Homepage

Zaterdag 23 April 2022

Op de ALV werden 3 leden van Damclub Dordrecht gehuldigd.

 

Links André Droog (40 jaar lidmaatschap) midden Arie van de Weteringh en rechts

Joop Roedolph (beide 50 jaar lidmaatschap)

Woensdag 6 April 2022

INHOUDSOPGAVE DORDTS DAMNIEUWS 127

1 Van de redactie

2 Damagenda

3 Oplossingen, problemen en een leerzame opening

4 – 6 Bas Piepers 1e klasse kampioen van Dordrecht 2021. 7 Fred Roedolph RAPID-kampioen damclub Dordrecht 2022.

8 – 11 Remises troef in Persoonlijk damkampioenschap Z.H.Z. 12 Kloksimultaan Anton Kosior

13 K.N.D.B.-oorkonde Wout Kroonen

14 – 24 Nipte nederlaag D.C.D. tegen De Kroonschijf in ZHZ-comp.

15 – 82 Nationale damcompetitie, rondes 11, 7 en 8.

83 Rooster Damkampioenschap van Dordrecht 2022, 1e helft 84 Ledenlijst Damclub Dordrecht per 01.02.2022 

 

Beste damvrienden, In dit nummer o.a. de eindstand van het damkampioenschap van Dordrecht 2021 en de eindstand van het Rapidkampioenschap van damclub Dordrecht 2022.

Tevens veel aandacht voor de nationale en Provinciale damcompetities. Verder bieden wij TE KOOP aan: De originele “Koopman” damklokken a € 10,– per stuk. Zo lang de voorraad strekt! Veel plezier met dit nummer, Anton Kosior

De clubbladen zijn te vinden in het menu Dordts Damnieuws klik hier voor nummer 127

Dinsdag 29 maart 2022

De tweede ronde om het kampioenschap van Dordrecht 2022 stond op het programma. Hamada Mandu versloeg Libert Soeurt. Maar het begin van de partij liep toch anders als Hamada zich voorgesteld zou hebben. Want nadat Libert met een kettingstelling het zwarte centrum probeerde vast te zetten, ging Hamada een gruwelijke blunder op de 12de zet. 12…20-25?  waardoor Libert een schijf won. Voor de tweede maal op rij stond Libert dus aanwijsbaar gewonnen! Maar liep zelf in een simpel zetje, waardoor de stand weer gelijkwaardig werd. Het duurde tot de 37ste zet. Toen Hamada met 36…30-35 achter een schijf liep. Libert kon toen doorbreken naar dam, en de remise dichtbij brengen. Maar hij liet zijn schijf gewoon slaan, en stond toen verloren, dat gaf Hamada niet meer uit handen.

Naam1234567 We  Wi  Re  Ve  Pt 
 Kees Osté  X....2....222004
 Anton Kosior  ..X......2..11002
 Fred Roedolph  ....X....2..11002
 Simon Rompa  0....X2....21012
 HamadaMandu  ......0X..221012
 Bas Piepers  ..00....X..20020
 Libert Soeurt  0......0..X20020

Titelhouder Anton Kosior speelde tegen de nummer drie van vorig jaar en titelhouder in de B-groep Bas Piepers. In een spannende opening werd de Roozenburg opstelling van stal gehaald. Bas had in de opening licht voordeel, maar na 15 zetten was de stand in evenwicht. Na ongeveer 30 zetten was het Anton die het initiatief greep. Na 34 zetten beging Bas een fout, hij liep in een damcombinatie. Die combinatie was direct winnend, maar Anton miste deze combinatie ook. Dus bleef de spanning in de partij. In het late middenspel zette Anton druk op de korte vleugel van Bas, die moest secuur verdedigen om te overleven. Echter toen hij 48.38-32? speelde kon Anton toeslaan, de gedachte van Bas leek helemaal niet zo verkeerd, en dreigde door te breken ten koste van een offer, maar Anton is heel sterk in deze fase van de partij, hij offerde zijn schijf terug, zodat Bas naar achteren werd gedrongen. En wat al de hele tijd in de lucht hing kon Anton nu tot uitvoering brengen, hij ruilde door de witte korte vleugel die overlopen was. Maar nog steeds leek het erop of ook Bas hetzij met enige vertraging zijn counter attack kon plaatsen op de korte vleugel van Anton. Maar in plaats van die aanval direct uit te voeren met 55.27-22 wat inderdaad remise was, speelde Bas 27-21 waarna de er geen mogelijkheid tot doorbreken meer was, en de stand uit was, voor de tweede maal op rij, kwam Bas dus op het laatst net iets te kort, maar de opzet van zijn partijen waren tegen de spelers van de A-catagorie prima.

De grootste verrassing kwam uit de partij tussen Kees Osté en Simon Rompa. Kees herstelde zich prima van het foutenfestival van een week eerder. Het ging lang gelijk op. In de eerste 25 zetten had Simon licht voordeel. Maar na 37 zetten veranderde dat beeld. In een klassiekachtige stand beging Simon een positionele fout met 37…11-16 vanaf dat moment had Kees een beetje voordeel. Maar dat voordeel was echter niet genoeg om tot echte winstkansen te komen. Wel bleef Simon met een achtergebleven schijf op veld 6 zitten.  Toen hij met 44…6-11 het schijf van een achtergebleven schijf een hangende schijf maakte, was het analytisch al gewonnen voor Kees. En dit speelde hij ook foutloos uit, waardoor hij een verrassende twee noteerde. En daarmee met 4 uit 2 de trotse koploper van het toernooi werd.

Dinsdag 22 maart 2022

Het Kampioenschap van Dordrecht 2022 is van start gegaan. Helaas was Bert Baars verhinderd daarom was er net geen volledig programma, wat wel zo mooi had geweest. Daardoor was Anton Kosior deze ronde vrij, beide spelers staan hiernaast nog niet in de ranglijst, maar zodra zij gespeeld hebben worden ze zichtbaar in de ranglijst. Kees kwam goed uit de opening tegen Libert, maar beging na 21 zetten een gigantische blunder, waardoor Libert twee schijven  voor kwam te staan. Maar op zet 38 blunderde Libert en gaf een 1-om-2 doorbraak weg, waarop Kees weer huizenhoog gewonnen stond. Maar in plaats van zo snel mogelijk dam te halen liet Kees zijn tegenstander in leven. Deze kon naar doorbraak plakken, maar liet  zijn lange vleugel helemaal

Naam 123456 We  Wi  Re  Ve  Pt 
 FredRoedolph   X....2....11002
 Kees Osté   ..X......211002
 Simon Rompa   ....X..2..11002
 Bas Piepers   0....X....10010
 HamadaMandu   ....0..X..10010
 Libert Soeurt   ..0......X10010

opsluiten, maar de computer grafieken bleven in het vervolg van deze partij uitslaan van 9.99 naar 0.00 en andersom, uiteindelijk was Kees de gelukkigste en kon door een 1-om-3 uiteindelijk de winst binnen halen. De partij tussen Hamada en Simon ging lang gelijk op. Hamada speelde aanvallend op het centrum, en had licht voordeel opgebouwd. Maar op de 36ste zet keek hij alleen maar positioneel, en “vergat” de zetcontrole. Met 36.33-29 dacht hij het positionele voordeel uit te bouwen, maar zag de 2-om-4 die er voor Simon in kwam niet aankomen. De partij was op slag verloren voor hem.

Bas hield goed stand tegen Fred tot de 30ste zet ging het gelijk op. Toen kreeg Fred licht voordeel, maar dit voordeel verdween weer toen Fred besloot om ten koste van twee schijven naar dam door te breken. Dit leek een kansloze missie te zijn. Maar Bas was inmiddels in tijdnood geraakt, met nog minder dan een minuut op de klok, zag Bas dat hij de zwarte dam kon afpakken en zelf naar dam kon slaan, wat hem ook direct de winst zou opleveren, de klok tikte door, dus tijd om alles even rustig te controleren had Bas niet meer. Hij moest direct beslissen en speelde de zet 46.43-38. Groot was zijn teleurstelling toen Fred ook nog anders kon slaan., en bleek dat hij twee schijven weg had gegeven, dat zijn momenten in de damsport die ieder wel herkent. als Bas meer tijd had gehad had hij naar alle waarschijnlijkheid de zet 22-17 met remise wel gevonden.

Klik hier voor meer details over het Kampioenschap van Dordrecht 2022.

Zaterdag 20 maart 2022

Het eerste team van De Waarddammers is kampioen geworden in de Hoofdklasse B. In een seizoen waarin  alleen een misstap werd gemaakt tegen Heijmans Excelsior, (9-11 nederlaag). Was het een seizoen waarin De Waarddammers duidelijk de sterkste was. De ploeg had nog twee punten nodig om de titel te bemachtigen. In de uitwedstrijd tegen Samen Sterk kwam de ploeg niet in gevaar. Met een duidelijke 7-13 winst, werd de kroon op het werk gezet. De ploeg promoveerd nu naar het damwalhalla van de damcompetitie de Ere klasse!!

Shammie Kasnadi was als eerste uit met remise tegen Martin de Jong, maar daar kreeg hij echter te weinig. Shammie miste de winst op de 45ste zet. Shammie liet zich op zijn korte vleugel opsluiten. Nadat hij deze opsluiting verbrak kreeg hij licht voordeel. Na de 35ste zet werd het voordeel serieuzer. Met 45.30-25 of 45.29-24 had hij de winst binnen kunnen halen. (1-1).

Maar toen bracht Thijs Verboon de Waarddammers op voorsprong. In een aanvallende stijl  die we gewend zijn van Thijs bleef de stand lange tijd gelijkwaardig.

    Samen Sterk    Waarddammers  7-13
  Ali Fthalla  Rik Verboon 1-1 
  Martijn van der Klis  Theo de Swart 1-1 
  Jo Fijen Wim Kalis 0-2 
  Martin de Jong Shammie Kasnadi 1-1 
  Ruud de Kooter Peter de Hek1-1 
  Steven den Hollander André Droog1-1 
  Arjen de Mooij  Peter Hartog 1-1 
  Micha van Tol  Arie van de Weteringh 1-1 
  Wim Zwinkels Anton Kosior0-2 
  Eelco Kuipers  Thijs Verboon0-2 

Maar Eelco Kuipers dacht remise te forceren door 45…12-18? te spelen, om zo via een plakker ten koste van een schijf  doorbraak naar dam te krijgen. Maar overzag dat Thijs een 1-om-2 na had waardoor de stand plotsklap helemaal uit was (1-3). Vervolgens speelde André Droog remise tegen een tegenstander die hij nog goed kende van een seizoen eerder, het evenwicht werd nauwelijks verbroken in deze partij waardoor er een tussenstand van (2-4) op het scorebord kwam. Anton Kosior trof in Wim Zwinkels een speler met een lage rating (605).  Anton speelde een onvoltooide hekstelling. Toen Zwinkels naar veld 22 ruilde, was er een alles of niets stand bereikt, waarin Zwinkels de weg kwijt raakte. Anton profiteerde met een combinatie wat hem de winst opleverde (2-6). In de partij tussen Peter Hartog en Arjen de Mooij werd het evenwicht niet verbroken. De computer maakte dan ook geen enkele opmerking over deze partij. Maar Shammie 

gaf aan dat het meest opmerkelijk moment in deze partij was, dat Peter op zet 31 een combinatie kon nemen met 31…26-31.  Maar dit was een lokzet van De Mooij, want na het uivoeren zou Peter twee schijven winnen. Maar omdat hij op slag blijft staan. Kon De Mooij dan achter vier schijven lopen, waarna dit een schijf winst zou opleveren. Beide zagen dit. Echter na deze lokzet is de overgebleven stand remise. Dat werd het uiteindelijk in deze partij ook (3-7). 

Arie van de Weteringh speelde een gelijkopgaande partij tegen Micha van Tol. Het meest opmerkelijke moment was dat Arie op de 35ste zet een doorbraak kon nemen, met een verrassend meerslagje (35…19-23!) deze doorbraak was echter niet gratis, het zou Arie twee schijven kosten, wat waarschijnlijk te veel is om tot winstkansen te komen.

Uiteindelijk werd het remise (4-8).

 

Net als Shammie kreeg ook Rik Verboon veel te weinig met remise tegen Ali Fthalla. Rik zocht direct de aanval op, vanaf zet 20 heeft hij al licht voordeel, dit voordeel bouwde hij uit, nadat Ali op zet 42 niet goed reageerde, stond Rik al zo goed als gewonnen.Maar liet Rik 42…20-25 na wat zo goed als gewonnen was. Maar ook in de partij werd het voordeel alleen maar groter. Echter na de 50ste zet ging er het één en ander mis. Het voordeel verdween, echter ging Ali opnieuw in de fout door 52.42-38 naar achteren te ruilen. Hiermee stond Rik huizenhoog gewonnen, er stonden 4 schijven buitenspel voor wit. Na 53…17-22! zou wit er niet meer aan te pas komen. Echter ging Rik verder met 53…29-33 nu kon Ali alsnog zijn schijven weer in het spel brengen en nog ontsnappen met een remise. waardoor de tussenstand inmiddels (5-9) was geworden.

Theo de Swart haalde het 10e punt binnen. Echter zou hij dit niet als een juich moment hebben ervaren. Want na 46 zetten speelde Martijn van der Klis 46…14-19, dat was het moment waarop Theo voordeel kreeg. Theo kreeg nu grip op de stand, na 51…6-11? was de stand analytisch helemaal plat. Theo speelde het achter elkaar naar winst. Maar beging op de 57ste zet toch een fout, hij wilde met 57.44-40? zwart vast laten lopen, maar in werkelijkheid liet hij hiermee zijn tegenstander ontsnappen naar remise. Theo had met 57.21-17 de winst binnen kunnen halen. Echter eindigde deze partij in remise, maar de laatste zet van zwart 66…31-26?? zoals het in toernooibase staat vermeld is alsnog verloren voor zwart, met 66…31-36 is het remise. Het kan zijn dat dit een invoer of notatie fout is. (6-10). Peter de Hek bracht toen het bevrijdende 11de punt binnen tegen Ruud de Kooter werd het evenwicht nauwelijks verbroken zodat hier een gelijkwaardig remise viel te noteren (7-11).

Als laatste was het teamcaptain Wim Kalis die de kers op de taart zetten. Tegen Jo Fijen bleef het lange tijd gelijkwaardig, rond de 40ste zet kreeg Wim voordeel, echter na 41…17-22 verdween dit voordeel weer, de computer engines zagen veel in 41…14-20! voor zwart, 

Maar op de 52ste zet beging Fijen een blunder hij liet zijn schijf op veld 40 zomaar opeten. Dat kwam hem duur te staan, want nadat Wim dankbaar gebruik maakten van dit buitenkansje  was de stand compleet verloren, terwijl als Fijen gewoon 52.40-35 had gespeeld de stand gelijkwaardig was gebleven. Dit maakte de eindstand 7-13 in het voordeel van De Waarddammers. Een prima kampioenswedstrijd. Die ook nog eerder hoger  dan lager kon uitvallen. Want Shammie, Rik en Theo hadden allen nog een punt meer kunnen scoren!

Een mooi seizoen. De foto’s in dit verslag zijn gemaakt door Shammie Kasnadi!

Gefeliciteerd met het kampioenschap De Waardammers 1  !!!

De Waarddammers 2 boekte een zeer belangrijke overwinning in Wageningen tegen WSDV 3. Om degradatie te ontlopen moest er gewonnen worden. Het verschil werd uiteindelijk op de onderste twee borden gemaakt. Wim Verschoor versloeg Marjory Feyt. En Marijke Koers-van Genderen wist op fraaie wijze Nico Valkenburg te kloppen.  Alleen Harm Jan van Rees verloor verrassend van Marie Gabbert. waardoor er een 7-9 eindstand op het bord verscheen.

 

Helaas kan ik niets over de inhoud van de partijen vertellen, omdat op het moment dat ik dit verslag maakte de partijen nog niet op toernooibase staan.

    WSDV 3     De Waarddammers 2  7-9
  Ákosh Kardos  Marienes van Genderen1-1 
  Luise Gabbert Jeroen Schakel1-1 
  Marie Gabbert Harm Jan van Rees 2-0 
  Henk Kleinrensink  Ad de Hek 1-1 
  Anton van Drumpt  Fred Roedolph 1-1 
  Gerard Zijlema  Pieter Trapman Sr. 1-1 
  Marjory Feyt Wim Verschoor 0-2 
  Nico Valkenburg  Marijke Koers-van Genderen0-2 
    Gooi & Eemland 2    Waarddammers DEZ CT  10-6
  Henk de Groot (874) niet opgekomen 2-0 
  Jude Kasangaki (889) Bas Piepers (700)0-2 
  Peter Frans Koops (1136) Gozé van Pelt (846)2-0 
  Jaap Langerak (899) Bas Vink (845)2-0 
  Hans Loots (832) Simon Rompa (893)0-2 
  Levi Duijst (725) Bert Baars (929)1-1 
  Peter de Graaf  Johan Stuij (816)2-0 
  Lammert Korlaar (770) Kees Osté (758)1-1 

Het combinatieteam van De Waarddammers en DEZ verloor de uitwedstrijd tegen Gooi& Eemland 2 met 10-6. De ploeg moest met een man minder spelen. Zodat bord 1 vrij gelaten werd. Ondanks de overwinningen van Bas Piepers en teamcaptain Simon Rompa verloor het team toch, door nederlagen van Gozé van Pelt, Bas Vink en Johan Stuij.

Remises waren er voor Bert Baars en Kees Osté.

Woensdag 16 maart 2022

Beste deelnemers,

Volgende week dinsdag 22 maart 2022 start het nieuwe Kampioenschap van Dordrecht.

Het programma van de eerste ronde ziet u hier rechts.

Klik hier voor alle informatie

Allen veel succes met veel leuke/leerzame partijen.

We beginnen om 19.30 uur, maar Bert heeft dispensatie om iets later starten i.v.m. zijn werk!

Programma : Ronde 1 Dinsdag 22 maart 2022
  Bas Piepers Fred Roedolph   
  Anton Kosior   Bert Baars    
  Libert Soeurt  Kees Osté   
  Hamada Mandu  Simon Rompa  

Dinsdag 15 maart 2022

Anton Kosior speelde op dinsdagavond 15 maart als kampioen van Dordt een Kloksimultaan, dit is al jaren traditie bij onze club. Helaas is de belangstelling steeds minder. Anton speelde tegen 4 tegenstanders, waarin de meeste spelers er voor kozen om 2 partijen te spelen, soms tegelijkertijd zoals Bas Piepers en Simon Rompa, en soms omdat de eerste partij al snel uit was zoals bij Hamada Mandu. Fred Roedolph koos ervoor op 1 partij te spelen. Opvallend was de snelheid waarmee Anton de partijen afwerkte. Bas was als laatste klaar, had nog maar een paar minuten terwijl Anton nog meer dan een uur had! De uitslag was in ieder geval een kampioen waardig, het werd maar liefst 13-1 voor de kampioen! Alleen Fred kon Anton een puntje afsnoepen.

Uitslagen Kloksimultaan Anton Kosior

 

1. Anton Kosior-Fred Roedolph     1 – 1 (5)

2. Anton Kosior-Hamada Mandu   2 – 0 (3)

3.Anton Kosior-Bas Piepers             2 – 0 (6)

4. Bas Piepers – Anton Kosior          0 – 2 (7)

5. Anton Kosior – Simon Rompa      2 – 0 (2)

6. Simon Rompa – Anton Kosior      0 – 2 (1)

7. Hamada Mandu – Anton Kosior 0 – 2 (4)

Klik hier voor meer nieuws