden! dank hiervoor aan vooral Anneke Kosior voor het maken en sturen van deze foto’s.

Vrijdag 20 Augustus 2021

 Geert Lubberink – Jan van Oosterhout

 

links Christian Niami – Anton Kosior

 

Voor Anton Kosior moet deze ronde als een teleurstelling gezien worden, het gehele toernooi was hij terug te vinden in de top 10. Nu werd hij echter teruggeworpen naar de 23e plaats.

Het is Anton Kosior niet gelukt om ongeslagen te blijven in dit toernooi, in de 7e en voorlaatste ronde liep hij tegen een nederlaag op tegen Christian Niami. In een boeiend gevecht  bleek in het middenspel de witte stand toch beter te zijn. Na zo’n 40 zetten werden de eerste haarscheurtjes in de zwarte stand zichtbaar. Uiteindelijk wis Niami met krachtig spel te winnen.

 

Jan van Oosterhout speelde remise tegen Geert Lubberink. In een spannend klassiek gevecht, waarin beide de aanval zochten. Werd de strijd onbeslist.

 

Jan van Oosterhout blijft door deze remise op de 79ste plaats staan, hij heeft zaterdag nog één kans om een sprongetje in het klassement te maken.

 

 

Donderdag 19 Augustus 2021

In de zesde ronde speelde Anton remise tegen NK finalist Bhiem Ramdien, wat natuurlijk een prima resultaat is. In het algemeen klassement staat Anton nu op de tiende plaats, twee punten achter de koplopers Jitse Slump en Wouter Sosef. Maar een top 10 plaats zou natuurlijk een prima prestatie zijn. Overigens staat Anton in het 60+ klassement op de derde plaats, een puntje achter Andrew Tjon A Ong en Auke Scholma.

 

Tegen Lisa Scholten kon Jan van Oosterhout het niet bolwerken, zowel positioneel als combinatief moest hij deze middag zijn meerdere erkennen tegen het jeugdige talent van Lisa. Door deze nederlaag zakt Jan terug naar plaats 79 in het klassement, en zal voor een hoger positie de komende twee partijen aan de bak moeten.

Boven: Jan van Oosterhout –  Lisa Scholten

 

Links: Anton Kosior – Bhiem Ramdien

 

In de 7e ronde speelt Anton Kosior tegen Christian Niami.

Jan van Oosterhout neemt het deze ronde op tegen Geert Lubberink.

Donderdag 19 Augustus 2021

Anton Kosior – Martin de Jong

In de vijfde ronde bleef Anton Kosior steken op remise tegen Martin de Jong, in een geheel gelijkopgaande partij werd het evenwicht nimmer verbroken. Anton zakte hierdoor een plaatsje in het algemeen klassement.

 

Jan van Oosterhout heeft het ritme te pakken vanuit een klassieke partij sloeg de vlam in de pan tegen Sander Staal, wederom wist Jan combinatief toe te slaan, en klom zodoende naar de 67ste plaats.

Woensdag 18 Augustus 2021

Anton Kosior speelde wederom remise tegen een GMI ditmaal was Martin Dolfing zijn tegenstander. Een prima prestatie van Anton! Hij staat op slechts één punt van de koplopers. En lijkt in goede vorm te zijn. Met 6 punten uit 4 partijen staat Anton op een mooie 6e plaats.

 

Jan van Oosterhout mocht zijn eerste overwinning boeken, hij deed dit in een prima partij tegen Bré Brakels, uiteindelijk combineerde Jan fraai naar dam, wat de partij direct besliste, Jan komt zo op 3 punten uit 4 partijen. En steigt van de 99e naar de 86e plaats.

Dinsdag 17 Augustus 2021

Jan de Vos – Jan van Oosterhout

In de middagronde behaalde Anton Kosior een uitstekend resultaat door Internationaal Grootmeester en wereldtopper Jean-Marc Ndjofang op remise te houden, het was weliswaar het eerste verliespunt van Anton, maar dat gold ook voor zijn grootse tegenstander. Klik onder de foto op de link voor deze partij. Jan van Oosterhout blijft op een bescheiden aantal van één punt staan na zijn nederlaag tegen Jan de Vos.

Dinsdag 17 Augustus 2021

Op dinsdag 17 Augustus stond er een dubbele ronden op het programma, Anton wist Jan van de Veen te verassen met een bekend openingszetje. Jan gaf direct op, misschien wat vroeg want na damafvangst kost het één schijf. Voor Anton natuurlijk een prima start met 4 uit 2 staat hij in de top van het klassement. 

 Jan van Oosterhout herstelde zich van zijn nederlaag uit de eerste ronde en speelde remise tegen Radjinderpersad Banarsi.

Maandag 16 Augustus 2021

In de eerste ronde wist Anton Kosior het verschil in rating met Jan de Vos te verzilveren. Hij won zijn eerste partij. Klik hier om de partij te bekijken.

 

Jan van Oosterhout speelde tegen Radjendrenath Kalloe, maar moest zijn meerdere erkennen, de partij is hier te bekijken.

 

Ook kunt u op de link klikken onder de foto’s. Die door Anneke Kosior gemaakt zijn.

Van Maandag 16 Augustus t/m Zaterdag 21 Augustus 2021

Op maandag 16 Augustus 2021 start het Hoogeveen Open zomertoernooi.  Van onze vereniging spelen Anton Kosior en Jan van Oosterhout mee in dit toernooi. U kunt dit toernooi volgen op de volgende locaties:

Klik hier voor de officiële website van het toernooi.

Klik hier voor alles via Toernooibase.

Klik hier voor  Facebook pagina van het toernooi

Klik hier voor het Draughts Arbiter programma, (het programma waarin de loting, standen ed gemaakt worden.  Met deze links kunt u niets missen van dit toernooi!

Dinsdag 10 Augustus 2021

De derde ronde van het kampioenschap van Dordt speelde 20-voudig kampioen Anton Kosior remise tegen Fred Roedolph. Hamada Mandu liep in een lichte combinatie tegen Kees Osté en verloor. Bas Piepers kwam op gelijke hoogte met Anton Kosior door Libert Soeurt te verslaan. Fred Roedolph blijft koploper met 7 uit 4. Kees Osté klimt naar de tweede plaats met 4 uit 4, gevolgd door Anton en Bas met 3 uit 2 en Hamada Mandu met 3 uit 3. Klik hier voor meer.

Dinsdag 3 Augustus 2021

Deze inhaal ronde om het kampioenschap van Dordrecht 2021 werden er drie partijen gespeeld. Voor de eerste keer dit toernooi kwamen titelverdediger Anton Kosior en regerend Clubkampioen Bas Piepers achter het bord. Anton Kosior won door twee lichte combinaties van Libert Souert. Bas Piepers had zijn handen vol aan debutant Hamada Mandu. Dit was de langste partij van de avond, het evenwicht werd niet verbroken zodat er een remise genoteerd kon worden. Kees Osté lette even niet op tegen koploper Fred Roedolph, en verloor een schijf. Kees gaf direct op.

Fred Roedolph gaat nu aan kop met 6 punten uit 3 partijen. Hamada Mandu staat tweede met 3 punten uit 2 partijen. Anton Kosior volgt met 2 uit 1. Klik hier voor meer…

Dinsdag 27 juli 2021

Er stonden twee partijen op het programma in de tweede ronde om het kampioenschap van Dordt. Fred Roedolph versloeg Kees van Dijk in een spannende partij. Fred kwam een schijf voor, maar ging in de fout, Kees zag het buitenkansje niet en verloor. De tweede partij ging tussen Libert Soeurt en Kees Osté, in een partij met wisselende kansen was Kees Osté uiteindelijk de meest gelukkige. Meer over dit toernooi klik hier.

Zondag 25 juli t/m Zaterdag 31 juli 2021

Van Zondag 25 juli t/m Zaterdag 31 juli wordt het zomertoernooi van Nijmegen gespeeld. Dit jaar is het tevens het Open NK. Van onze club spelen Simon Rompa, Shammie Kasnadi en Anton Kosior mee, klik hier om via turbodambase alle uitslagen, partijen e.d. te volgen. Of klik hier voor de officiële website. En klik hier voor de facebook pagina van dit toernooi.

 

De foto’s komen van de Facebook pagina van dit toernooi, rechts Shammie Kasnadi tegen Bhiem Ramdien.

foto’s afkomstig van de facebook-pagina van Nijmegen open 2021. De drie DCD-spelers die actief zijn in Nijmegen Simon Rompa, Shammie Kasnadi en Anton Kosior.

Zaterdag 24 juli 2021

 

Eindelijk weer een clubblad, maar belangrijker: we kunnen en mogen weer echt dammen. Hopelijk is de pandemie onder controle en komen we in het najaar niet voor verrassingen te staan. We plannen dan ook de meeste evenementen weer in. Onze damdag wordt later nog ingepland, maar u had ook nog wat te goed van ons.

 

In dit nummer nog enkele “oude” zaken en een verslag van Heerhugowaard Open 2021. Alsmede een fraai verslag van Fred over de 1e ronde van het Kampioenschap van Dordt 2021, dat onlangs van start is gegaan.

 

Veel plezier met dit nummer (Dordts Damnieuws 120), namens de redaktie,  Anton Kosior (foto).

Het nummer is te vinden in het menu onder Clubblad Dordts Damnieuws of klik op hier.

Dinsdag 13 juli 2021

Het Kampioenschap van Dordrecht 2021 is weer begonnen.  Op de eerste avond stonden er drie partijen op het programma. Op de foto’s links zien we de partijen tussen Kees van Dijk en Kees Osté, waarin Kees van Dijk in het eindspel toesloeg. Op de andere foto zien we nieuwkomer Hamada Mandu die direct voor een verrassing zorgde, door te winnen van Simon Rompa, al stond Simon eerder wel gewonnen. De derde partij won Fred Roedolph van Libert Soeuert. klik hier voor meer.

Van Zaterdag 10 Juli t/m Zaterdag 17 Juli 2021

Van zaterdag 10 juli t/m 17 juli werd in Heerhugowaard het zomertoernooi gehouden.

Anton Kosior werd negende in het Heerhugowaard-open toernooi, haalde 12 punten uit 9 partijen. Anton speelde een goed toernooi zijn verslag kunt u lezen in het Dordts Damnieuws 120. Ook kunt u het toernooi terugvinden op toernooibase.

De foto’s komen uit het archief van Anton, gemaakt door Anneke Kosior.

Dinsdag 6 juli 2021

 3e Sneldamronde                   
 06.07.20211234567Ptn.1234567Ptn.Totaal 3e r.
1Fred RoedolphX1021228X2222221220 100
2Anton Kosior1X22222110X21212819 98
3Bert Baars20X1221800X2022614 96
4Kees van Dijk001X0225010X212611 93
5Bas Piepers1002X1150020X1149 93
6Simon Rompa00001X2301011X258 90
7Hamada Mandu*001010X2000010X13 *

De eerste clubavond sinds tijden werd benut om de derde sneldamronde om het kampioenschap van DC Dordrecht te spelen. Fred Roedolph werd eerste een na een inhaalrace in de returnronde. Hamada Mandu maakte zijn debuut en haalde drie punten. Anton Kosior werd over drie avonden kampioen. Bert Baars won de B-Groep, meer over dit toernooi klik hier.

 

Bert Baars won de B-groep. Hij begon uitstekend door Fred Roedolph in de eerste ronde op een nederlaag te tracteren. Voor Fred was dit een wake-up call, hij zou deze avond niet meer verliezen.

De foto’s zijn gemaakt door Anton Kosior.

 

Kees van Dijk en Simon Rompa hielden elkaar in evenwicht, beide wonnen en verloren een partij tegen elkaar.

 

Rechts Hamada Mandu en Bas Piepers zij speelden twee keer remise tegen elkaar.